Porter, pół litra ( leżakowany czarny Komes świetnie się nada)
200ml Irlandzkiego stouta (np Murphys, jeśli nie ma nic rodzimego pod ręką)
Łyżka miodu ( najlepiej gryczany)
500ml spirytusu.
Jedno ziarno czarnego pieprzu
Jedna kuleczka gorczycy.
Zlać do jednego naczynia i zostawić na przynajmniej dwa - trzy miesiące w chłodnym ciemnym miejscu.
Potem pić.
Porterówka na Stoucie.
- Mumin
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 maja 2015, 12:56
Re: Porterówka na Stoucie.
Szeroki pisze:Porter, pół litra ( leżakowany czarny Komes świetnie się nada)
200ml Irlandzkiego stouta (np Murphys, jeśli nie ma nic rodzimego pod ręką)
Sorry, ale nie. Jeśli chcesz mieszać portera i stouta, to muszą być z tego samego świata. Komes to porter bałtycki (dolnej fermentacji), do tego przepisu trzeba portera angielskiego (brown porter), który jest zupełnie innym piwem i de facto "przodkiem" stouta...
- Szeroki
- Posty: 0
- Rejestracja: 05 mar 2019, 22:19
Re: Porterówka na Stoucie.
Robiłem na komesie, smakowało wszystkim 
