XIX-wieczne plany i rysunki (Souvenirs de Marine...)

Przegląd biblioteki szkutnika
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartek_W

XIX-wieczne plany i rysunki (Souvenirs de Marine...)

Post autor: Bartek_W »

Cześć...

Zdecydowałem się założyć ten temat, gdyż według forumowej wyszukiwarki nie został on dotychczas poruszony.
Podczas podejmowania kolejnych prób rozwikłania konstrukcyjnych zagadek, z jakimi spotykam się przy budowie mojej Pinki, w końcu dotarłem do ciekawych francuskich materiałów, które co prawda nie udzieliły odpowiedzi na moje pytania, ale dały równie dużo powodów do radości. Po pierwsze odnalazło się źródło tajemniczego planu, o którym pisałem w mojej relacji, a po drugie znów odkrywamy kawał dobrej i fachowej literatury.
Dość rozkosztować się w lekturze forum, aby stwierdzić, że dostęp do wartościowych i - co ważne - legalnie nabytych planów jest czasami trudny. Dlatego takie odkrycia cieszą za każdym razem...

A ja odkryłem XIX-wieczne dzieło Admirała François-Edmonda Pârisa (może jest ono już komuś znane?), na które składa się kolekcja bardzo ciekawych planów i rysunków, wśród których można znaleźć także pełne plany, mogące stanowić podstawę do wykonania pięknych modeli.

Francois-Edmond Paris.jpg
Francois-Edmond Paris.jpg (14.96 KiB) Przejrzano 2513 razy

Pierwszy tom tego magnum opus, noszącego tytuł Souvenirs de Marine Collection de plans ou dessins, został wydany w 1882 roku. W kolejnych latach wydanych zostało 5 kolejnych.

Poniżej prezentuję wybrane plansze:

souvenir_de_Marine_001.jpg
souvenir_de_Marine_001.jpg (97.38 KiB) Przejrzano 2513 razy

souvenir_de_Marine_002.jpg

souvenir_de_Marine_003.jpg
souvenir_de_Marine_003.jpg (75.54 KiB) Przejrzano 2513 razy

Plansze opublikowane w dwóch pierwszych tomach, zeskanowane w ogromnej rozdzielczości, można nieodpłatnie i bez obaw o zatargi z prawem autorskim pobrać na TEJ STRONIE. Reprinty publikacji można także zakupić w zachodnich księgarniach za cenę około 60 Euro za tom. Zachęcam również do poszukiwań internetowych.

Pozdrawiam
Bartek
ODPOWIEDZ