Witam...

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
MaTiK

Witam...

Post autor: MaTiK »

Witam wszystkich czytających i oglądających.
Mama na imię Maciej, mieszkam w Inowrocławiu, wiek prawie taki jak szefa Maliniaka.
Kupiłem, tnę, szlifuję, kleje i powoli "coś" z tego wychodzi co przypomina stateczek.
Niesamowita zabawa i możliwość oderwania się od codziennej pracy.

Jest to mój pierwszy model z drewna i jak najbardziej pierwszy z taką ilością linek :)
Wcześniej, (tzn. jakieś 25 lat wstecz) kleiłem nałogowo MM. Niestety do dziś nie zachował się ani jeden model.

A oto zdjęcia szkunera w budowie.
schooner_01.jpg

schooner_02.jpg

schooner_03.jpg

schooner_04.jpg

schooner_05.jpg

schooner_06.jpg

schooner_07.jpg

schooner_08.jpg

Jak ukończę budowę umieszczę końcowe zdjęcia.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
grzegorz75

Re: Witam...

Post autor: grzegorz75 »

I można ? Można !

Witaj . Zawsze cieszy mnie nowy modelarz na forum , który po słowach "dzień dobry " pokazuje co robi , a nie opowiada , co zamierza oczyma wyobraźni .

Mam nadzieję , ze będziesz relacjonował na bieżąco swój warsztat 8-)
http://www.iik.suzuki.pl/
myszor

Post autor: myszor »

Witaj Serdecznie :)
Miło mi jest powitać nowego MODELARZA w Naszym Gronie .
Znajdziesz tu fajne towarzystwo i dużo ale to naprawdę dużo porad współmodelarzy .
Mówisz że to Twój pierwszy model , hmm , to jaki będzie jak zbudujesz trzeci ;)
Bardzo ładnie i czysto .
Zdjęcia fachowe , w przeciwieństwie do mnie ( cerata i wangog ).
No ale cóż liczy się serce wkładane w model (dla mnie)a nie otoczka .
Buduj , buduj bo już tez z wiekiem to nie poszalejesz a tu tyle jeszcze modeli do zbudowania .
Czuj się tu dobrze i nie bój się zadawać pytań , nawet jak będziesz myślał że to głupie .
My takie zadajemy , no i udzielaj się na SB :lol:
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Tomsonikkk

Post autor: Tomsonikkk »

Witaj serdecznie :D
Widzę że na początek wybrałeś albatrosa , bardzo fajna jednostka zważywszy że od dłuższego czasu też bawię się z tym okrętem . No i te indywidualne malowanie prezentuje się naprawdę dobrze :D . Tylko się tak zastanawiam czy wykonane olinowanie nie będzie utrudniać montażu brakujących elementów na pokładzie ? Mam cichą nadzieje że będziesz pokazywał postępy prac na kodze bo jestem ciekawy efektu końcowego :D
Pozdrawiam Tomek
MaTiK

Re: Witam... ponownie

Dzięki za powitanie,
Na ten model padło ponieważ był najtańszy i prosty a jednocześnie daje możliwość sprawdzenia się.
Obecnie przetrawiam już któryś dzień z kolei temat żagli. Te z zestawu jakieś takie grubo ciosane.
Postanowiłem zrobić od podstaw szalupę i armaty. To co w zestawie było załączone każdy wie jak wygląda.
Warsztatu praktycznie żadnego nie kompletowałem oprócz podstawowych narzędzi jakie posiadam kupiłem tylko zestaw nożyków.
W najbliższym czasie kilka zdjęć szalupy. Skala trochę przytłacza :)

Pozdrawiam,
Maciej
MaTiK

A oto ciąg dalszy zdjęć szkunerka w budowie:

schooner_201.jpg

schooner_202.jpg

schooner_203.jpg

schooner_204.jpg

schooner_205.jpg

schooner_206.jpg

schooner_207.jpg

schooner_208.jpg

pozdrawiam,
Maciej
gieber

Post autor: gieber »

Witam
Bardzo podoba mi się Twój model. Wykonywany jest starannie i czysto. Ale popełniłeś błąd który chyba jest już nie do naprawienia w tym modelu - ale możesz go uniknąć w kolejnym.
Bloczki olinowania masz zamontowane odwrotnie - tzn. lina w Twoim wykonaniu nie przechodzi nad rolką.
Poniżej wstawiam zdjęcie bloczka oraz jego przekrój na którym czerwoną strzałką pokazałem miejsce przez które przechodzi lina -mam nadzieję, że wyjaśnią Ci o co mi chodzi.
Załączniki
blok1.jpg
blok2.jpg
blok2.jpg (79.95 KiB) Przejrzano 4578 razy
Pozdrawiam
Grzesiek
Bounty [url]https://www.koga.net.pl/forum/524/31443.html[/url]
Łódź Oseberg [url]https://www.koga.net.pl/forum/523/45549.html?p=59205#p59205[/url]
Allege d'Arles [url]https://www.koga.net.pl/forum/7/47745.html?p=92327#p92327[/url]
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

Nie żebym się czepiał ale czy nie powinno być więcej pierścieni mocujących żagiel do masztów . Z kolei chyba ciut za dużo przeszyć mocujących żagle do rei żagli gaflowych ( a tu plama nie wiem jak się zwą ) Tak efektwizualny jak dotąd b. ładny.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 22:40 przez Leon27, łącznie zmieniany 1 raz.
MaTiK

A to się uśmiałem, ale oczywiście sam z siebie. Tak się składa, że używam bloków co jakiś tam czas i taka "wpadka". Teraz będą te bloczki mnie denerwować :) Będę udawał że jest ok. A co do pierścieni mocujących żagiel do masztów to faktycznie powinno być więcej i jak namierzę odpowiedni drucik do dosztukuje lub wymienię wszystkie z innego materiału. Niestety w pudełku było tylko 8 sztuk.
Dzięki za uwagi.

Pozdrawiam,
Maciej
ODPOWIEDZ