Galeon "Wodnik"

Przegląd biblioteki szkutnika
ODPOWIEDZ
Kolodziej

Galeon "Wodnik"

Post autor: Kolodziej »

Szanowni koledzy szukam materiałów na temat tego galeonu. Najbardziej interesują mnie plany modelarskie nr. 31. Co prawda kupiłem przez fb. ale nasza poczta chyba gdzie to zapodziała.
Awatar użytkownika
Mirek77

Re: Galeon "Wodnik"

Post autor: Mirek77 »

Witaj. Proponuje wstrzymać się do 2027 roku.Wtedy ma być wydana monografia na temat Solena i Meermanna( Wodnika) autorstwa p. Mariana Huflejta. Te plany o które pytasz to radosna twórczość autora i niewiele ma wspólnego z prawdą historyczną. Szkoda czasu.
Pozdrawiam
Mirek
Awatar użytkownika
columbus

Post autor: columbus »

Od dawna, powoli buduję Meermana. Jest z nim to samo co z Santa Marią. Tak samo jak w jej przypadku (jedyny mały drzeworyt, prawdopodobnie samego Kolumba), mamy do czynienia z jedną małą akwarelą Adolfa Boy'a, człowieka który prawdopodobnie widział Meermana. Tyle, że ta akwarela niemal nic nie wnosi. Plany Modelarskie są fatalne i są widomą kopią Roter Lowe... Wiele bardzo ciekawych uwag wniósł p. Huflejt w swojej analizie bitwy pod Oliwą. Ja swoją dokumentację tworzyłem w oparciu o te sugestie jak i inne źródła. Nie odtwarzamy tu udokumentowanego galeonu a jedynie jego najbardziej prawdopodobny wygląd...
Kolodziej

Szacunek dla takiej wiedzy. Do pięt wam nie dorastam. Mimo to chętnie to kupię.
Kolodziej

Będę tu teraz często zdawał rózne pytania. Jaka mogła być gubośc lin sztagów i want?
Awatar użytkownika
columbus

Post autor: columbus »

W tym temacie bazowałbym na tabelach z książki Mondfelda "Historic Ship Models". Książka łatwo dostępna w sieci.
ODPOWIEDZ