Galeon "Wodnik"
-
Galeon "Wodnik"
Szanowni koledzy szukam materiałów na temat tego galeonu. Najbardziej interesują mnie plany modelarskie nr. 31. Co prawda kupiłem przez fb. ale nasza poczta chyba gdzie to zapodziała.
- Mirek77
Re: Galeon "Wodnik"
Witaj. Proponuje wstrzymać się do 2027 roku.Wtedy ma być wydana monografia na temat Solena i Meermanna( Wodnika) autorstwa p. Mariana Huflejta. Te plany o które pytasz to radosna twórczość autora i niewiele ma wspólnego z prawdą historyczną. Szkoda czasu.
Pozdrawiam
Mirek
Pozdrawiam
Mirek
- columbus
Od dawna, powoli buduję Meermana. Jest z nim to samo co z Santa Marią. Tak samo jak w jej przypadku (jedyny mały drzeworyt, prawdopodobnie samego Kolumba), mamy do czynienia z jedną małą akwarelą Adolfa Boy'a, człowieka który prawdopodobnie widział Meermana. Tyle, że ta akwarela niemal nic nie wnosi. Plany Modelarskie są fatalne i są widomą kopią Roter Lowe... Wiele bardzo ciekawych uwag wniósł p. Huflejt w swojej analizie bitwy pod Oliwą. Ja swoją dokumentację tworzyłem w oparciu o te sugestie jak i inne źródła. Nie odtwarzamy tu udokumentowanego galeonu a jedynie jego najbardziej prawdopodobny wygląd...
-
Szacunek dla takiej wiedzy. Do pięt wam nie dorastam. Mimo to chętnie to kupię.
-
Będę tu teraz często zdawał rózne pytania. Jaka mogła być gubośc lin sztagów i want?
- columbus
W tym temacie bazowałbym na tabelach z książki Mondfelda "Historic Ship Models". Książka łatwo dostępna w sieci.