Witam wszystkich Kogowiczów :) MAm na imie Tomek lat 17 tak wiec nadal sie edukuje. Jestem początkującym modelarzem .Moim hobby stało sie to tak z 2 latat temu . Postanowiłem wtedy wykonac Dżonke prace szły w bardzo wolnym tępie skączyłem ją dopiero po roku dłubaniny. Niestety fotek jej nie mam ponieważ zaraz po skączeniu jej w mojej szkole był oragnizowany festyn charytatywny dla dzieci niepełnosprawnych postanowiłem ja wystawic na aukcje i wten sposób pomóc tym dziecią- swoim rówieśniką. Nie bedę sie rozpisywał za ile mój model zostawł wylicytowany na tym owym festynie bo nie o to tu chodzi jednak kwota mnie ta zatysfakcjonowała(biorąc pod uwage owy model) i w całosci przekazałem ją potrzebującym:) Byłem zadowolony że poprzez swoje hobby wręcz przypadkiem pomogłem innym. Teraz jednak postanawiam zajac sie kolejnymi modelami o wyższej skali trudnosci. Niestety odrazu musze powiedziec ze owe modele bede robił w strasznie slimaczym tępie ( m.in przez nauke ) Moim zdaniem jednak nie szybkośc a dokładnosc i perfekcja sie tu liczy i postaram sie do niej dązyć i mysle ze wy Kogowicze mi w tym pomożecie:) Chcialbym zadac kilka pytań wam bardziej doświadczonym oto one:
1. Jaki model powinienem teraz wybrać ??
2. Narzedzia potrzebne na początek
3. Gdzie moge nabyc Fornir (listewki wiem ze w sklepie Kogowym) jednak chodiz mi dokładnie o fornir.
Z góry dziekuje za odpowiedzi:)
Witam(Materiały)
- space85
- Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}
O:Witam(Materiały)
Witaj Tomku. Miło słyszeć i widzieć, że powiększasz grono kogowiczów. Jeśli chodzi o model to od razu z góry odradzam wszelkie zestawy. Oczywiście jeśli masz zamiar dalej dłubać w drewnie. Kosztuje to często wiele pracy głównie przy poprawkach które trzeba nanosić. Efekt i tak nie jest zadowalający chyba że bardzo się do tego przyłożysz. Jednak przykładając się bardziej do zestawu całkowicie tak na prawdę go zmieniasz, więc i tak budujesz po swojemu. Najlepiej buduj od samego początku sam tylko i wyłącznie z planów jakie z chęcią wielu kogowiczów pomoże Ci zdobyć. Co się tyczy narzędzi to przyda się wszystko czym można obrabiać drewno. Począwszy od żyletki przez, noże modelarskie, zaciski, kleje, młotki, gwoździe, cążki, papiery ścierne, pilarki, szlifierki, a na piłach pasowych i materiałach wybuchowych kończąc
Ostatnia sprawa o jaką pytałeś to fornir więc jeśli chodzi o mnie to głównie korzystam z zaopatrzenia jakim dysponują ludzie na allegro. Zostawiam Ci linka.
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=fornir&category=1061
P.S. Dobrze jest systematycznie prowadzić relację i zamieszczać nowe zdjęcia. Nie pozwoli to wtedy na popełnienie przez Ciebie błędów modelarskich bo zawsze ktoś z tej strony będzie tego pilnował i w razie czego zwróci na to Twoją uwagę.
Źyczę wielu sukcesów w modelarstwie morskim.
Pozdrawiam Andrzej
Ostatnia sprawa o jaką pytałeś to fornir więc jeśli chodzi o mnie to głównie korzystam z zaopatrzenia jakim dysponują ludzie na allegro. Zostawiam Ci linka.
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=fornir&category=1061
P.S. Dobrze jest systematycznie prowadzić relację i zamieszczać nowe zdjęcia. Nie pozwoli to wtedy na popełnienie przez Ciebie błędów modelarskich bo zawsze ktoś z tej strony będzie tego pilnował i w razie czego zwróci na to Twoją uwagę.
Źyczę wielu sukcesów w modelarstwie morskim.
