Witam Szkutników

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
myszor

Witam Szkutników

Post autor: myszor »

Witam. Chciałbym się przywitać i przedstawić. Mam 46 lat jestem z Elbląga. Dłubie w tym drewnie już jakiś dłuższy czas. Z zaciekawieniem czytam to Forum. Dużo się dowiedziałem o technikach wykonywania niektórych rzeczy. Unowocześniam swój warsztat dzięki WAM. Obecnie buduje model "Priediestinacji". Jestem na etapie toczenia masztów i reji. Choć nie mam nie dużo czasu[jestem kierowcą TIR] to staram się jakoś to ciągnąć. Uważam że jest to piękna zabawa i ucząca. Jak się nauczę to wrzucę trochę fotek. Mam pytanie. Jak pociemnić mosiądz? Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
madteam19

O:Witam Szkutników

Post autor: madteam19 »

witamy kolegę na forum, ja na co dzień pracuje w obróbce metali ale akurat z mosiądzem nie miałem do czynienia, pozdrawiam;)
pozdrawiam Patryk

obecnie w stoczni: HMS Enterprize - 3%
Lexington - 1%
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

Witaj i czuj sie jak w domu.

do mosiądzu możesz wykorzystać "Patynę Uniwersalną"
http://www.artshobby.pl/katalog/c09.htm
Nie można zbyt długo trzymać mosiądzu w tym płynie bo sie będzie łuszczyć.
Lepiej wyjąć jak się zaczyna czernić i przetrzeć szmatką.
Pozdrawiam
Artur
myszor

Post autor: myszor »

Dzięki za miłe przyjęcie do grona KOGI. Artur spróbuje tej metody. Napewno już ją przetestowałeś. Dziękuje. Pozdrawiam i wytrwałości w dłubaniu.:)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Witaj na pokładzie.

Odnośnie czernienie czy ciemnienia mosiądzu.Możesz to zrobić metodą chemiczną jak podał Ci Artur lub bardzo prosto metodą ogniową jaką ja stosuję z niezłym skutkiem, w palącym się smarze lub środkiem do konserwacji podwozia.Opis masz w mojej relacji budowy galeonu na str.8.Tu czerniłem gwożdzie ale mosiądz lub miedż też można.

Pozdrawiam.Kazimierz
ODPOWIEDZ