witam

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chereo

witam

Post autor: chereo »

Chciałbym miło wszystkich przywitać i krótko się przedstawić.
Jestem 30letnim kompletnym laikiem jeżeli chodzi o modelarstwo ale chciałbym korzystając z niesamowitej wiedzy członków kogi cosik zbudować.Z pełnym podziwem i szacunkiem dla was miło mi wstąpić w wasze szeregi.
Awatar użytkownika
kagra

O:witam

Post autor: kagra »

Witaj na pokładzie Kogi.
Za pół roku przestaniesz być laikiem.
Powodzenia w przyswajaniu wiedzy tu zawartej.

Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
Viluir

Post autor: Viluir »

Witamy! :)

Czy masz coś na oku co chciałbyś zbudować?

Pozdrawiam
Paulina
W stoczni:
Holk Gdański(MM)
ORP Iskra - mikro flota :)
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

chereo napisał:
Jestem 30 letnim kompletnym laikiem jeżeli chodzi o modelarstwo ale chciałbym korzystając z niesamowitej wiedzy członków kogi cosik zbudować.

Każdy z nas kiedyś takim również był.
Lecz wielu o tym zapomniało i aż chce się rzec " Nie panięta wół jak cielęciem był "
Witam serdecznie w społeczności kogi.
Na początek proponuję znaną już w całej Europie dżonkę
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
chereo

Dzięki za miłe przywitanie.Od paru tygodni uważnie przegladam wszelkie porady jakie tu zanajduje i pomału przygotowuje się do swojego pierwszego modelu.Po wielu za i przeciw wybrałem szkuner America.
Wiem ze lepiej było by zacząć od dżonki ale jakoś nie podobają mi się takie kształty.
America ma piękną linie (jestem wzrokowcem) i dlatego wybór padł na ten szkuner.
Mam już plany i materiał ale chce się jeszcze przygotować teoretycznie.
Mam pytanie jeżeli można, jak najlepiej przenieść plany na sklejke .Jezeli ktoś mógłby podsunąć mi dobry wypróbowany sposób.Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

witam kolejnego maniaka!
ładna rzecz, ta America. kadłub jest dość smukły, więc poszycie nie powinno sprawić Ci większych kłopotów. detali też jest umiarkowana ilość, w miarę proste ożaglowanie. napisz jeszcze w jakiej skali chcesz to zbudować, z czego, na podstawie jakich planów i w ogóle.
aha, rysunek możesz przenieść albo bezpośrednio za pomocą kalki, albo przez wprasowanie żelazkiem obitki ksero (zrobionej na kalce, najlepiej).

*EDIT*
nie ma to jak skróty myślowe: "bezpośrednio za pomocą kalki" oznacza przerysowanie linii za pomocą ołówka i kalki tzw. ołówkowej albo maszynowej, "odbitka ksero na kalce" oznacza odbitkę ksero na kalce kreślarskiej. przepraszam za zamieszanie.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

A TU jest sposób jak zrobić to z wydruku komputerowego :)
Dżonka jest bardzo prosta i zająć może tylko kilka dni, a jest wspaniałym ćwiczeniem na początek. Można nauczyć się obróbki materiału i w ogóle myślenia modelarskiego. Koszty takiej zabawy są minimalne, efekt powstaje szybko i nerwów wiele się nie traci. Na początek to najlepsze rozwiązanie.
Co prawda moja dżonka ugrzęzła, ale to raczej wina "pory monsunowej" jaka panuje na moich ziemiach ;)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Witaj
Myślę,że chodzi Ci o odwzorowanie na sklejce zarysu wręg a nie całych planów.Ja to robię w sposób najprościejszy z możliwych.Pod zeskanowane i wydrukowane w odpowiedniej skali wręgi podkładam kartkę papieru z drukarki z wyrysowaną twardym ołówkiem pionową linią którą orientuję według pionowej linii wręg.Ołówkiem odciskam zarys danej wręgi.Następnie wyrysowuję odciśniętą linię.Składam kartkę na pół.Dokładnie wycinam nożyczkami i mam lustrzane odbicie drugiej połowy.Tak postępuję z każdą wręgą.
Naklejam słabym klejem na sklejkę no i reszta wiadomo.Możesz zobaczyć to w mojej relacji 'Galeon 1610''
którą właśnie zacząłem.
Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

inny sposób - wręgę na kartce naklejasz na sklejkę i wycinasz wraz z papierem.
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
chereo

To fajne uczucie gdy mając problem szuka się pomocnej rady i uzyskuje się tyle pomocnych wskazówek.
Niechciałbym wyjść na wazeliniarza ale bardzo się ciesze że po tygodniach obserwacji zdecydowałem się prosić o porady :) DZIĘKI
ODPOWIEDZ