Pozdrawiam Andrzej
-
Ale oczywiście czytając te forum "po cichu" sam doszłem do wniosku że zestawów nie chce robić:) I tak jak napisałeś lepiej wykonac go samego . Relacje jak najbardziej na bieżaco z tym że w wolnym tepie z wiadomych przyczyn . Dzieki za pomoc i za linka napewno skorzystam i zaopatrze sie juz nie dlugo w jakies podstawowe narzędzia:PP
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
Flatron napisał:
Flatron napisał:
I koniecznie słownik ortograficzny. Do matury jak znalazł.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Witam wszystkich Kogowiczów :) MAm na imie Tomek lat 17 tak wiec nadal sie edukuje. Jestem początkującym modelarzem .Moim hobby stało sie to tak z 2 latat temu . Postanowiłem wtedy wykonac Dżonke prace szły w bardzo wolnym tępie skączyłem ją dopiero po roku dłubaniny. Niestety fotek jej nie mam ponieważ zaraz po skączeniu jej w mojej szkole był oragnizowany festyn charytatywny dla dzieci niepełnosprawnych postanowiłem ja wystawic na aukcje i wten sposób pomóc tym dziecią- swoim rówieśniką. Nie bedę sie rozpisywał za ile mój model zostawł wylicytowany na tym owym festynie bo nie o to tu chodzi jednak kwota mnie ta zatysfakcjonowała(biorąc pod uwage owy model) i w całosci przekazałem ją potrzebującym:) Byłem zadowolony że poprzez swoje hobby wręcz przypadkiem pomogłem innym. Teraz jednak postanawiam zajac sie kolejnymi modelami o wyższej skali trudnosci. Niestety odrazu musze powiedziec ze owe modele bede robił w strasznie slimaczym tępie ( m.in przez nauke ) Moim zdaniem jednak nie szybkośc a dokładnosc i perfekcja sie tu liczy i postaram sie do niej dązyć i mysle ze wy Kogowicze mi w tym pomożecie:) Chcialbym zadac kilka pytań wam bardziej doświadczonym oto one:
1. Jaki model powinienem teraz wybrać ??
3. Gdzie moge nabyc Fornir (listewki wiem ze w sklepie Kogowym) jednak chodiz mi dokładnie o fornir.
Z góry dziekuje za odpowiedzi:)
Flatron napisał:
....
z wiadomych przyczyn . Dzieki za pomoc i za linka napewno skorzystam i zaopatrze sie juz nie dlugo w jakies podstawowe narzędzia:PP
I koniecznie słownik ortograficzny. Do matury jak znalazł.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- bartes123
Flatron napisał:
to kolego młodszy, z czego tą dżonkę zrobiłeś? i jakimi narzędziami?
Szanuj polskie słowo jak Andrzej1 napisał, błędy walisz niemiłosierne.
A co do modelu? Jak nie zestaw to może Shipyard? Poczytaj relacje RomkaS w dziale fornirowo-kartonowym. Dużo wiedzy zdobędziesz a i pomysłów mnogość.
to kolego młodszy, z czego tą dżonkę zrobiłeś? i jakimi narzędziami?
Szanuj polskie słowo jak Andrzej1 napisał, błędy walisz niemiłosierne.
A co do modelu? Jak nie zestaw to może Shipyard? Poczytaj relacje RomkaS w dziale fornirowo-kartonowym. Dużo wiedzy zdobędziesz a i pomysłów mnogość.
-
Dżonka była robiona metodą fornirowo-kartonową (fornir dostałem od kolegi) wykałaczki, patyczki ryżowe, skrawek tkaniny na maszty i kordonek. Narzędzia użyte do wykonania to nożyk tapicerski, ołówek ,linijka, papier śrierny, mini wiertareczko-szlifierka(taty)Za błędy przepraszam staram się ich unikać niestety jestem dyslektykiem i Dysortografem wiem , że to raczej żadne wytłumaczenie nie jest . Postaram się unikać:)
Myślałem nad Belloną ale czy to nie zatrudny model na początek??
- bartes123
Flatron napisał:
Nie jest, tak word jak i edytor kogowy umożliwiają sprawdzanie błędów...
IMHO jest za trudna i sam bym się nie zabrał. Jak masz takie zapędy i Shipyard olewasz, może kogowy Karl&Marie? Masz komplet planów, full zdjęć i doradców rzeszę!
jestem dyslektykiem i Dysortografem wiem , że to raczej żadne wytłumaczenie nie jest . Postaram się unikać:)
Nie jest, tak word jak i edytor kogowy umożliwiają sprawdzanie błędów...
