Sprowokowany przez kolegę malowanego dodałem swój pierwszy post więc pora się przedstawić. Nazywam się Darek i mieszkam pod Warszawą. Modelarstwem z wieloma długoletnimi przerwami param się od dziecka. Zaczynałem jak wielu w tamtych czasach od sklejania nieśmiertelnego LWS Czapla. Drewniaki zawsze działały na wyobraźnię więc ok. 10 lat temu spełniłem się wykonaniem modelu San Francisco z zestawu Artesania Latina. Wtedy efekt końcowy mnie w pełni olśnił. Teraz jak patrzę na relacje zamieszczone na Kodze to wstyd mi się w ogóle wychylać z czymkolwiek.
Obecnie najbardziej interesują mnie łódki o oryginalnej sylwetce i relatywnie prostej konstrukcji odbiegające od głównego nurtu budowy XVII-XVIII wiecznych wielkich żaglowców. Mam parę zestawów pochowanych w szafie bo nigdy jakoś nie myślałem o tym aby wykonać model w pełni od podstaw. Najbardziej brak mi wiary w to, że podstawowymi narzędziami (piłka, pilnik, papier ścierny i prosta wiertareczka 12V) można się pokusić o zbudowanie modelu od zera. Coraz bardziej jednak kusi mnie sylwetka arabskiej łodzi typu Ganja, której mam plany zamieszczone onegdaj w Modelarzu. Plany te są niestety dosyć ubogie i być może spróbuję zdobyć coś innego jak tylko się rozeznam gdzie szukać.
Zanim to jednak nastąpi to jeszcze zapewne wyciągnę coś z szafy dla treningu, a tymczasem rozpocząłem projekt budowy caone. Prosty modelik, który postanowiłem wykonać aby wciągnąć do pomocy moją 7-letnią córkę. Zastanawiam się nad wrzuceniem relacji bo to raczej nie będzie nic pasjonującego. Zresztą ni to żagiel (choć drewniak) ni RC więc jakoś nigdzie nie pasuje.
Tak więc witam i pozdrawiam wszystkich kogowiczów.
Dzień dobry
Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
-
Przejdź do
- Witaj/Welcome
- ↳ Przywitalnia
- ↳ Często zadawane Pytania
- Żagle
- ↳ Żaglowce
- ↳ Jachty
- Forum modelarzy szkutniczych
- ↳ Stępka - czyli forum dla początkujących
- ↳ Stocznia - Żaglowce
- ↳ Stocznia - Statki i Okręty
- ↳ Stocznia - Modele kartonowe i fornirowe
- ↳ Stocznia - Modele w Butelkach
- ↳ Modelarnia
- ↳ Radio Cuda
- ↳ Projektowanie
- ↳ Literatura
- ↳ Narzędzia
- Wirtualna Modelarnia
- ↳ Projekt Dżonka
- ↳ Projekt Santa Maria
- ↳ Karl und Marie - pierwszy kurs internetowy w Polsce !!!
- ↳ Karl und Marie - Relacje z budowy
- ↳ Pomorski kuter pławnicowy
- Poradnik modelarza szkutnika
- ↳ Konkurs!!!
- ↳ Ogólne
- ↳ Warsztat
- Historia
- ↳ Historia żeglugi
- ↳ Wraki i archeologia morska
- ↳ Odkrycia geograficzne
- ↳ Muzeum
- Inne