Witam

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wąski

Witam

Post autor: Wąski »

Nazywam sie Tomasz Pazgrat mam 20 lat z modelami mam do czynienia od dziecka oczywiście z małymi i większymi przerwami do niedawna sklejałem tylko i wyłącznie modele kartonowe lecz wasze dzieła przekonały mnie do drewna zaczynam od budowy Karl und Marie liczę na waszą pomoc :P

Pozdrawiam Wąski
Awatar użytkownika
ataman

Re: Witam

Post autor: ataman »

Szanowny Młody Kolego!
Ty masz 20 lat, czy może jesteś "20 lat z modelami"?
Interpunkcja!! bez niej tekst staje się co najmniej wieloznaczny, nie do końca czytelny
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wąski

Post autor: Wąski »

mam 20 lat z modelami mam do czynienia od dziecka
Mrze coś mi tam nie wyszło :P ale dzięki za miłe zwrócenie uwagi
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

za pl.wikipedia.org
"Interpunkcja jest to graficzny odpowiednik intonacji, rytmu i tempa mowy, akcentu wyrazowego i zdaniowego. Stanowi ją zbiór znaków (we współczesnej polszczyźnie jest ich 10), inaczej zwanych znakami przestankowymi, uzupełniających zapis literowy tekstu. Nie odpowiadają one ani fonemom języka mówionego, ani leksemom. Znaki te pozwalają na odzwierciedlenie w tekście pisanym zależności składniowych między członami wypowiedzenia lub między wypowiedzeniami, na wyodrębnienie, podkreślenie - ze względów znaczeniowych lub emocjonalnych - pewnych wyrazów lub fragmentów tekstu, a także na ujednoznacznienie tekstu pisanego.
W razie wątpliwości związanych z użyciem znaków przestankowych należy się więc kierować przede wszystkim zasadą zrozumiałości zapisywanego tekstu i stosować taką interpunkcję, która zapewni najlepszy odbiór zapisanych treści.
Znakami interpunkcyjnymi nie są znaki wewnątrzwyrazowe lub międzywyrazowe.
Jedną z ważniejszych funkcji znaków przestankowych jest zapewnienie tekstowi jednoznaczności, np. w przypadku wypowiedzi „babcia Zosia i ja” i „babcia, Zosia i ja”. Ułatwiają one także zrozumienie oraz wygłaszanie tekstu (sugerując przerwy między wypowiedziami, intonację, zawieszenie głosu, etc.)."

Innymi słowy - nie pieprz głupot tylko używaj interpunkcji.
Na początek:
Zdanie
Wąski pisze:mam 20 lat z modelami mam do czynienia od dziecka

Powinno wyglądać tak:
mam 20 lat, z modelami mam do czynienia od dziecka

Widać różnicę?
ODPOWIEDZ