Czołem!

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
christo

Czołem!

Post autor: christo »

Czołem!

Na imię mam Krzysztof, rocznik 1955, od urodzenia mieszkam w Krakowie. W czasach podstawówki sklejałem (jak chyba każdy, kto wytrwał lub wrócił po latach do modelarstwa) kartonowe wycinanki. Moje pochodziły z Małego Modelarza, nierzadko zdobywanego spod lady. Raz, gdzieś w okolicach 1967-68 roku trafił mi się rarytas: produkt zaprzyjaźnionego DDR - modele samolotów, bardzo porządnie wydrukowane na kartonie laminowanym srebrną metalową folią. Kosztowały kupę kasy - w porównaniu do ówczesnych cen MM wynoszących bodaj 4,50 zł, te enerdowskie wycinanki kosztowały w okolicach ponad 20 zł każda. Bajońskie pieniądze dla ucznia podstawówki w czasach schyłkowego Gomułki. Skleiłem dwie czy trzy, a reszta dotrwała do dzisiaj w niepociętym stanie i robi za pamiątkę dawnych czasów.
Potem była dłuuuga przerwa i do wycinanek wróciłem, kiedy dorastał mój syn i zainteresowałem go na chwilę tematem, tym bardziej, że wybór, a szczególnie jakość papieru i druku była nieporównywalna.
Po kolejnej dłuższej przerwie, całkiem niedawno zainteresowałem się po raz kolejny modelarstwem i postanowiłem zrobić od podstaw i w tradycyjnej technologii sklejkowo-listewkowej model redukcyjny pływający RC kultowej łódki Riva Aquarama Special w skali 1:7. Model ma służyć do pływania rekreacyjnego, ale przede wszystkim do patrzenia nań i chwalenia się :)
Ponieważ modelarskie ze mnie świeżak i moje dotychczasowe doświadczenia z drewnem ograniczają się do zdłubania ogrodowego karmnika dla ptaków, trakcie budowy Aquaramy pojawi się mnóstwo pytań i liczę, że na te, na które nie znajdę odpowiedzi w odmętach internetu, uda mi się uzyskać je od zaprawionych w modelarskich bojach użytkowników niniejszego forum.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników niniejszego forum.

Krzysztof
Pozdrawiam, Krzysztof
Awatar użytkownika
ostry_gl

Re: Czołem!

Post autor: ostry_gl »

Witaj, na Kodze:) powitał świeżak, swieżaka:)
Tak poważnie to "znamy" się już z pfmrc, ale Koga ma swój klimat więc mam nadzieję, że swoją relację będziesz prowadził na dwóch forach. Są tu spece rc i artyści od drewna więc na bank pomogą.

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

christo pisze:Po kolejnej dłuższej przerwie, całkiem niedawno zainteresowałem się po raz kolejny modelarstwem i postanowiłem zrobić od podstaw i w tradycyjnej technologii sklejkowo-listewkowej model redukcyjny pływający RC kultowej łódki Riva Aquarama Special w skali 1:7. Model ma służyć do pływania rekreacyjnego, ale przede wszystkim do patrzenia nań i chwalenia się :)

Krzysztof

No super sprawa. Witaj, i pokazuj jak to robisz.
Fajna skala, no i łódeczka niczego sobie.
Takich teraz nie robią.
Jakbyś mógł opublikować te "podstawy" to byłoby pewnie
wielu chętnych na zrobienie modelu.
Pozdrowienia i witaj....
Załączniki
Riva-Aquarama-Special-Lealena_002-980x735.jpg
Awatar użytkownika
christo

ostry_gl pisze:Witaj, na Kodze:) powitał świeżak, swieżaka:)
Tak poważnie to "znamy" się już z pfmrc, ale Koga ma swój klimat więc mam nadzieję, że swoją relację będziesz prowadził na dwóch forach. Są tu spece rc i artyści od drewna więc na bank pomogą.

Pozdrawiam,
Łukasz

To "rozdwojenie jaźni" wzięło się stąd, że na pfmrc jest multum oblatanych w RC, a tutaj multum oblatanych w technikach dłubania w drewnie.
Pozdrawiam, Krzysztof
Awatar użytkownika
christo

RomekS pisze:
christo pisze:Jakbyś mógł opublikować te "podstawy" to byłoby pewnie
wielu chętnych na zrobienie modelu.
Pozdrowienia i witaj....

Już wstawiam podstawy w "Radio Cudach"
Pozdrawiam, Krzysztof
Awatar użytkownika
ostry_gl

Post autor: ostry_gl »

I to jest właśnie to - co dwie głowy to nie jedna:)

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
christo

ostry_gl pisze:I to jest właśnie to - co dwie głowy to nie jedna:)

Pozdrawiam,
Łukasz

Od dłuższego czasu podziwiam na Kodze wspaniałości prezentowane przez doświadczonych modelarzy, więc swoje początki pokazuję z pewną taką nieśmiałością :oops:
Pozdrawiam, Krzysztof
ODPOWIEDZ