W sprawie planów do ściągnięcia

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

W sprawie planów do ściągnięcia

Post autor: Hadżi »

Witam drogi atamanie!

Wątek został zablokowany ale ja w kwestii formalnej.

Co do wypisanych informacji na temat planów ja nie mam zastrzeżeń. Jednak w ostatnim zdaniu zawarta jest wątpliwość. Wytłumacz więc młodym adeptom modelarstwa co to są oryginalne plany. Czy są to plany nabyte z internetu? Czy są to plany otrzymane w prezencie od kolegi? Czy są to plany zakupione na Allegro, z nabytego czasopisma lub bezpośrednio u wydawcy? A więc w jakim przypadku jesteśmy ich legalnym właścicielem!!! Jeżeli już spełniamy warunki oryginalności i legalności to w jakim dziale forum można je oferować. Jest takie miejsce o którym poszukujący nie wiedzą, bo się jeszcze z różnych przyczyn [zwłaszcza z jednej] „nie dokopali”.

A tak na marginesie: te informacje, które podałeś powinny znaleźć się jako pierwsze punkty w regulaminie z odsyłaczami do wyjaśnień o jakie ja w tym wpisie pytam.

Pozdrawiam

„Hadżi”
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
jerry_bee

O:W sprawie planów do ściągnięcia

Post autor: jerry_bee »

Hadżi napisał:
Wytłumacz więc młodym adeptom modelarstwa co to są oryginalne plany.

co prawda nie jestem Atamanem, ale wrzucę swoje 3 grosze: oryginalne plany to rysunki przygotowane przez ich autora i wydane (wydrukowane) przez wydawcę, który autorowi zapłacił za jego dzieło (lub nie zapłacił, zależy to od umowy) i w ten sposób tenże wydawca nabył prawo do płatnego (lub nie) ich rozpowszechniania.

Czy są to plany nabyte z internetu? Czy są to plany otrzymane w prezencie od kolegi? Czy są to plany zakupione na Allegro, z nabytego czasopisma lub bezpośrednio u wydawcy?

w każdy wymieniony sposób oczywiście można nabyć plany oryginalne. jeśli plany są oryginalne, to pierwszy nabywca swoim kupnem uregulował już zobowiązania wszystkich kolejnych kupujących względem autora i wydawcy.

A więc w jakim przypadku jesteśmy ich legalnym właścicielem!!!

warunkiem jest nabycie oryginalnego nośnika planów - książki, czasopisma, wkładki z rysunkami. oryginałem nie są wydruki ze skanów, kserokopie itp itd. chyba, że autor/wydawca planów to dopuszcza. ale spotyka się to wyjątkowo rzadko.

Jeżeli już spełniamy warunki oryginalności i legalności to w jakim dziale forum można je oferować. Jest takie miejsce o którym poszukujący nie wiedzą, bo się jeszcze z różnych przyczyn [zwłaszcza z jednej] „nie dokopali”.

na naszym forum jest dział 'Giełda', tam jak najbardziej można szukać chętnego do odstąpienia, oferować do sprzedaży nabyte przez siebie oryginalne plany.

p.s. na Kodze dostępne są do ściągnięcia plany dżonki i K&M - plany są w wersji elektronicznej, do samodzielnego wydruku. każda kopia jest więc oryginałem. autorzy zgadzają się na ich bezpłatne powielanie i użytkowanie, pod warunkiem zachowania praw autorskich - tzn. na każdym rysunku muszą znaleźć się informacje o autorach.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
ODPOWIEDZ