Mam na imię Michał, mam 29 lat. Od 10 lat mieszkam we Wrocławiu, pochodzę z Kędzierzyna-Koźla.
Z wykształcenia jestem elektronikiem ( Technikum Elektroniczne => Politechnika Wrocławska/Elektronika i Telekomunikacja/Aparatura elektroniczna ).
Zawodowo zajmuję się reklamą w internecie, e-biznes, direct marketing.
Trafiłem na Koga'ę kilka dni temu. Tematyka forum idealnie pokrywa się z moimi ostatnio odświerzonymi zainteresowaniami.
Zostałem namówiony przez żonę na zakup pierwszego numeru HMS Victory by De Agostini. Podchodziłem do tematu z niechęcią, bałem się ponownego wpadnięcia w "nałóg" modelarstwa. Stało się tak jednak i oto jestem : - )
W młodości sklejałem papier, głównie MModelarz, itp. Popełniłem około 15 modeli(głównie samoloty, śmigłowce i okręty nowożytne), które obecnie gniją w piwnicy ponad 13 lat już... Do papieru nie wrócę jednak. Obecnie dysponuję odpowiednim zapleczem finansowym i jestem gotów oddać się pasji szkutnictwa.
Rozpocząłem:
1. HMS Victory / Da Agostini
2. Bismarck / Hachette
W nadchodzącym tygodniu(już zamówione):
1. USS Constellation I (1797) / Artesania Latina
I na ten model nastawiam się najgoręcej : - ) Studiuję jego historię, przeglądam zdjęcia.
Po zakońceniu USS Constellation planuję wybudować w miarę dostępności pozostałę z 6 orginalnych fregat zatwierdzonych do budowy przez senat w roku 1794. W międzyczasie także inne USS'y. Tak więc zainteresowania moje są oczywiste. Zapewne porwę się także na kilku hiszpanów i anglików, jednak nie ma sensu wybiegać w przyszłość.
Na początek chcę skończyć to co rozpocząłem.
Czytałem sporo postów, relacji z budowy i jestem pod ogromnym wrażeniem pracy Forumowiczów. Prawdę mówiąc, oglądając niektóre modele, szczęka mi opada

Kompletuję warsztat i mam 2 wątpliwości:
- Szukam sklepu gdzie dostanę stocznię billing boats lub coś podobnego (czy ktoś z forumowiczów może polecic produkt z najwyższej półki? szukam od tygodnia - bezskutenie.. jedyny sklep jaki znalazłem, nie posiada na stanie billing boats'owego shipyard'u).
Jeśli chodzi o wykonanie ręczne, znalazłem temat:
http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=1168&hilit=stocznie&start=10
Jestem w stanie wykonać taki dok samemu

- Od żony pożyczam Dremel'a FortiFlex'a

Nie zanudzając więcej,
Pozdrawiam serdecznie,
Michał