Witam wszystkich

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
Art

Witam wszystkich

Post autor: Art »

Proszę o kontakt i pomoc (w Warszawie) w kontynuowaniu budowy łódki "one meter" RC mam już kadłub z osprzętem ale mam problem z budową sterowania żagli i zabudowy pokładu. Żagle to osobny temat. Może ktoś kto pływa na jeziorku Balaton?, czasem widuję tam pływających.
Pozdrawiam
Art

Re: Witam wszystkich

DSC_0322.JPG
DSC_0321.JPG
DSC_0323.JPG
Skoro brak słowa wsparcia to może słowo krytyki(konstruktywnej?) na temat przyjętych rozwiązań?
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Art pisze:...Skoro brak słowa wsparcia to może słowo krytyki(konstruktywnej?) na temat przyjętych rozwiązań?

Brak słów wsparcia, bo wpadł jakiś obcy z ulicy i prosi o pomoc.
Żeby był głodny, to rozumiem, ale ... .
A na ulicy podchodzisz do obcych ludzi i prosisz o pomoc w budowie modelu ?
Najpierw trochę o sobie, może imię, może wiek może zawód, szkoła.
Poznajmy się, a dopiero po zapoznaniu się, wyciągaj nasze zabawki z naszych szuflad.
Taka rada. Może to związane jest z kulturą, może z nieuchronnymi oznakami zmian
starczych u mnie, ale spróbuj, może zadziała.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Ostatnio zmieniony 13 cze 2014, 16:47 przez Andrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.
pol6

Post autor: pol6 »

Polecam wyprowadzenie szotów z bębna windy od strony rufy a nie na dziobie ^^ - łatwiejszy dostęp oraz ewentualne naprawy. Niestety jestem z pomorskiego więc niewiele mogę pomóc, chociaż łódki 1m to mój konik ;) w wakacje planuję założyć relację z budowy łódki F5-E więc będziesz mógł podpatrzeć trochę ciekawych rozwiązań jak to robi się pół-profesjonalnie :)

Ł
Art

Dziękuję pol6 za dobre słowo, szoty foka i grota mają być prowadzone z dwóch miejsc przez pokład do bomów. Zobaczymy jak wyjdzie, muszę spróbować po prostu .
Serdecznie pozdrawiam.
Art

A panu, panie Korycki to dziękuję, odpowiem w podobnym tonie, nie szukam informacji o niczym innym niż wybrane zagadnienia modelarskie. Prywatne preferencje i upodobania mnie nie interesują.
Pozdrawiam.
myszor

Post autor: myszor »

Kolega Andrzej zwrócił delikatnie uwagę o obyczajach jakie tu panują . Koga to jest jedna fajna RODZINA .
Jak Ci się nie podoba to SPIER....J i dupy nie truj !
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
koziobrody

Post autor: koziobrody »

Witam.Panowie Andrzeje popieram Was.Brak wychowania i chamskiego zachowania należy tępić w zarodku.Niewielu w Warszawie normalnych.Widać takie czasy,że większość chamieje.Pozdrawiam
pol6

Post autor: pol6 »

a jak planujesz wymienic szoty w przypadku zerwania? będziesz odrywał pokład?
Awatar użytkownika
taganc

Post autor: taganc »

Witaj
Wsparcie czy krytyka, proszę bardzo.
Po pierwsze to wymień te wszystkie poprzeczki i wzmocnienia zrobione prawdopodobnie z sosny, są za masywne no i drewno. Impregnacja Ci nic nie da, po pierwszym pływaniu zacznie to wszystko pracować i puchnąć z wilgoci. Nie wiem jak masz wklejoną skrzynkę mieczową, ale jak na mój gust to za słabo. Powinna być łącznikiem pomiędzy dnem kadłuba i pokładem, bo inaczej przy silniejszym wietrze i sporym balaście wyłamie ją.
Po drugie zaczepy want na burcie są za delikatnie zamocowane. Przy większym podmuchu wyrwie je z kawałkiem burty. Kolejny punkt to miejsce osadzenia masztu na pokładzie. Od spodu powinno być wzmocnienie(podparcie). Jego brak spowoduje załamywanie się pokładu.
Zasilanie daj wyżej, bo najmniejsza ilość wody spowoduje zwarcie na pakiecie.
Jeśli chodzi o wyjście szotów na pokład to jest dowolność jak komu pasuje, ale z reguły stosuje się na rufie, bliżej luku. Łatwiej wtedy o ewentualne naprawy. Tu na tym forum nie znajdziesz zbyt wiele informacji o modelach regatowych, powinieneś to wcześniej zauważyć.
Przy okazji trzy fotki mojego modelu klasy ,,jednego metra", wykonany parę lat temu dla przyjemności pływania.
Załączniki
f4abcf12444c5826.jpg
230c18c036809910.jpg
e77515fe0f7079e3.jpg
Pozdrawiam Tadeusz
ODPOWIEDZ