Drewno szkutnicze do końca epoki żagla
- waldek
- Karrex
Re: Drewno szkutnicze do końca epoki żagla
W sprawie książeczki mam już pierwsze wiadomości.
Krzysztof Gerlach pisze:Aktualnie już NIE POSZUKUJĘ wydawcy.
Książeczka prawdopodobnie ukaże się za około trzy miesiące. Będzie w wolnej sprzedaży internetowej, a także w jednej czy dwóch wybranych księgarniach. Oprócz tego dwadzieścia kilka egzemplarzy autorskich (jakoś je wyróżnię) zostanie rozprowadzonych - wśród pierwszych zainteresowanych - przez pana Krzysztofa Nowaka, który taką pomoc uprzejmie zaoferował.
Pozdrawiam przyszłych czytelników,
[...]
z zamówieniami proszę się jeszcze wstrzymać! Jak zostanie ustalona cena, może się okazać, iż za te pieniądze książeczki o takim formacie, objętości i postaci (że o treści nie wspomnę) tak naprawdę nikt nie chce kupić i będzie głupio wycofywać się z deklarowanych zamówień! Na razie nie chciałem wprowadzać w błąd następnych potencjalnych wydawców i stąd komunikat. O kolejnym etapie nie omieszkam powiadomić odpowiednio w porę
.
Pozdrawiam, Krzysztof Gerlach
...
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

- KID
To może być ciekawa pozycja. Czytałem podobne opracowanie angielskojęzyczne, gdzie autor na podstawie odnalezionych wraków starał się określić wpływ jaki na konstrukcję statków danej epoki miała dostępność odpowiedniego drewna. Coś w tym jest, bo my przecież też budujemy z tego co jest, a nie z pobożnych życzeń.
Pozdrawiam,
Krzysztof Duvnjak
Krzysztof Duvnjak
- Romanov
Drewno szkutnicze Krzysztof Gerlach
Witam
Wpadła mi w ręce książka polskiego autora Krzysztofa Gerlacha o tematyce związanej z szkutnictwem.
Książka napisana przystępnym językiem i bardzo ciekawa zarazem. Czyta się ją jak najlepszą powieść.
Głównym tematem książki jest drewno z jakiego były budowane statki i okręty. na 288 stronach jest opisany sposób pozyskiwania drewna, kto się tym zajmował opis wszystkich gatunków drewna jak i również uzasadnienie dlaczego takie drewno a nie inne. I tak dla przykładu doczytałem się że lawety okrętowe były robione z drewna grabowego a nie z dębiny czy buku. Uzasadnienie dlaczego właśnie grab jest proste. Gdy podczas walki taka laweta została trafiona pociskiem po prostu się rozlatywała na drobne kawałki nie raniąc obsługi działa. Takich i wiele innych ciekawostek w tej książce jest znacznie więcej.
Serdecznie polecam do biblioteczki modelarskiej jako uzupełnienie naszej wiedzy historycznej na temat szkutnictwa.
Pozdrawiam
Roman K.
Książka jest dostępna w kilku internetowych księgarniach za ok 30zł
Wpadła mi w ręce książka polskiego autora Krzysztofa Gerlacha o tematyce związanej z szkutnictwem.
Książka napisana przystępnym językiem i bardzo ciekawa zarazem. Czyta się ją jak najlepszą powieść.
Głównym tematem książki jest drewno z jakiego były budowane statki i okręty. na 288 stronach jest opisany sposób pozyskiwania drewna, kto się tym zajmował opis wszystkich gatunków drewna jak i również uzasadnienie dlaczego takie drewno a nie inne. I tak dla przykładu doczytałem się że lawety okrętowe były robione z drewna grabowego a nie z dębiny czy buku. Uzasadnienie dlaczego właśnie grab jest proste. Gdy podczas walki taka laweta została trafiona pociskiem po prostu się rozlatywała na drobne kawałki nie raniąc obsługi działa. Takich i wiele innych ciekawostek w tej książce jest znacznie więcej.
Serdecznie polecam do biblioteczki modelarskiej jako uzupełnienie naszej wiedzy historycznej na temat szkutnictwa.
Pozdrawiam
Roman K.
Książka jest dostępna w kilku internetowych księgarniach za ok 30zł
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
- ostry_gl
Witajcie,
Czy ktoś się orientuje, czy tytuły z wątku czyli - „Drewno szkutnicze do końca epoki żagla” lub "Drewno szkutnicze" są gdzieś jeszcze do zamówienia? Może da się je zamówić u autora?
Pozdrawiam,
Łukasz
Czy ktoś się orientuje, czy tytuły z wątku czyli - „Drewno szkutnicze do końca epoki żagla” lub "Drewno szkutnicze" są gdzieś jeszcze do zamówienia? Może da się je zamówić u autora?
Pozdrawiam,
Łukasz