Dżonka Krzyśka

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
Awatar użytkownika
Budrys

O:Dżonka

Post autor: Budrys »

Witam Mirku!
Trzy pierwsze przyjmuję z całym dla Ciebie poczuciem autorytetu! Czwarta nie bardzo wygląda mi na buk. Ale może już wzrok nie ten? (okulary z coraz większą liczbą dioptrii !):unsure:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Kurcze ale wpadka , myślałem o dębie a napisałem buk :blush:
Przepraszam za pomyłkę :blush:
Pozdrawiam Mirek Rybus
Blinkin80

Post autor: Blinkin80 »

To już wiem dlaczego trochę problemów mi sprawiał w cięciu ten DĄB. Może ktoś napisać czego mogę się spodziewać przy obróbce pozostałych materiałów? Chociaż noc jeszcze młoda i pewnie sam się przekonam, ale chcę jak najmniej zmarnować materiału.

A i jeszcze jedno pytanie: w listewki z jakiego materiału się zaopatrzyć? (sosna wiem że nie)
Zapraszam na moją relację z budowy Dżonki
Awatar użytkownika
Borek
Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Borek »

Mogłeś użyć innych rodzajów forniru łatwiejszych w obróbce jak np. olcha albo brzoza:)
http://koga.net.pl/content/view/315/278/
tu masz dokładnie opisane czego po jakim drewnie możesz sie spodziewac:)
pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie Piotr
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Borek napisał:
Mogłeś użyć innych rodzajów forniru łatwiejszych w obróbce jak np. olcha albo brzoza:)

He He.. dowcipniś z Ciebie Borek...;)
Jak mówi stare powiedzenie: "Darowanemu koniowi w zęby sie nie patrzy"..
Poczytaj dokładnie całą relacje (to tylko 3 stronki) a zrozumiesz, jak niestosowna była zacytowana przeze mnie Twoja kwestia..;)
Pozdrawiam
Blinkin80

Post autor: Blinkin80 »

Właśnie albo bym nadal szukał forniru i stracił resztki urlopu... wziąłem się do walki z tym co mam i jestem bardzo zadowolony!

Sławek pisze że należy zostawić 2mm wystające poza rufę. Romek w swojej relacji Dżonka 2 ( oklejał też fornirem 0,6) ale jako że to jego druga dżonka rozpisał się mniej niż zwykle.

Mam tylko pytanie odnośnie oklejania dna i boków. Czy listewki przycinać pod koniec i dokleić na końcówce warstwę forniru , czy może kleić wymierzone kawałki.

Obrazek

Drugie pytanie. Na pokładzie mam drobną szczelinkę. Jak jej się pozbyć albo sprawić aby optycznie nie była widoczna? Może ktoś oglądający by nie zobaczył, ale ja to widzę.

Obrazek
Zapraszam na moją relację z budowy Dżonki
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Wystające ponad pokład listwy burtowe
oraz rufowe to przyklejone dodatkowe listewki chyba 2x3 mm.
Nie pamiętam ale chyba czereśnia.
Przyklejenie ich na końcu budowy kadłuba jest dużym ułatwieniem.
Wcześniej możemy dokładnie przeszlifować pokład oraz rufę...

Obrazek

Co do szczelin to "wciśnij" w szczelinę Pattex i przeszlifuj zanim klej wyschnie.
Nie usuwaj pyłu.
Możesz powtórzyć czynność w przypadku głębokich
szczelin po wyschnięciu pierwszej warstwy.
Awatar użytkownika
Borek

Ataman takie było tylko moje zdanie:P Moim zdaniem nie ma co sobie utrudniać życia ale to nie ja wykonuje ten model;)
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Borek napisał:
Ataman takie było tylko moje zdanie:P

Wielce Szanowny Kolego Borek.. Ty sie .. tent ego.. z pięć razy zastanów zanim raz napiszesz!
Bo wypowiadając się bez sensu po prostu siebie ośmieszasz, nic nowego nie wnosisz..
Jeśli takie było Twoje zdanie, to albo nie czytałeś w ogóle tego co relacjonujący budowę napisał.. albo piszesz aby cokolwiek napisać..

Moim zdaniem nie ma co sobie utrudniać życia ale to nie ja wykonuje ten model;)

Gdybyś dobrze, ze zrozumieniem czytał relację kolegi, tobyś zrozumiał, że właśnie Ty proponujesz mu "utrudnianie sobie życia" .... Wszak opisywał problemy ze zdobyciem jakiegokolwiek forniru.. gdyby szukał tego co mu proponujesz... pewnie za miesiąc albo i dwa zabrałby sie do pracy tracąc wcześniej czas, bejmy na dojazdy czy aukcje, no i nerwy swoje oraz zapał...
A wystarczyło tylko zmienić formę.. zamiast "mogłeś użyć"... np "na przyszłośc proponuję użyć"... i wtedy wsjo ma sens
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Borek

ataman napisał:

A wystarczyło tylko zmienić formę.. zamiast "mogłeś użyć"... np "na przyszłośc proponuję użyć"... i wtedy wsjo ma sens[/quote]

Ja osobiście uważam że forum jest po to aby sie coś zapytać, dowiedzieć, czasami coś poradzić. A nie tak jak szanowny kolega ataman pouczać bo to chyba nie o to chodzi. Piszac w ten sposób tez raczej nic nowego nie wnosisz a tylko wprowadzasz jakąś atmosfere niezbyt miłą. Zwróć też uwagę ze jestem nowy na forum i przepraszam jeśli Cie razi to co pisze bo chyba jeszcze jednak nie do końca obeznałem sie z tą stronka skoro moje posty Cie az tak rażą. :unsure:
ODPOWIEDZ