IMHO jest za trudna i sam bym się nie zabrał. Jak masz takie zapędy i Shipyard olewasz, może kogowy Karl&Marie? Masz komplet planów, full zdjęć i doradców rzeszę!
-
Witam
Bellona akurat pod Shipyard "podlega", ale nie o tym :)
Sam zdecydowałem się po okrętach Kolumba na Cleopatrę i jakoś idzie, nie jest robiona na dobrym poziomie, ale gdzieś błędy trzeba popełniać :) trzeba zauważyć, że różne wydania różnią się jakością instrukcji (mówię tylko o wydaniach Shipyardu), na dobrym poziomie stoi Enterprize. Ja na przykład nie mam oddzielnych rysunków montażowych odnośnie olinowania stałego oraz ruchomego z bocznej perspektywy statku, a w nowszych wydaniach już takowe jest. Warto by było też i tą kwestię rozpatrzeć.
Pozdrawiam
Bellona akurat pod Shipyard "podlega", ale nie o tym :)
Sam zdecydowałem się po okrętach Kolumba na Cleopatrę i jakoś idzie, nie jest robiona na dobrym poziomie, ale gdzieś błędy trzeba popełniać :) trzeba zauważyć, że różne wydania różnią się jakością instrukcji (mówię tylko o wydaniach Shipyardu), na dobrym poziomie stoi Enterprize. Ja na przykład nie mam oddzielnych rysunków montażowych odnośnie olinowania stałego oraz ruchomego z bocznej perspektywy statku, a w nowszych wydaniach już takowe jest. Warto by było też i tą kwestię rozpatrzeć.
Pozdrawiam
-
Dobrze będę teraz zawsze sprawdzał pisownię:)
Czyli mówicie że modele z floty Kolumba są w miarę proste w wykonaniu??
Wiem wiem w modelarstwie nie ma słowa proste :P Ogólnie myślałem już kiedyś aby stworzyć sobie taką całą flotę Kolumba jednak nie chce stworzyć teraz czegoś co jest po prostu zatrudni na razie na moje możliwości(tak sądze). Pragnę raczej przechodzić po kolei na coraz to trudniejsze modele. Tak więc jestem otwarty na sugestie:)
Czyli mówicie że modele z floty Kolumba są w miarę proste w wykonaniu??
Wiem wiem w modelarstwie nie ma słowa proste :P Ogólnie myślałem już kiedyś aby stworzyć sobie taką całą flotę Kolumba jednak nie chce stworzyć teraz czegoś co jest po prostu zatrudni na razie na moje możliwości(tak sądze). Pragnę raczej przechodzić po kolei na coraz to trudniejsze modele. Tak więc jestem otwarty na sugestie:)
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam.
Na początek Nina będzie dobra.
http://www.koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/catid,524/id,10396/
Proponuję skale 1:48. Przeskaluj sobie w jakimś programie graficznym i wydrukuj,
albo, co jest lepszym rozwiązaniem, skseruj poszczególne karty Shipyarda.
Model bardzo wdzięczny w budowie i prosty (aczkolwiek w moim brakuje jeszcze żagli)
Co do narzędzi to w kolejności :
1. Mata Olfa (kup najlepszą na jaką Cię stać, posłuży kilkanaście lat)
2. Nożyk Olfa (j.w.)
3. Lupa nagłowna.
4. Aluminiowa linijka (30 cm z takim paskiem gumowym pod spodem)
Potem dokupisz resztę.
Nie kupuj rzeczy byle jakich (czyt. tanich) bo to wyrzucone pieniądze.
Na początek Nina będzie dobra.
http://www.koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/catid,524/id,10396/
Proponuję skale 1:48. Przeskaluj sobie w jakimś programie graficznym i wydrukuj,
albo, co jest lepszym rozwiązaniem, skseruj poszczególne karty Shipyarda.
Model bardzo wdzięczny w budowie i prosty (aczkolwiek w moim brakuje jeszcze żagli)
Co do narzędzi to w kolejności :
1. Mata Olfa (kup najlepszą na jaką Cię stać, posłuży kilkanaście lat)
2. Nożyk Olfa (j.w.)
3. Lupa nagłowna.
4. Aluminiowa linijka (30 cm z takim paskiem gumowym pod spodem)
Potem dokupisz resztę.
Nie kupuj rzeczy byle jakich (czyt. tanich) bo to wyrzucone pieniądze.