Witam wszystkich
- macio
Witam wszystkich
Witam Wszystkich Modelarzy. Na imię mam Maciej i tak jak każdy z was moim hobby jest szkutnictwo. Interesuje się nim od dzieciństwa. Początkowo był to Mały Modelarz, później modele plastikowe, a teraz przyszła kolej na modele drewniane. Obecnie zmagam się z fregatą Bon Homme Richard. Po uporaniu się z wręgami, a jest pracy przy nich co nie miara, wstawie kilka fotek. Mam jednak pytanie dla osób które mają styczność z modelarnią. Wraz z moim kolegą, który buduje tylko dioramy, postanowiliśmy zrobić modelarnię. Mamy pomieszczenie i kasę na nią, ale problem tkwi w tym, że musimy ją wyposażyć od podstaw (narzędzia, materiał, pomoce itp.). Ma ona być przeznaczona do 15 osób i w pełni wyposażona. Wiem jakie narzędzia są porzebne ale niestety nie wiem w jakich ilościach, tak aby wszystkie osoby były zajęte. Proszę o pomoc.
- ROBERT
O:Witam wszystkich
Witaj na pokładzie. :P :P :P Może napisz skąd jesteś, jaką modelarnię chcesz otworzyć. Myślę, a raczej wiem, że to nie takie proste. Kiedyś myślałem, że wystarczy kilku zapaleńców, pomieszczenie i trochę kasy, ale jest inaczej. Zapytaj Mirka on jest w tym temacie najlepiej zorientowany. Ja kiedyś z nim o tym dyskutowałem i wiem, że jest dużo problemów które trzeba pokonać by mieć modelarnię. Pozdrawiam Robert B) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Pozdrawiam Robert
- mirek
Witaj wśród naszej braci szkutniczej.
Zbyt mało informacji podajesz na temat tej modelarni jaką organizujesz abym mógł ci bardziej pomóc .
Jak na 15 osób to musicie mieć sporawe pomieszczenie . jeżeli to będzie grupa młodzieży to serdecznie współczuję, sam prowadziłem modelarnię przez prawie 20 lat i wiem doskonale co to znaczy.
Prowadząc zajęcia wybij sobie z głowy pracę przy swoim modelu :( o ile będziesz miał modelarni młodzież początkująca
Podstawą są stoły lub biurka i oczywiście podstawowe narzędzia ręczne.
Później zakupcie jakiś sprzęt w postaci piły ; szlifierki , wiertarki stołowej.
Również bardzo ważne są materiały które powinieneś zgromadzić bo bez tego nie ruszysz z pracami
Narzędzia specjalistyczne to ja uważam , ze każdy powinien mieć swoje własne .
To tak w skrócie , jak masz pytania to pisz na PW lub na e-mail
Zbyt mało informacji podajesz na temat tej modelarni jaką organizujesz abym mógł ci bardziej pomóc .
Jak na 15 osób to musicie mieć sporawe pomieszczenie . jeżeli to będzie grupa młodzieży to serdecznie współczuję, sam prowadziłem modelarnię przez prawie 20 lat i wiem doskonale co to znaczy.
Prowadząc zajęcia wybij sobie z głowy pracę przy swoim modelu :( o ile będziesz miał modelarni młodzież początkująca
Podstawą są stoły lub biurka i oczywiście podstawowe narzędzia ręczne.
Później zakupcie jakiś sprzęt w postaci piły ; szlifierki , wiertarki stołowej.
Również bardzo ważne są materiały które powinieneś zgromadzić bo bez tego nie ruszysz z pracami
Narzędzia specjalistyczne to ja uważam , ze każdy powinien mieć swoje własne .
To tak w skrócie , jak masz pytania to pisz na PW lub na e-mail
Pozdrawiam Mirek Rybus
-
Być może, a nie piszesz tego, ma to być modelarnia dla grupy osób o wspólnych zainteresowaniach, wspólnie partycypujących w kosztach. Bo oprócz całkiem solidnego "instrumentarium " narzędziowego, i wyposażenia dodatkowego do którego nie ma możliwości dostępu młodzieży nieprzeszkolonej, albo tylko pod ścisłym nadzorem instruktora, wymagane jest osobne pomieszczenie na magazynek, i osobne na lakiernie-malarnie, ewentualnie hamownie silników spalinowych. Bez kontroli BHP i san- epidu się nie obejdzie, jeśli ma to być placówka do której ma uczęszczać młodzież poniżej pełnoletniości. Inna kwestia to sanitariaty. Jeżeli ma to być placówka prywatna to zważ że na siebie bierzesz całkowitą odpowiedzialność za bezpieczeństwo ludzi którzy tam przychodzą. Zwracam na to uwagę bo nadal uczestniczę w pracach modelarni zakładanej m. in. przeze mnie w 1969 roku i istniejącej w wersji dwusekcyjnej do dzisiaj. Mirek tą pracownię zna. I raczej nie sądzę żeby zaprzeczył. Poza tym zezwolenia instruktorskie jeśli ma być praca z młodzieżą. A to jest chwilami nie do przeskoczenia. I od groma biurokracji.
Życzę powodzenia w realizacji zamierzeń - ale napisz więcej szczegółów.
Życzę powodzenia w realizacji zamierzeń - ale napisz więcej szczegółów.
Wietrzny Bosman
- mirek
Potwierdzam i się zgadzam w całej rozciągłości z Panem instruktorem :)
Pozdrawiam Mirek Rybus
- GrzesiekD
Witam i życzę powodzenia w pracy z młodzieżą. Sam trochę też pracuję z młodymi (tylko nieco młodszymi niż ja sam) i wiem, ze może być ciężko, ale może być wprost przeciwnie - wręcz wspaniale:) Nie wiem, jak moja pedagogiczna wiedza przełoży się na Twoją Modelarnię, ale może się przyda.
pozdrawiam
Grzesiek
pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
- stefan
Re: Witam wszystkich
macio pisze:Obecnie zmagam się z fregatą Bon Homme Richard. Po uporaniu się z wręgami, a jest pracy przy nich co nie miara, wstawie kilka fotek.
Bardzom ciekaw tych fotek...
Też mam zamiar budować ten model, nawet już mam plany:)
- grzegorz75
Re: Witam wszystkich
Ja swój zamiar tej fregaty już umieściłem w gablocie nawet , ale chyba przerobie na sznurki, zawieszę i będę miał zamiar wotywny .
http://www.iik.suzuki.pl/