[zapowiedź] 7 numer specjalny MODELARSTWA OKRĘTOWEGO

Przegląd biblioteki szkutnika
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

[zapowiedź] 7 numer specjalny MODELARSTWA OKRĘTOWEGO

Post autor: MODELARSTWO OKRĘTOWE »

Witajcie

Siódmy Numer Specjalny czasopisma "MODELARSTWO OKRĘTOWE" ukaże się pod koniec maja 2009.

Obrazek

Znajdziecie w nim:

- Nowości i zapowiedzi z dziedziny modelarstwa okrętowego na Targach w Norymberdze 2009.

- Relację z budowy niszczyciela USS "Buchanan" w skali 1:350 w wykonaniu Zdenka Krcmara (chyba najbardziej znany i zdolny czeski modelarz plastikowy).

- Poszukujemy planów modelarskich cz. 5 - Anatomy of the Ship

- Komputerowe projektowanie modeli - Siatki cz. 2. W tej części autor programy opisuje krok za krokiem jak rozwinąć poszycie modelu z naniesieniem lini podziału, import i eksport danych do plików .dxf oraz definiowanie dodatkowych wręg na podstawie wręg sąsiednich.

- Malowania kamuflażowe amerykańskich kutrów torpedowych typu ELCO. Plansze barwne i dokładny opis malowań konkretnych jednostek. Niezbędna rzecz dla wszystkich miłośników tych popularnych "drobnoustrojów".
Obrazek

Oczywiście, zgodnie z tradycją do Numeru Specjalnego dodany został model kartonowy. Tym razem w "zestawie" znajdziecie model w skali 1:200 naszego najnowocześniejszego okrętu podwodnego ORP "Orzeł" typu KILO autorstwa Bartka Miazgi.
Obrazek

UWAGA!!!
Rozpoczynamy nową akcję pt. Zwiedzaj okręty Polskiej Marynarki Wojennej z MODELARSTWEM OKRĘTOWYM. Nasze czasopismo organizować będzie zwiedzanie m. in. portu wojennego Gdynia-Oksywie oraz co najważniejsze - stacjonujących tam okrętów. Zaczynamy w dniach 16 i 17 lipca 2009. Główną atrakcją będzie możliwość wejścia i zwiedzenia jednego z naszych okrętów podwodnych typu KOBBEN !!! Dodatkowo zwiedzanie portu oraz wejście na kolejne jednostki PMW !!!
Mamy ustalone dwa terminy 16 i 17 lipca 2009 dla dwóch grup.
W 7 Numerze Specjalnym znajdziecie specjalny kupon, który po wycięciu i wysłaniu na adres redakcji będzie zgłoszeniem chęci uczestniczenia w tej wycieczce. Co ważne, kupony muszą być nadesłane najpóźniej do 1 lipca. W przypadku sporej liczby chętnych odbędzie się losowanie (mamy umówiony z PMW limit zwiedzających).

To początek naszej akcji, jesienią lub wiosną 2010 planujemy kolejne zwiedzanie, tym razem ORP "Orła" (w chwili obecnej znajduje sie na remoncie w stoczni do jesieni b. r.).

Cena 7 Numeru Specjalnego to 25,90 zł.
Numer dostępny będzie TYLKO w sieci Empik-u oraz sklepach modelarskich. Nie będzie go można zakupić w sieci RUCH-u !!!
Dla prenumeratorów przy zakupie w naszym sklepie on-line cena jest tak jak zwykle niższa 22 zł.

Zapraszamy do lektury.
Awatar użytkownika
jerry_bee

O:[zapowiedź] 7 numer specjalny MODELARSTWA OKRĘTOWEGO

Post autor: jerry_bee »

MODELARSTWO OKRĘTOWE napisał:
- Nowości i zapowiedzi z dziedziny modelarstwa okrętowego na Targach w Norymberdze 2009.

Sylwek, mam nadzieję, że nie masz ambicji dorównać "Modelarzowi" - z ich comiesięcznymi relacjami z Norymbergi, wrażeniami przed-wystawowymi, opiniami po-wystawowymi, i tak w kółko... tak jakby w Polsce nie było modelarskich imprez. i jeszcze ten niekończący się serial z projektowaniem armatki... w tym czasie to prawie model można zrobić, a ja jeszcze nie doczytałem jak tą lufę wystrugać (bo co z tego, że mam ją na ekranie). od tego wszystkiego ja już sobie całkowicie odpuściłem kupowanie "Modelarza", wolę te pieniądze odłożyć i raz na jakiś czas kupić dobrą książkę.
obyście nie poszli tą drogą ;)
przepraszam za dygresję, ale chyba nie warto na "Modelarza" otwierać nowego wątku.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

B)
jerry: "Modelarza" nie czytuje, szczerze. :laugh:
Ale doniesiono mi, że w ich niekończącym sie cyklu o modelach pływajacych pod wodą, pojawiły się już nawet równania róźniczkowe... :evil: Strach pomyśleć co będzie dalej...

Ambicje mam nieco inne :P
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

MODELARSTWO OKRĘTOWE napisał:
B)
jerry: "Modelarza" nie czytuje, szczerze. :laugh:
Ale doniesiono mi, że w ich niekończącym sie cyklu o modelach pływajacych pod wodą, pojawiły się już nawet równania róźniczkowe... :evil: Strach pomyśleć co będzie dalej...

Ambicje mam nieco inne :P

Bul,ból (oba ładne) - witam

Równania różniczkowe - niech sobie tam będą. Całki liczące objętość też już były.
Poprawności tego nie sprawdzałem, bo w zwykłych obliczeniach algebraicznych są błędy.
Choć wzory na całki do obliczania objętości były poprawne.
A materiał byłby cenny, gdyby tak w kilku artykułach była rzetelna i bezbłędna wiedza na temat hydrodynamiki i gazów.
Z pewnością rozumiecie Państwo moje niezdrowe podniecenie, gdy dopatrzyłem się tych artykułów
w Modelarzu. Tym rozczarowanie było większe. Znowu się dałem nabrać jak rozmarzona nastolatka.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

Z ostatniej chwili!!!

Dodatkowo na deser w 7 Numerze Specjalnym zobaczycie 5 stron wspaniałych renderów 3D amerykańskiego okrętu podwodnego USS "Gato".

Obrazek
ODPOWIEDZ