Atlas Inżynierii Morskiej + plany (Francja)

Przegląd biblioteki szkutnika
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartek_W

Atlas Inżynierii Morskiej + plany (Francja)

Post autor: Bartek_W »

Cześć...

Podczas buszowania po sieci natknąłem się na wspaniałą rzecz - są to materiały nieodpłatnie udostępniane przez Ministerstwo Obrony Francji (stanowią własność publiczną, więc można z nich korzystać do woli).

Atlas Inżynierii Morskiej (Atlas du génie maritime)
Atlas zawiera ponad tysiąc skanów świetnej jakości plansz z rysunkami technicznymi, wśród których znajdują się studia linii teoretycznych wielu jednostek, ich przekroje, opisy wyposażenia, a czasami nawet kompletne plany. Zakres tematyczny atlasu obejmuje technikę projektowania i budowy statków od wielkich żaglowców począwszy, po ciężkie stalowe kolosy wojenne z końca XVIII w. Na uwagę zasługują szczegółowe rysunki maszyn parowych, a także rozrządów stosowanych w statkach parowych zarówno tych bocznokołowych, jak i śrubowych. Dużym plusem jest możliwość darmowego pobrania każdego rysunku na dysk twardy.

Miniatury przykładowych rysunków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

* * *

Opisy okrętów wojennych Francji, służących pod jej banderą w XIX i pierwszej połowie XX wieku
Opisy, plany (niekiedy stoczniowe) i zdjęcia jednostek francuskiej floty wojennej z XIX i pierwszej połowy XX wieku.

Miniatury przykładowych planów:

Obrazek
Okręt liniowy Richelieu

Obrazek
Plan szalupy 10m

Obrazek
Okręt podwodny Achilles

* * *

Życzę miłego przeglądania
Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
Paliwiak1

O:Atlas Inżynierii Morskiej (Francja)

Post autor: Paliwiak1 »

Dziękuje za adres

Szkoda tylko, że dopiero teraz dostałem ten link, bo jest tam mój okręt De Grasse, dla którego praktycznie nigdzie indziej nic ciekawszego nie znalazłem.
Z poważaniem Paliwiak
ODPOWIEDZ