Na forum zarejestrowałem się już jakiś czas temu i chyba należało by się w końcu przedstawić

Mam na imię Dariusz, 37 wiosen za sobą, żonę, dwójkę dzieciaków i mieszkam w Czarnowąsach koło Opola. Pracuję jako elektroenergetyk w systemie zmianowym więc z czasem u mnie nie najgorzej

Modelarstwem zaraził mnie mój ojciec. Na początku były to plastikowe modele samolotów, potem wciągnąłem się w kartonowe okręty i plastikowe samochody. Trochę tego zbudowałem ale w końcu przyszedł czas na wyprowadzkę z domu rodzinnego. Niestety w nowym mieszkanku było za ciasno i musiałem modele zostawić pod opieką rodziców (wynieśli wszystko na strych a tam kurz i wysoka temperatura zrobiły swoje

Potem długo nic ale ciągle kusiły mnie drewniane żaglowce. Wreszcie jak dzieci podrosły i zmieniłem ciasne mieszkanko na dom zacząłem realizować swoje marzenie

Wziąłem się za budowę Dwunastu Apostołów

Niestety DA leci sobie ostatnio w kulki bo już prawie dwa miesiące nic nie przyszło

Z nudów postanowiłem więc porwać się na model Karl und Marie, pobrałem rysunki i rozpocząłem budowę (to co widać jest złożone na sucho):

Jeżeli dostrzegacie, że coś idzie nie tak to poprawcie.
W drewnie robię pierwszy raz i wiedzę w tym temacie mam nie wielką ale zapału i cierpliwości mi nie brakuje

Jeżeli chodzi o Dwunastu to relacja jest na SHIPMAN (darczello5) i myślę, że nie ma sensu jej tutaj powielać . Co do KuM to mam problem ponieważ brak mi odpowiedniego sprzętu (mam tylko narzędzia ręczne i mini wiertarkę) a przydały by się w najbliższym czasie listewki. Myślę o zakupie porządnej piły ale do tego jeszcze trochę czasu upłynie i na razie chciałbym listewki nabyć. Często czytałem rekomendację Mirka ale nie bardzo wiem gdzie szukać

PS.
Jeżeli będę popełniał błędy w nazewnictwie to walcie w pysk

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Dariusz