Witam wszystkich. Zajmuje się modelarstwem
Od ok 15 lat tak hum poważnie. Chodź
Głównie pracuje w tworzywach popełniłem
Kilka okrętów. Jak i innego typu modeli budowanych od podstaw. Druga Pasja jest praca na Tokarce mam
Więc nadzieję że moja obecność tutaj będzie pomocna dla inny użytkowników
Witam.
- dali
Re: Witam.
Witam. To ja się pierwszy zapytam czy potrafi kolega wytoczyć z mosiądzu lufy do armat, czy możemy zobaczyć jakieś zdjęcia modeli i toczonych elementów. Pozdrawiam Piotrek
- Kapitansio
- Lokalizacja: {"name":"Polska Tarn\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Właśnie, lufy do armat.
Sprawa pilna. Rysunki posiadam, ale umiejętności kiepskie. Na tokarce się trochę znam. Mam Proxxona, ale co z tego. Pojedyncze działo wytoczę, ale już z kolejnymi aby były identyczne problem. Kolega to potrafi?
Pozdrawiam
Kapitansio
Sprawa pilna. Rysunki posiadam, ale umiejętności kiepskie. Na tokarce się trochę znam. Mam Proxxona, ale co z tego. Pojedyncze działo wytoczę, ale już z kolejnymi aby były identyczne problem. Kolega to potrafi?
Pozdrawiam
Kapitansio
- gdas
Witam
A może odlewane z żywicy barwionej na czarno , też ładnie wyglądają , można jeszcze dopieścić malunkiem
A może odlewane z żywicy barwionej na czarno , też ładnie wyglądają , można jeszcze dopieścić malunkiem
-
Hej. Wszystko zależy od wielości elementu posiadam
Tokarki zegarmistrzowskie z kopialem.... Więc powtarzalność jest możliwa. Jednak kopiowanie takich elemetow jest bardzo czasochlonne. Spróbować mogę sami ocenicie
wracając do tematu moich modeli wrzucam link do modelu motocykla cws m111 którego budowałem od podstaw. Relacja jest długa ale myślę że widać w niej co mniej więcej da się zrobić.
http://cws111m.blogspot.com/2016/01/poc ... a.html?m=1
Tokarki zegarmistrzowskie z kopialem.... Więc powtarzalność jest możliwa. Jednak kopiowanie takich elemetow jest bardzo czasochlonne. Spróbować mogę sami ocenicie

http://cws111m.blogspot.com/2016/01/poc ... a.html?m=1
- Witek...
- Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Jestem pod wrażeniem. Piękna robota i efekt.
-
Dziękuję. Przynam że model był wyzwaniem pod względem dokumentacji.
W week. Postaram się stworzyć jakieś działa, może będzie możliwość hum założyć osobny temat na to?
W week. Postaram się stworzyć jakieś działa, może będzie możliwość hum założyć osobny temat na to?
- TomekA
Powtarzalnosc toczonych elementow (np. dziala) mozna uzyskac za pomoca techniki CAD/CAM (najlepiej), takze z uzyciem wspomnianego kopialu (ale tu latwiej toczyc w drewnie). Ewentualnie mozna zrobic jedno dzialo w mosiadzu czy drewnie i potem z niego odlewy silikonowe w jakims metalu (mam nadzieje, ze nie w olowiu!) - Andrej Kudin na MSW tak wlasnie ostatnio robil z doskonalym rezultatem...
Ostatnio zmieniony 01 lut 2020, 04:17 przez TomekA, łącznie zmieniany 1 raz.
- sferoida
Tak tylko głośno myślę, a gdyby zrobić nóż tokarski, taki wzorzec-negatyw z np. cykliny.
Do drewna pewnie pójdzie, a do mosiądzu? Może małym zbiorem.
Do drewna pewnie pójdzie, a do mosiądzu? Może małym zbiorem.
pozdrawiam Radek
-
Pomysl z negatywnym wzorem jest dobry ale nie w tak małych i skaplikowanych elementach zrobienie noża raczej trzeba by zlecić - drogi biznes. Ostrzenie samemu raczej nie wykonalne. Druga sprawa maszyna- do czegoś takiego musi być np tsb20 solidna konstrukcja...