No to tak. Około 21 godziny zasiadłem do pracy. Powycinałem elementy i wziąłem się za składanie. Ogólnie myślę, że nie jest najgorzej ;) . Może nie wygląda ekscytująco ale to głównie przez klej B) ... Ośmiorniczkę... Są białe ślady. Ciężko się kleiło, gdyż klej nie łapie za szybko :dry: . No ale cóż. Tył wydaje mi się całkiem w porządku. Części pasują do siebie. Zastrzeżenia mam tylko do przodu... Mam nadzieje, że można to co wystaje zeszlifować . No właśnie, ale do wyrównywania jakiego papieru ściernego używać? Drobno czy gruboziarnistego? Zdjęcia znajdują się pod tym linkiem. Przepraszam za trudności ale coś mam słabe łącze i niestety nie mogę zdjęć przerobić i wrzucić :blush: . Proszę o wskazówki co do dżonki. Estetyka na ten moment chyba nie jest aż tak ważna bo i tak wszystko zostanie zasłonięte. A ja do tego czasu kupię sobie na przykład Patex Express oraz Cyjanopan i będę nimi kleił :side:.
Hej
no jestem zgodnie z zaproszeniem w ShoutBox-ie :) Już obserwuję Twoje poczynania. Szkoda, że nie podałeś swojego imienia. Ale podałeś numer GG- skrót obozu koncentracyjnego obecny Dolny Śląsk. Szkoda. Poczekaj na opinię RomkaS no i cierpliwość. Pamiętaj: nie ma znaczenia kiedy skończysz model, ważne, że go zrobisz, możliwie najlepiej jak w danej chwili potrafisz.
No to mam na imię Michał :). Mieszkam w skromnej miejscowości Czaplinek. GG do kontaktu - 1897078. No ja także czekam na komentarze :). Romka i liczę także na Sławka, gdyż próbuję budować tak jak pokazał on w swoim projekcie. Zależy mi na ocenieniu projektu, bym mógł się brać za 2 część - oklejanie.
Staram się oczywiście jak najlepiej potrafię... Jednak miałem problemu z długością pokładu... Nie starczała ona na to aby tył i przód były idealne. Więc musiałem wkleić rufę, przez to wystaje przód... No ale mam nadzieję że jest jakiś sposób na wyrównanie.
Witaj. :P :P :P Cieszę się, że kubełek zimnej wody wylany na Twoją główkę pomógł. :woohoo: :woohoo: :woohoo: Zgodnie z obietnicą masz u mnie fornir na dżonkę. Chętnie Ci go wyślę. Podaj adres na priva, a w poniedziałek wyslę. Cieszę się, że zaczynasz rozumieć, że modelarstwo to nie składanie klocków. Dżonka jest naprawdę fajnym i prostym modelem. Nawet jak popełnisz błędy przy budowie tego pierwszego to przy budowie drugiego już tych samych nie powtórzysz. Musisz zrozumieć, że modelarstwo to wieczna nauka różnych technik i często ogromny zasób wiedzy historycznej. Do tego dochodzi znajomość wielu kolegów, przyjaźnie, dostęp do różnych materiałów, planów, dokumentacji itp.. Trzymam kciuki za budowę Twojego pierwszego modelu i cieszę się, że nie zraziłeś się, no i mam nadzieję, że nie obraziłeś się na mnie i myslę że będą następne modele.:) :) :) Pozdrawiam Robert
PS
Co do papieru to ten grubo ziarnisty się nie nadaje 40, 60 odpada, do szlifowania kartonu spróbuj 120, jednak nie mniej niż 80 i nie więcej niż 240. Kup sobie kilka gradacji i spróbuj na kawałku kartonu jak się szlifuje. Cena jednego arkusza to wydatek około1-2zł. Te bardzo drobno ziarniste sa do obróbki końcowej przed lakierowaniem lub np1000-2000 do polerownia powierzchni lakierowanej i usuwania niedokładności lakieru. Do szlifowania warto kupić sobie taki mini uchwyt do papieru ściernego lub wykorzystać kawałek drewienka, ułatwia to szlifowanie. Taki uchwyt pozwala prosto prowadzić papier po szlifowanym miejscu/nie zrobisz takiej fali, dołków i górek/ i odpowiednio go dociskać by nie postrzępić tego miejsca. To wszystko musisz wypróbować w praktyce i dobrać do danego materiału.
