Witam...

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LukasKosewski

Witam...

Post autor: LukasKosewski »

Witam Wszystkich użytkowników i sympatyków "Kogi"

Nazywam się Łukasz Kosewski, mam 18 lat i pochodzę z Ciechanowa (woj. Mazowieckie).

Od dawna interesowałem sie modelarstwem juz w wieku 12lat B) (sklejałem modele plastikowe - niestety żaden nie przetrwał do tej pory... (agrr :S człowiek był głupi i nie rozumiał co robi). Były to modele wszelakich "wehikułów latających", dopiero pod koniec mojej kariery dorobiłem się pierwszego i niestety jedynego modelu statku :woohoo: był to model "Joanna de Dark" (skala 1:75 - nie jestem pewien może 1:100) niestety zatonął jak puszczałem go nad rzeką ( jak pisałem człowiek był głupi) wyłowiłem go co prawda ale klej namiękł :unsure: ( nie wiem dla czego ale konstruktorzy tego modelu na pewno nie przewidzieli że ktoś taki model zwoduje :laugh: ).

Dobrze koniec tych żali :cheer: .

Na tym forum znalazłem się przypadkiem zafascynowało mnie szkutnictwo!! chciał bym zająć się nim ale nie wiem co i jak niestety nie wiem gdzie można dostać/kupić tanie, a dobre plany ( wiem że to nie idzie w parze ale nie mam wielkich funduszy a do tego szkoła) no i dowiedzieć sie może czegoś o fachowej literaturze (prosił bym o tytuły i autorów takich książek - oczywiście jeżeli nie sprawi to nikomu żadnego problemu. Z góry dziękuję za pomoc!! ;)

Z wyrazami szacunku. Pozdrawiam Łukasz
Cucullus non facit monachum - Nie kaptur czyni mnicha
Awatar użytkownika
bartes123

O:Witam...

Post autor: bartes123 »

Witam kolegę w gronie początkujących szkutników!

Co do autorów, planów i modeli, polecam 3 linki:

Na początek:
http://koga.net.pl/content/view/469/278/

darmowe plany:
http://koga.net.pl/component/option,com_remository/Itemid,306/func,select/id,7/

oraz ogólnie do wglądu:
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,showcat/catid,530/

Życzę miłej zabawy z niezapomnianym modelem!
Awatar użytkownika
mjk

Post autor: mjk »

Jestem bardzo świeżym forumowiczem i początkującym pasjonatem modelarstwa, więc nie piszę jako "fachowiec", ale ktoś, kto b. niedawno miał te same problemy.
Jedynym i niezastąpionym źródłem wiedzy jest internet, a szczególnie fora modelarskie. Tu na KODZE ale również na PWM (szczególnie w archiwalnych wpisach) jest wszystko co potrzebne: opisy materiałów i technik, a w relacjach z budowy - setki przydatnych "patentów".
Tak więc sugeruję, abyś najbliższe tygodnie stpędził na ich studiowaniu.
Jeśli dobrze rozumiem, chcesz budować "z planów". Wymaga to (co także było wielokrotnie opisywane) wielu specjalistycznych narzędzi no i oczywiście wiedzy i doświadczenia.
Może więc lepiej zacząć od prostego zestawu??
I na koniec: modelarstwo to nie jest najtanszy sposób spedzania wolnego czasu!!!
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
GrzesiekD

Post autor: GrzesiekD »

Witam w gronie szkutników.
Książka - Mondfeld
Model - Dżonka (choć każdy, w tym ja, uparcie twierdzi, iż to już któraśset dżonka na Kodze)
No bo przecież nie będziesz zaczynał od modelu w stylu admiralicji statku 1 rangi :blink:
... i nie pisz, ze chcesz tanie plany - takie rzeczy to tylko w E....e :laugh:
Pozdrawiam
Grzesiek

Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
Awatar użytkownika
goldie

Post autor: goldie »

Jesli szukasz dobrej ksiazki muszisz rozgladnac sie za:

"Historic Ship Models" - Wolfram zu Mondfeld
"Rigging Period Ship Models" - Lannart Petersson

.. i jeszcze kilka innych, zalezy co chcesz robic - do dostania w empiku (na sprecjalne zamowienie i wcale nie tanie)
dodam tylko ze mona je znalez na sieci, ale trzeba poszukac samemu (nie bede promowal piractwa) :)

Nieoceniana wiedze znajdziesz tutaj na forum, przegladnij relacje, nawet samo patrzenie sporo daje, pod warunkiem ze patrzysz trzezwym wzrokiem...
Moze na poczatek sprobuj prosty zestaw np: Lady Nelson firmy Amati, moze nie jest najprostszy, ale sporo sie na nim nauczysz, jesli tylko bedziesz chcial.
Awatar użytkownika
LukasKosewski

Post autor: LukasKosewski »

Dziekuję za wszystkie rady

Przeglądam forum już dłuższy czas :P
Co do książek to mam mały problem na moim zad...u nie ma takich rarytasów ale za to udalo mi sie wygrzebać ze zbiorów biblioteki ( szukałem czego kolwiek 3,5 godziny nawet herbatką zostalem uraczony :laugh: ), no i choć książka nie jest o modelarstwie to warto się z nia zapoznać oto tytuł i autorzy :)
"Ceremoniał morski i etykieta jachtowa"
Eugeniusz Koczorowki, Jeży Koziarski, Ryszard Pluta

Książka warta polecenia dowiedzialem sie kilku ciekawych żeczy o obyczajach, przesądach panujących na morzach oraz o flocie polskiej miedzy X a XX wiekiem!! ( bandery itp. ).

