Ahoj!

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
rufff84

Ahoj!

Post autor: rufff84 »

Witam.
Zaraziłem się ostatnio modelarstwem szkutniczym od mojego wujka.
Jednak wcześniej nie miałem z tym zbyt wiele wspólnego jednak bardzo mnie to interesuje.
Zakupiłem sobie model gretel mamoli http://www.emodel.pl/mamoli-zaglowiec-g ... -2309.html jednak wydaje mi się ze rzuciłem się trochę na głęboką wodę.
Model jeszcze do mnie nie przyszedł wiec jeszcze go nie składam.
rufff84

Re: Ahoj!

Post autor: rufff84 »

jakieś rady ? jakie narzędzia bede potrzebował na poczatek ? moze bedziecie mieli jakies sugestie dla poczatkującego modelarza. Moze powinienem zacząć prace z jakimś prostszym modelem ? może taki gdzie kadłub jest z pełnego drewna?
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

rufff84 pisze:Zaraziłem się ostatnio modelarstwem szkutniczym od mojego wujka.

rufff84 pisze:jakieś rady ? jakie narzędzia bede potrzebował na poczatek ? moze bedziecie mieli jakies sugestie dla poczatkującego modelarza.

A wujek Ci nie może powiedzieć jakie narzędzia???
Poczytaj relacje z budowy, tam wszystko pisze, sam zdecydujesz co jest potrzebne z narzędzi.
Awatar użytkownika
Michal87

Post autor: Michal87 »

zgadzam sie ze Stefanem, wszystko potrzebne info ( a nawet wiecej ) odnosnie narzedzi znajdziesz na forum.
Na pewno dobry, ostry nozyk (polecam AK3 Olfa), jakies narzedzia pomiarowe np metalowa linijka, kilka odmian kleju (wikol, butapren, super glue), wszelkie dluta, igly, szpilki, ja zawsze wszystko zbieram bo nigdy nie wiadomo co sie moze przydac, powodzenia w budowie modelu!
Jancio

Post autor: Jancio »

A może dla wszystkich "niedoczytanych" wyprodukować spis potrzebnych narzędzi, klei, farb, bejc i innych niezbędnych rzeczy a później umieścić tak aby przy każdym otwarciu strony pokazywał się na pierwszym miejscu i najlepiej na czerwono. Wtedy każdy "zarażony" kandydat na modelarza ma wszystko na talerzu, nie musi nic szukać i zabiera się do budowy Victory. Na dżonkę szkoda czasu.

Co szanowne gremium na to??????
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Jancio pisze:A może dla wszystkich "niedoczytanych" wyprodukować spis potrzebnych narzędzi, klei, farb, bejc i innych niezbędnych rzeczy a później umieścić tak aby przy każdym otwarciu strony pokazywał się na pierwszym miejscu i najlepiej na czerwono. Wtedy każdy "zarażony" kandydat na modelarza ma wszystko na talerzu, nie musi nic szukać i zabiera się do budowy Victory. Na dżonkę szkoda czasu.

Litości...
A może jeszcze zbudować model za was?, lenie smierdzace ...
Jancio

Stefan. Masz rację. Może w dzisiejszych czasach modelarstwo na tym polega, że ty masz tylko dobre chęci i zamiary a ktoś za ciebie wszystko zrobi. Po co marnować czas na czytanie, piłowanie , klejenie.
Lepiej dostać wszystko na tacy z etykietką "wykonał Xawery Iksiński" i ogólny podziw zapewniony.
Niestety w życiu coraz więcej takich "specjalistów"
Nas nauczyli inaczej ale to już całkiem inna bajka.
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Jancio pisze:A może dla wszystkich "niedoczytanych" wyprodukować spis potrzebnych narzędzi, klei, farb, bejc i innych niezbędnych rzeczy a później umieścić tak aby przy każdym otwarciu strony pokazywał się na pierwszym miejscu i najlepiej na czerwono. Wtedy każdy "zarażony" kandydat na modelarza ma wszystko na talerzu, nie musi nic szukać i zabiera się do budowy Victory. Na dżonkę szkoda czasu.

Super, świetny masz pomysł kolego!!!
No to teraz zabieraj się prędko do pracy i przygotuj taki ładny poradnik - wiesz, z odnośnikami i tak dalej.
A jak już go przygotujesz, to namówimy Radka, żeby go podczepił.
Dobrze, że znalazł się ktoś chętny do oddania takiej wielkiej przysługi młodym adeptom.

Super Jancio - tak trzymać - widzę dla Ciebie świetlaną przyszłość na Kodze, gdy z takim poświęceniem dbasz o "młodych". Zwłaszcza z tak wielkim dorobkiem modelarskim, który to dorobek przedstawiłeś w przywitalni.
Jancio

Bartek. Chyba mnie źle zrozumiałeś. TO BYŁA IRONIA I KPINA Nie zamierzam tracić czasu dla takich którzy nie myślą.
ODPOWIEDZ