Robert dokładnie ujął Twój problem i nie ma potrzeby dalej sie rozpisywać.
Oglądaj relacje innych i pytaj w razie potrzeby.
Tylko od ciebie zależy czy odniesiesz sukces czy porażkę.
Zrobisz ten modelik wzorując się na relacjach kolegów i wtedy będziesz wiedział czy to hobby ci odpowiada czy nie.
Na pewno zdobędziesz pewne doświadczenie i to pozostanie
Miło mi że interesujecie się moimi poczynaniami. Robert - rzeczywiście... Po tym co zrobiłem na początku czas odkupić winy :P. W domu miałem papier ścierny i moim zdaniem jest bardzo dobry. Przód wyszlifowałem - już nie wystają końcówki. Oczywiście szlifowałem cały skos żeby nie było ścięcia. Wygląda ładnie. Przy okazji przyszlifowałem boki, aby nie wystawały. Po tych zabiegach zacząłem kleić ścianki. Mam przyklejone dno, za jakąś godzinę będę kleił boki. Na dzisiaj planuję skleić wszystko.
Robert - serdecznie dzięki za fornir. Ale na razie skleję wszystko, i jeśli będzie ładnie na pewno skorzystam...
Ale dalej nie dowiedziałem się co o tym sądzicie? Czy jest dobrze sklejony itd... Dzisiaj wieczorem kolejne zdjęcia dojdą :).
Witaj. :P :P :P
Mała prośba wrzucaj zdjęcia bezposrednio, a nie przez jakąś inną stronę, łatwiej się ogląda. :silly: :silly: :silly: Oczywiście ze swojego kompa. Ja do zmniejszania wielkości używam bezpłatnego programu IrfanView. Prosty w obsłudze, ale programów jest bardzo wiele. Pewnie jak zauważyłeś wszyscy swoje zdjęcia wgrywają na serwer kogi, nawet po kilka w jednym poście. Ciesze się, że spróbowałeś swoich sił,:laugh: :laugh: :laugh: pierwszy krok już zrobiłeś, jak będziesz budował swoje modele to tu możesz liczyć na pomoc. Relacja jest taką motywacją do skończenia modelu. Będę zaglądał na twoją relację i jak będę mógł coś pomóc to pomogę. Liczę, że modelarstwo Cię wciągnie i będziesz na stałe gościł na tym forumB) B) B) . Pozdrawiam Robert
PS
Często bywa tak, że choć się nie wypowiadamy to i tak podglądamy to co inni robią/budują/, twoją relację również. Co do osób które wymieniłeś, że chciałbyś by Ci pomogli to dodam: Mirek, Romek, Sławek to pierwsza liga tego forum. Warto sie od nich uczyć. Od wielu innych również, długo by wymieniać wszystkich.
Wziąłem się za sklejenia boków. Sytuacja wygląda mi na lekko pokręconą. Ośmiorniczka średnio sie sprawdza - dość długo trzeba czekać aż załapie... Przedstawiam fotki szczególnie mnie niepokojące.
Tył - końcówki dość mocno sterczą i nie wiem czy będzie je można jakoś zlikwidować.
Przód - te końcówki jest dość ciężko przymocować, ale liczę iż tera klej załapie.
Dno - od dna i bocznej ściany jest lekka przerwa. Ale liczę że klej jednak także załapie.
Obawiam się, iż wszystko będę musiał zacząć od początku. Staraj się jeszcze dokładniej (mimo iż teraz także daję wszystko z siebie) używając lepszego kleju... Patexu albo Cyjanopanu...
Aj niestety jestem nie zadowolony z prac i postanowiłem zacząć od nowa. Kupiłem nowy klej (poxipol) i będę się jeszcze bardziej starał :). Dziękuje tym co się wypowiedzieli. I liczę iż w następnej relacji będą się udzielać.
nie rozumie dlaczego wybrałeś klej poxipol to nie jest klej do takich robót.Możesz z powodzeniem zastosować klej butapren .Co do poprzedniej budowy to aby ocenić trzeba widzieć a jest mało fotek.Dwa razy pasuj zanim coś przykleisz
sławek
nie lubie szukać tego co mogę mieć od zaraz Wstawiaj zdjęcia na tym forrum