Witam:)
-
Witam:)
Mam na imię Mateusz i pochodzę ze Złotowa(niedaleko Piły woj. Wielkopolskie). Modele kartonowe sklejam od ładnych paru lat. W swojej karierz skleiłem kilka żaglowców, głównie dla przyjaciół ponieważ jakoś mnie to nie rajcowało:unsure: Jednak teraz i ja zapragnołem mieć jakieś pływadło z żaglami na oknie. Wybór padł na Le Soleil Royal(głównie dzieki czasopismu Modelarstwo Okrętowe) jednak tu pojawia się problem:( nie posiadam żadnej dokumentacji tego okrętu. I tu moja prośba czy ktoś ma i mógłby udostępnić mi plany tej jednostki(znalazłem na allegro ale cena 119 złoty mnie odstraszyła). Z góry dziękuje ipozdrawiam:)
- maciejza
O:Witam:)
baqn napisał:
przy tym modelu, kwota 119 zl bedzie jedna z nizszych ktora wydasz na budowe.
1. bez dobrych planow nic nie zdzialasz
2. bez kosztow poczatkowych mozna jedynie origami robic
poszperaj w linkach na kodze, znajdziesz kilka stron co maja jakies plany .. zapewne i solei na nich jest ..
Wybór padł na Le Soleil Royal
znalazłem na allegro ale cena 119 złoty mnie odstraszyła
przy tym modelu, kwota 119 zl bedzie jedna z nizszych ktora wydasz na budowe.
1. bez dobrych planow nic nie zdzialasz
2. bez kosztow poczatkowych mozna jedynie origami robic
poszperaj w linkach na kodze, znajdziesz kilka stron co maja jakies plany .. zapewne i solei na nich jest ..
- stefan
Tak jak napisał Maciek.
Czy robiłeś kiedyś model drewniany? bo o takim chyba mowa?
Jeśli chce się zbudować porządnie jakikolwiek model, najważniejsza jest DOKUMENTACJA i dobre plany, a to niestety nie jest tanie. Inna sprawa to odpowiednie narzędzia i materiały, drewnianego modelu nie zrobisz przy użyciu noża i nożyczek.
Poczytaj sobie jakie podstawowe narzędzia są potrzebne, jakie materiały itd. dopiero wtedy, po głębokim zastanowieniu wybierz sobie model do budowy. Moim zdaniem Le Soleil Royal jest modelem bardzo skomplikowanym, nie daj się zwieśc zdjęciom, to wszystko pieknie i prosto wygląda kiedy sie o tym czyta, zrobienie takiego modelu to zupełnie co innego.
Na początek przejrzyj projekt K&m.
Czy robiłeś kiedyś model drewniany? bo o takim chyba mowa?
Jeśli chce się zbudować porządnie jakikolwiek model, najważniejsza jest DOKUMENTACJA i dobre plany, a to niestety nie jest tanie. Inna sprawa to odpowiednie narzędzia i materiały, drewnianego modelu nie zrobisz przy użyciu noża i nożyczek.
Poczytaj sobie jakie podstawowe narzędzia są potrzebne, jakie materiały itd. dopiero wtedy, po głębokim zastanowieniu wybierz sobie model do budowy. Moim zdaniem Le Soleil Royal jest modelem bardzo skomplikowanym, nie daj się zwieśc zdjęciom, to wszystko pieknie i prosto wygląda kiedy sie o tym czyta, zrobienie takiego modelu to zupełnie co innego.
Na początek przejrzyj projekt K&m.
