listewki

To co nie pasuje do żadnego z forów
Wiechus

O:listewki

Post autor: Wiechus »

Doświadczonemu modelarzowi gratuluję literackiej finezji:blink:

pozdrawiam Wiesiek
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Z jednym musze sie zgodzic z autorem tego watku. Tak otrzymane listewki (rozlupane a nie wyciete) beda najmniej podatne na lamanie sie podczas ich wyginania. Tylko trzebaby je teraz jakos wyszlifowac do jednolitej grubosci, najlepiej na szlifierce bebnowej-grubosciowce.
Autor nie wspomina, do czego takie listewki sosnowe zamierza uzyc. Jesli do masztow czy rei, to zgoda.
Ale sosna niezbyt nadaje sie na poszycie burtowe - zbyt duze sloje beda razic oko w modelu, ktory, smiem przypuszczac, bedzie najprawdopodobniej malych gabarytow. Tu lepiej uzyc drewna owocowego albo tez buku, brzozy czy klonu, itp.
O najlepszych do modelarstwa szkutniczego gatunkach drewna, jak i o wlasciwym poszywaniu kadlubow zaglowcow napisano na interecie (takze i w jez.polskim) mnostwo, wiec narzekanie na niewiedze w tej kwestii to tylko lenistwo lub brak wyobrazni u autora watku.
Awatar użytkownika
Marcinello

Post autor: Marcinello »

Myślę że ta kartka nie potrzebna.:P I przy okazji sorka za tamto!!
A co do tych listewek jak obłożyć już wiem .Z dostępnością rozmaitego drewna nie będzie raczej problemu no może owocowych nie mam. czy wyrzynarka mi z nie poszarpie listewek??
Listewkami tymi z sosny chciałem właśnie burty obłożyć ale skoro to zły pomysł to sobie daruje, będzie na podpałkę do pieca:P
myślę że teraz będzie dobrze.:)
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

jerry_bee napisał:
Budrys, wybacz, ale to żadna pedagogika zmieszać młodego człowieka z błotem...

Rozumiem ten aspekt i przyjmuję decyzję z pokorą. Chodziło mi jedynie o coraz powszechniejsze lekceważenie elementarnych zasad języka w wypowiedziach i brak prostej nawet, kontroli własnej pisanego tekstu.
Na ten czas udaję się na emigrację wewnętrzną. Sorry.
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Panowie Budrys i Marcinello,
zanim dyskusja zejdzie na nikomu niepotrzebne tory chciałbym wyjaśnić: Budrys zaliczył kartkę za FORMĘ wypowiedzi, co do treści to zgadzam się z nim. Marcinello, rejestrując się na Kodze zgodziłeś się respektować panujące tu prawa i obowiązki. masz prawo pytać o wszystko co jest związane z budową modelu, pozostali użytkownicy Kogi mają prawo zdenerwować się, kiedy będziesz pytać o rzeczy, na które odpowiadano po wiele razy (co nie znaczy, że mają prawo obrażać kogokolwiek z tego powodu).
Marcinello został potraktowany łagodniej, bo jest świeżym i dość młodym użytkownikiem, co oczywiście nie oznacza, że ulga jest dożywotnia.

na tym skończmy sprawy oficjalne, proponuję wrócić do meritum sprawy.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Cześć Marcinello, te listewki które już pociąłeś, a raczej rozszczepiłeś nie niszcz, gdyż są doskonałe. To najlepszy sposób uzyskania kapitalnego drewna jak już pisał Tomek. Jeśli zechciałbyś użyć ich tak aby pozostały widoczne - patrz - post Tomka. Co innego, jeśli zechciałbyś jeszcze okleić kadłub fornirem, to masz skarb z tych listew. Mnie osobiście wygodnie poszywa się kadłub listewkami o przekroju 2x 5 mm a że wykonuje poszycie oklejane później fornirem to listwy mogą być z dowolnego drewna, mam akurat pod ręką ramin, więc go używam. Jak uzyskać najprościej taką samą grubość listewek? Proste rozwiązanie z braku maszyn - zdobądź 2 płaskowniki o długości takiej jak twe listwy i grubości jakiej chcesz mieć grube listwy. Przymocuj do gładkiej dechy w odległości takiej jaką szerokość mają listwy , w rowku między nimi umieść listewkę. szlifuj dotąd aż zrównasz listewkę z płaskownikami. Do takiego szlifowania wystarczy klocek drewniany owinięty papierem ściernym o odpowiednich gradacjach. ostatnie dogładzanie możesz zakończyć np. 200-setką. To tylko jedna z kombinacji. Tomek zwrócił Ci już uwagę na jedno - słoje drewna - nie mogą być widoczne, bo wyglądają nienaturalnie - drewno owocowe nie ma takich słoji. Przejrzyj wątki dotyczące drewna.
Swoją drogą chyba zabrakło nam takiego wątku w czystej postaci - jakie drewno w których miejscach modelu spisuje się najlepiej. Mamy to wszędzie porozrzucane po wielu wątkach.
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
Marcinello

Post autor: Marcinello »

Dziś sprobuje je wyjąc ,ciekawe czy wyjdą jako tako. Ścierał ręcznie nie będę użyje do tego tokarki tylko jak to zrobię żeby było równiutko to jeszcze nie wiem.
Mam jeszcze jedno pytanie czy listewka ma przechodzić przez całą długość statku?
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Emilius napisał:
Cześć Marcinello, te listewki które już pociąłeś, a raczej rozszczepiłeś nie niszcz, gdyż są doskonałe. To najlepszy sposób uzyskania kapitalnego drewna jak już pisał Tomek. Jeśli zechciałbyś użyć ich tak aby pozostały widoczne - patrz - post Tomka. Co innego, jeśli zechciałbyś jeszcze okleić kadłub fornirem, to masz skarb z tych listew. Mnie osobiście wygodnie poszywa się kadłub listewkami o przekroju 2x 5 mm a że wykonuje poszycie oklejane później fornirem to listwy mogą być z dowolnego drewna, mam akurat pod ręką ramin, więc go używam. Jak uzyskać najprościej taką samą grubość listewek? Proste rozwiązanie z braku maszyn - zdobądź 2 płaskowniki o długości takiej jak twe listwy i grubości jakiej chcesz mieć grube listwy. Przymocuj do gładkiej dechy w odległości takiej jaką szerokość mają listwy , w rowku między nimi umieść listewkę. szlifuj dotąd aż zrównasz listewkę z płaskownikami. Do takiego szlifowania wystarczy klocek drewniany owinięty papierem ściernym o odpowiednich gradacjach. ostatnie dogładzanie możesz zakończyć np. 200-setką. To tylko jedna z kombinacji. Tomek zwrócił Ci już uwagę na jedno - słoje drewna - nie mogą być widoczne, bo wyglądają nienaturalnie - drewno owocowe nie ma takich słoji. Przejrzyj wątki dotyczące drewna.
Swoją drogą chyba zabrakło nam takiego wątku w czystej postaci - jakie drewno w których miejscach modelu spisuje się najlepiej. Mamy to wszędzie porozrzucane po wielu wątkach.

No jasne! super metoda na pozyskanie listewek, każcie jeszcze młodemu zamówić sobie u kowala siekierke do ciosania desek, taką malutką, w skali...bo Tomek powiedział....
Szlag mnie trafia kiedy czytam te głupoty!
Jak najbardziej jest wskazane łupanie drewna takim sposobem, na maszty (świerk) ale nie słyszałem aby jakis modelarz tak pozyskiwał listewki na poszycie czy inne elementy modelu, no chyba że jestem nie douczony:P

Marcinello, poczytaj sobie rożne relacje z budowy różnych modeli, wtedy dowiesz sie skąd się bierze listewki na pokłady, na poszycie, metody budowy, itd...
Na stronie głównej jest napisane DUżYMI LITERAMI "PIERWSZE KROKI" od tego powinieneś zacząć, i nie tylko Ty.

Moja do Ciebie prosba! zanim zadasz kolejne pytanie, najpierw POCZYTAJ, potem POCZYTAJ i najlepiej znowu POCZYTAJ a unikniesz wielu problemów:)
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

stefan napisał:
No jasne! super metoda na pozyskanie listewek, każcie jeszcze młodemu zamówić sobie u kowala siekierke do ciosania desek, taką malutką, w skali...bo Tomek powiedział....
Szlag mnie trafia kiedy czytam te głupoty!
Jak najbardziej jest wskazane łupanie drewna takim sposobem, na maszty (świerk) ale nie słyszałem aby jakis modelarz tak pozyskiwał listewki na poszycie czy inne elementy modelu, no chyba że jestem nie douczony:P

Stefan, nie czytasz ;) , nie kazałem nikomu tak pozyskiwać drewna -stwierdziłem i przyznałem rację Tomkowi co do jakości tak uzyskanego materiału bo szkoda zarówno jego pracy jak i doskonalego surowca, który już zdążył uzyskać B) , nawiasem mówiąc , górale po dziś dzień drewno na gonty wykonują tylko metodą łupania a nie cięcia
po drugie zadał chłopak pytanie jak uzyskać najprostszą metodą jednakową grubość - nie filozofuje tylko podałem najprostszy i bardzo skuteczny sposób
a... i przy okazji przypomniałem sobie, że takie narzędzia opisuje Marek na swej stronie
http://ship.modelarstwo.org.pl/narzedzia.htm
cóż, nie zawsze jestem mądry i pisuję różne głupoty, ale spoko....
Marcinello, co do długości listew na poszyciu - masz zapewne jakieś plany więc przyjrzyj się dokładnie listwami jakiej długości jest wykonane poszycie. Praktycznie mogłaby to być listwa na całą długość, gdyż miejsce połączeń desek na poszyciu możesz zaakcentować cienkim wąskim nacięciem. Takie złącza nigdy nie były zbyt wyrażne praktycznie.
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

A może by tak kolega Marcinello przeczytał sobie to:
http://koga.net.pl/content/view/469/278/
A później pokazał lub powiedział co za model ma zamiar robić to wtedy możemy sobie podyskutować.
Uważam, że taka dyskusja do niczego nie prowadzi.
Nie wiemy nic na temat modelu, technologii wykonania , jedno czy dwu warstwowe pokrycie ?
Gdyby młody człowiek poczytał troszkę kogę i inne fora na temat listewek i pokrycia to uważam nie było by tego pytania.
Zadaj sobie troszkę trudu i poszukaj! Tu na kodze na pewno uzyskasz wszelką pomoc, ale wykaż choć troszkę dobrej woli i wysiłku, a nie pytasz o rzeczy tak wiele razy opisywane , że aż wstyd ciągnąc dalej ten wątek.
Pozdrawiam Mirek Rybus
ODPOWIEDZ