Koga

To co nie pasuje do żadnego z forów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Budrys

Koga

Post autor: Budrys »

Komunikaty:
Fatal error: Allowed memory size of 62914560 bytes exhausted (tried to allocate 13 bytes) in /koga/default/administrator/components/com_joomlaboard/language/polish.php on line 686
i nowszy:28.07. 05:55
Fatal error: Allowed memory size of 62914560 bytes exhausted (tried to allocate 3840 bytes) in /koga/default/components/com_comprofiler/plugin/user/plug_cbmenu/cb.menu.php on line 697
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Odp:Koga

Post autor: radek »

wiem, wiem.
Prawdopodobnie w najbliższym czasie czeka nas przejście na nowszą wersję forum, bo zaczyna się "dławić". Możliwe będzie przymknięcie forum na 1 dzień.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

radek napisał

Prawdopodobnie w najbliższym czasie czeka nas przejście na nowszą wersję forum, bo zaczyna się "dławić"

Ano dławi się bo ludziska bzdety wypisują na 120 linijek...i po co???...
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!

stefan napisał:
radek napisał

Prawdopodobnie w najbliższym czasie czeka nas przejście na nowszą wersję forum, bo zaczyna się "dławić"

Ano dławi się bo ludziska bzdety wypisują na 120 linijek...i po co???...

Sam tekst w wiadomości niewiele "waży" nawet 300-tu linijkowy co nie znaczy, że powinien być merytoryczny. Wpisy kilkunasto wyrazowe nic nie wnoszące też zajmują miejsce i po jakimś czasie powinny być bezwzględnie usuwane. Natomiast najwięcej "ważą" wszystkie zdjęcia chociaż są ograniczone
rozmiarami. Te zamieszczane bezpośrednio na Kodze je zapychają, a te na innych portalach nie. Bywają zamieszczane zdjęcia nieostre, powtarzające ujęcia z bliska i dalsza, często zbyt ciemne i niewiele z tych powodów wnoszące. Po to istnieje to forum aby każdy mógł przedstawić swoją pracę, zadać pytanie i oczekiwać rzeczowej odpowiedzi. Trudno jest teraz ograniczać długość tekstu czy ilości zamieszczanych zdjęć. To moderatorzy czuwają nad forum i powinni moderować wpisy, oceniać ich merytoryczność i pozostawiać te które mogą pomóc innym w rozwiazywaniu problemów i uczyć mniej doświadczonych. Moderatorzy to też modelarze, coś tam kleja, budują, mają rodziny i wiele spraw i problemów nie tylko związanych z modelarstwem. Jest ich czterech i to o wielu za mało, aby dokładnie moderować wpisy i usuwać te zbędne. Nawet nowsza wersja forum do jakiegoś czasu będzie funkcjonowała sprawnie i też zacznie się zapychać. Jedynie wszystko zależy od uczestników forum [których wciąż przybywa i przybywać będzie] jakie wpisy i materiały zdjęciowe zamieszczać będą, te coś wnoszące i wartościowe [przydatne modelarzom], czy bzdety.

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Hadżi napisał:

. . . . Sam tekst w wiadomości niewiele "waży" nawet 300-tu linijkowy co nie znaczy, że powinien być merytoryczny. Wpisy kilkunasto wyrazowe nic nie wnoszące też zajmują miejsce i po jakimś czasie powinny być bezwzględnie usuwane. Natomiast najwięcej "ważą" wszystkie zdjęcia chociaż są ograniczone rozmiarami. Te zamieszczane bezpośrednio na Kodze je zapychają, a te na innych portalach nie. . . . . .
"Hadżi"

Rzeczywiście dobre zdjęcie ma swoją "wagę" jako plik. Z drugiej strony możliwość szybkiego umieszczenia zdjęcia metodą "wgraj plik" jest zachęcająca! Myślę że rozwiązaniem, jeśli nie całkowitym to na pewno pomocnym, było by przyjęcie zasady umieszczania adresu (linku) zdjęcia czy pliku, automatycznie go przywołującego. Nie wiem tylko czy precyzyjnie to opisałem.
Sam również "odciążyłem komputer "zrzucając" cały materiał ikonograficzny (rysunki, plany i zdjęcia na płyty. Pozostawiłem jedynie w zakładkach i pliku interesujące adresy. Czy to dobrze? - wszelkie uwagi i podpowiedzi mile widziane.:P
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

Czy ktoś napisze 10 czy 10.000 linijek to specjalnie nie ma większego znaczenia.
Również obrazki.... jeśli będą za duże to będą się dłużej ładować w przeglądarce.
Sam serwer wysyła ciąg znaków do naszych przeglądarek... ze zdjęciami jako linki i dopiero nasze przeglądarki renderują obraz strony z linków obrazy i cały jej układ i kolorki.

Jeśli jest miejsce na dysku, to można ładować i ładować. 10.000.000 tekstu i tak jest ładowane do bazy danych.

Ja sądzę, że tu chodzi po prostu o obciążenie serwera. I jeśli tak, to dobrze... znaczy że Koga rośnie w siłę! I trzeba jej troszkę dodać tlenu w postaci większych parametrów lub właśnie bardziej wydajniejszego software'u.
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
lesiu117

Post autor: lesiu117 »

No mozna by zrobic ewentualna zrzutke kogowiczow na wynajem nowego "mocniejszego" serwera :)
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

Lesiu,

spokojnie, Radek trzyma rękę na pulsie.
Żadne składki nie są potrzebne.
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
lesiu117

Post autor: lesiu117 »

to byla tylko propozycja :) Jako ostatecznosc powinno pomoc :)
w stoczni:
Bismarck
ODPOWIEDZ