-
W zasadzie to nie ma być model drewniany:) Chcę go zrobić z kartonu mniej więcej na poziomie wycinanek z Shipyardu(nawet z takiego efektu byłbym zadowolony). Więc zrobie tak jek mi doradziliście i poszukam jeszcze w internecie a jak nie to trzeba będzie przygotować pieniążki na plany z allegro. Pozdrawiam:)
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Podziwiam Twój zapał naprawde:)
tylko jedno mnie zastanawia:Kto ci wykona te wszystkie rzeźbienia i ornamenty których na tym statku jest baaaaardzo dużo. Ja bym sie nie odważył na budowe tego statku:unsure: Te rzeźby sa bardzo skomplikowane i ich wykonanie wymaga nie lada umiejętnosci modelarskich (oraz oczywyście trzeba miec talent:) )
tu masz pare fotek kadłuba:
http://img169.exs.cx/img169/7831/soleil19yo.jpg
http://img151.exs.cx/img151/3894/soleil23cj.jpg
http://img91.exs.cx/img91/848/soleil36ok.jpg
Oglądnij i przemyśl czy dasz rade bo szkoda wywalić kase na coś czego sie nie zrobi:unsure:
A jak chcesz wydac kase i bardzo miec ten model to jest plastikowy zestaw hellera z tym modelem. Kosztuje ok 490 zł:whistle:
Pozdrawiam
tylko jedno mnie zastanawia:Kto ci wykona te wszystkie rzeźbienia i ornamenty których na tym statku jest baaaaardzo dużo. Ja bym sie nie odważył na budowe tego statku:unsure: Te rzeźby sa bardzo skomplikowane i ich wykonanie wymaga nie lada umiejętnosci modelarskich (oraz oczywyście trzeba miec talent:) )
tu masz pare fotek kadłuba:
http://img169.exs.cx/img169/7831/soleil19yo.jpg
http://img151.exs.cx/img151/3894/soleil23cj.jpg
http://img91.exs.cx/img91/848/soleil36ok.jpg
Oglądnij i przemyśl czy dasz rade bo szkoda wywalić kase na coś czego sie nie zrobi:unsure:
A jak chcesz wydac kase i bardzo miec ten model to jest plastikowy zestaw hellera z tym modelem. Kosztuje ok 490 zł:whistle:
Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- ryszardw
Witaj Cieszy mnie twój zapał ale...SR jest jednym z najtrudniejszych modeli i trzeba nie lada speca żeby podołać zadaniu Papier czy nie i tak będziesz musiał wykonać rzeźby a one są bardzo skomplikowane Żadnym erzacem ich nie zastąpisz Chyba że kupisz zestaw plastykowy ale i tak będziesz miał masę pracy Znajdz coś z płaskorzeźbami są prostsze i można je wykonać w modelinie Pozdrawiam R
-
Witaj na pokładzie
Uważam, iż skoro masz doświadczenie w budowie modeli kartonowych, to jako następny krok do przodu powinieneś "przerobić" następny model z kartonu na drewno, a kto wie, nawet powiększyć go sobie. Takie jest moje zdanie zanim rzucisz się na na głęboką wodę. Pozwoli to tobie na zdobycie pewnego doświadczenia w obróbce drewna i przemyśleń na przyszłość. Życzę powodzenia.
Uważam, iż skoro masz doświadczenie w budowie modeli kartonowych, to jako następny krok do przodu powinieneś "przerobić" następny model z kartonu na drewno, a kto wie, nawet powiększyć go sobie. Takie jest moje zdanie zanim rzucisz się na na głęboką wodę. Pozwoli to tobie na zdobycie pewnego doświadczenia w obróbce drewna i przemyśleń na przyszłość. Życzę powodzenia.
Pozdrawiam - PiotrB
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
baqn napisał:
Witam Mateusz.
Będę mało oryginalny, proponuję Żubra i Dżonkę.
Mnie ten zestaw zawsze rajcuje ...;)
.....skleiłem kilka żaglowców, głównie dla przyjaciół ponieważ jakoś mnie to nie rajcowało
Witam Mateusz.
Będę mało oryginalny, proponuję Żubra i Dżonkę.
Mnie ten zestaw zawsze rajcuje ...;)
- marten_kuna
Gorąco i szczerze polecam dżonkę! Niby prosta, niby mała, ale można na niej wiele się nauczyć, jak zachowuje się fornir i jak prawidłowo kształtować linie opływowe kadłuba. A gdoby coś wyszło nie tak, to wzorem innych budowniczych dżonek na forum, można zbudować drugą, trzecią...:laugh: