Witam

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
mtv223

Witam

Post autor: mtv223 »

Witam wszystkich serdecznie mam na imię Tomek i mam 15 lat (wiem że zaraz pójdą na mnie słowa krytyki ) modelarstwem interesuje się od 5 lat lecz głównie były to plastiki i kartonowe modele . W grudniu trafiłem na to forum i zacząłem swój pierwszy model jak wszyscy pisali Dżonka była wspaniałym wyborem jednak z powodu braku narzędzi nie jest ona dokładnym odzwierciedleniem oryginału A praktycznie nie jest jeszcze do końca skończona . Jednak na dniach powinna być gotowa :) Związku z tym chciałbym was wszystkich zapytać jaki model teraz mi polecacie ?? Obrazu dodam że nie mam odpowiednich narzędzi ( takich jak to wyrzynarka itp Mam zamiar zakupić takowy sprzęcior jednak mam teraz wydatki takie jak Szkoła , nowy Komputer , I cały obiór do gry w siatkówkę ponieważ ja trenuje) Dlatego też chciałbym o polecenia jakiegoś modeliku kartonowo -fornirowego . Tylko prosiłbym o jakiś taki model aby nie był on malutki bo jeszcze za bardzo nie jestem w stanie zrobić wszystkich detalów a tag że by nie był on za duży. Proszę o wyrozumiałość , jakieś rady a tag że proszę nie oszczędzajcie słów krytyki . Jeśli robię coś źle odrazu mówcie bo chce od początku uczyć się poprawnie modelarstwa . Z góry dziękuje za wszystko :)

Pozdrawiam Mtv223
Awatar użytkownika
wurcelstock

O:Witam

Post autor: wurcelstock »

Witaj;

Fajnie, ze tak młody człowiek chce zrobić coś poza kompem ;)

Spróbuj zbudować Karl und Marie. Buduję go właśnie w tej chwili... Dlaczego K&M ? Bo jest chyba najlepiej udokumentowanym modelem na forum.
Masz do dyspozycji kilkanaście relacji, setki zdjęć, rysunków i plany. Masz również opis postępowania krok po kroku. I skala jest mała 1:30. Wszystkie drobiazgi są raczej duże :).

Co do narzędzi... W porównaniu z kolegami z forum ja nie mam właściwie żadnych.
Zanabyłem podróbkę dremela za 70 PLN w Castoramie;
Strug (hebelek) modelarski na Allegro za 15 PLN;
Różne pincety za kolejne 15 PLN na Allegro i parę arkuszy papieru ściernego o różnej gradacji (80, 220, 500, 1000) w sklepie z farbami.
A! kupiłem w Leroy Merlin kpl. iglaków i jeden większy pilnik 25-30 PLN oraz kpl. wiertełek od 0.6 do 2mm
za kolejne 20 PLN. No i piłę ręczną za jakieś 40 PLN z kompletem ostrzy.
To wszystko.
Reszta to tylko własne ręce i ostry nóż do tapet - 12 PLN.

Powodzenia
Tomek
ODPOWIEDZ