Znalazłem także ksiązkie o konstrukcji kadłuba okrętu jest tam kilka planów przekrojów danych - niestety jest to ksiązka o okretach XX w., o okretach starszych sa tylko pniewielkie wzmianki :( a szkoda

no i zdaje sobje sprawe z kosztó takiego Hobby, Plany zamierzam sam rozrysować ( mam rysunek techniczny na projektowaniu wiec raczyej z ich narysowaniem nie będzie problemu, gożej z wymiarami) no a co do tego co napisał GrzesiekD to odpowiem szczeże pierwsze założenia miałem takie ale z powodów kosztu takiego okretu nie moge sobje na niego pozwolić :laugh: , planuje zbudować bardziej skomplikowaną Dżonke Chińską np. taką jak na obrazku
Obrazek

PS: Wziolem sie juz za rozrysownie planów :whistle:
Cucullus non facit monachum - Nie kaptur czyni mnicha
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Mogę Ci tylko życzyć powodzenia i wytrwałości w konstruowaniu modelu. Jeżeli jednak miałbym coś doradzić - jest to Twój pierwszy model i jest to super hobby - nie pozwól żeby pośpiech i hurraoptymizm zepsuł Ci całą przyjemność. Wiem że temat dżonki jest mocno już oklepany, a ostatnio panuje wokół niego nerwowa atmosfera, jednakże proponuję przemyśleć taką opcję - zrób ten pierwszy model dokładnie według planów i schematów z Kogi, podpierając się relacjami takich ludzi jak Sławek, RomekS czy też Krzysztof lub Mirek - to starzy wyjadacze, zobaczysz w ich relacjach dużo podpowiedzi. I wierz mi, nawet mimo tego model ten wcale do najłatwiejszych nienależy. Ale to tylko moja rada (sam tak robię!). Wiadomo jednakże, że jeżeli czujesz się na siłach rysuj i konstruuj jak uważasz. Szkoda tylko byłoby zniechęceniem zepsuć sobie taką przyjemność!
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!

LukasKosewski napisał:
Plany zamierzam sam rozrysować ( mam rysunek techniczny na projektowaniu wiec raczyej z ich narysowaniem nie będzie problemu, gożej z wymiarami) , planuje zbudować bardziej skomplikowaną Dżonke Chińską np. taką jak na obrazku

To ja nic innego tylko życzę powodzenia w tworzeniu planów.
Ciekawy jestem co to wyjdzie za hybryda. No, no, nie majac żadnych konkretnych wymiarów, rzutów i szczegółowych widoków. Mając tylko jedną fotkę i to byle jakiej jakości.

No cóż, zgodnie z moją maksymą może coś wyjdzie.

Z niecierpliwością będę czekał na rezultaty.

Pozdrawiam

"Hadżi"

P.S. Uważam jednak, że wyważasz już otwarte drzwi.
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
rczarnec

Post autor: rczarnec »

Jak wyżej, witam i pozdrawiam.

Na tym Forum znajdziesz plany dwóch modeli: dżonki i Karl und Marie - całkowicie darmowe pod warunkiem, że pochwalisz się swoją pracą.
Na forum www.modelshipworld.com znajdziesz plany kolejnych dwóch modeli (HMS Triton i HMS Syren), ale te już są bardziej skomplikowane. Tam trzeba w specjalnym wątku poprosić o udostepnienie planów i oczywiście jak zawsze założyć relację z budowy.
Z kreśleniem własnych planów daj sobie na razie spokój. Proponuję, abyś zbudował te dwa modele z Kogi i zapoznał się ogólnie z konstrukcją modeli.

Szukaj! W Internecie jest masa poradników modelarskich w formie tekstowej i wideo.

Materiały? Polecam (w tej właśnie kolejności): sklepik Kogi i pomoc nieocenionego Mirka, w Warszawie sklep Drewno-Lux na ul Stalowej (www.drewno-lux.com.pl), sklepy dla artystów w okolicy Akademii Sztuk Pięknych, markety budowlane.

Literatura? A tu szukałeś? (zwróć szczególną uwagę na pozycje: "Historic Ship Models", "Ship Models: How to Build Them"): http://www.empik.com/wyszukiwarka/wyniki?_DARGS=/common/header/search_panel.jsp.mainSearchId

Narzędzia? Dżonkę zbudowałem za pomocą maty do cięcia, noża introligatorskiego, metalowej linijki, nożyczek, starego noża do ręcznej cykliny, papieru ściernego, dwóch klamerek do suszenia bielizny, dwóch ścisków stolarskich, łyżki mąki ziemniaczanej (sic!), dwóch torebek herbaty, i odpowiedniej ilości napojów. ;) To dopiero moja małżonka stwierdziła, że dobre narzędzia to podstawa i zacząłem stopniowo wyposażać (nadal to robię) warsztat.

Powodzenia.
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
ODPOWIEDZ