Cześć...
Zdecydowałem się założyć ten temat, gdyż według forumowej wyszukiwarki nie został on dotychczas poruszony.
Podczas podejmowania kolejnych prób rozwikłania konstrukcyjnych zagadek, z jakimi spotykam się przy budowie mojej Pinki, w końcu dotarłem do ciekawych francuskich materiałów, które co prawda nie udzieliły odpowiedzi na moje pytania, ale dały równie dużo powodów do radości. Po pierwsze odnalazło się źródło tajemniczego planu, o którym pisałem w mojej relacji, a po drugie znów odkrywamy kawał dobrej i fachowej literatury.
Dość rozkosztować się w lekturze forum, aby stwierdzić, że dostęp do wartościowych i - co ważne - legalnie nabytych planów jest czasami trudny. Dlatego takie odkrycia cieszą za każdym razem...
A ja odkryłem XIX-wieczne dzieło Admirała François-Edmonda Pârisa (może jest ono już komuś znane?), na które składa się kolekcja bardzo ciekawych planów i rysunków, wśród których można znaleźć także pełne plany, mogące stanowić podstawę do wykonania pięknych modeli.
Pierwszy tom tego magnum opus, noszącego tytuł Souvenirs de Marine Collection de plans ou dessins, został wydany w 1882 roku. W kolejnych latach wydanych zostało 5 kolejnych.
Poniżej prezentuję wybrane plansze:
Plansze opublikowane w dwóch pierwszych tomach, zeskanowane w ogromnej rozdzielczości, można nieodpłatnie i bez obaw o zatargi z prawem autorskim pobrać na TEJ STRONIE. Reprinty publikacji można także zakupić w zachodnich księgarniach za cenę około 60 Euro za tom. Zachęcam również do poszukiwań internetowych.
Pozdrawiam
Bartek
XIX-wieczne plany i rysunki (Souvenirs de Marine...)
- Bartek_W