Poczatki w szlachetnym materiale

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
mateo

Poczatki w szlachetnym materiale

Post autor: mateo »

Witam wszystkich!

Nazywam sie Mateusz i wlasnie zaczynam robic w drewnie, przygode z modelarstwem zaczynalem sklejajac modele plastikowe (zdazyl sie okret Nina). Teorie jako taka mam opanowana, z praktyka no co tu ukrywac praktycznie zadnej. Nie chcialbym odrazu wplywac na gleboka wode chcialbym zaczac od jakiegos jachtu?? Liczba narzedzi to nie grzesze mam tylko te co przydawaly mi sie przy pracy z plastikami czyli nozyk, obcazki, pilniki i wyzynarke:evil: . Chcialbym was prosic o jakas rade i byc moze plany:whistle:

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i z gory dzieki!

MATEO

(sory za niewlasciwa kategorie nie zauwazylem jej prosze moda o przeniesienie tematu)
Awatar użytkownika
Handszpak

Odp:Poczatki w szlachetnym materiale

Post autor: Handszpak »

No to tu masz cos od czego wiele osób zaczynał: Karl und Marie:
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,showcat/catid,511/
Ale proponuje ci złożyć najpierw dżonkę na początek, jest pełno relacji rysunki tez gdzieś są. (zresztą chyba wszyscy mają podobne zdanie ze to najlepszy model na początek)

Zycze powodzenia
mateo

Ok! Ja dopiero zaczynam i nie chce zaczynac od czegos co bedzie strasznie trudne jak na moje umiejetnosci, wiec zaczyna juz dzisiaj budowe Dżonki;) Jak bedzie nie wiem. Metoda prób i bledow jakos dojde do finalu:laugh:

POZDRAWIAM
mateo

To znowu ja!:laugh: Zacząłem już budowę Dżonki i albo mi sie wydaje albo plany na Kodze sa trochę niedokładne a mianowicie linia ciec jest dość wzburzona:unsure: jakoś przez ten etap przebrnąłem i wydrukowałem 3 kopie wszystko szlo w miarę dobrze kiedy nie spojrzałem na szkielet od przodu wręgi nie chciały zbytnio być w poziomie a wiadomo na krzywym pokładzie nie łatwo o tragedie:D:D
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Tak bez zdjęć to trudno się połapać o co chodzi z tym pokładem , ale pokład dżonki jest łukowaty a nie poziomy
Obejrzyj sobie dokładnie jeszcze raz tą relacją :
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,6429/catid,524/
Pozdrawiam Mirek Rybus
mateo

Już wiem co robiłem źle i dlaczego miąłem przechyły!:woohoo: te wcięcia które wchodzą w os modelu nie były wycięte prostopadle do dna modelu! Drobny błąd a jak fatalny w skutkach
mateo

No raczej szkutnik to ze mnie nie będzie:P Juz na początku pomyliłem wręgi:D:D Ale to nic kartonu Ci u mnie pod dostatkiem ale niestety będę musiał odrywać pokład bo w pospiechu już go przykleiłem
I mam takie pytanko czy dno i te skośne burty dałoby rade zrobić z jednego kawałka?? czy trzeba go ciąć bo wczoraj tak myślałem nad tym i moim zdaniem da rade tak zrobić
POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Jasne, że można !
Tylko pomyśl!
Gdzie budowniczowie prawdziwej dżonki mieli by znaleźć takie szerokie dechy ? (ok 60 cm )
Model pomimo , że jest uproszczony to jednak w jakimś stopniu jest kopią prawdziwej dżonki.
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Mateusz,
postaraj sie zrobić poprawnie model.....
JEST TEGO WARTY....

a dla Kolegów, którzy od razu chcą zacząć
z "grubej rury"
propozycja.....

Zróbcie dżonkę od "A" do "Z" a potem zadawajcie pytania
to podstawa....
Reszta to przemiał "niepotrzebnych znaków ASCI"

Znowu się wymądrzam....
Sorry

;)
mateo

Poprawilem wszelkie bledy i moim ukazal sie poprawny szkielet. Zobaczymy jak bedzie przy poszyciu kadluba dopiero wtedy wyjda wszystkie bledy:P

POZDRAWIAM
ODPOWIEDZ