Dżonkę na nowo czas zacząć

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
Awatar użytkownika
jaxa

O:Dżonkę na nowo czas zacząć

Post autor: jaxa »

ten otwór ma służyć do podciągania steru na mieliźnie, bądź (jeśli teoria wiosłowania sterem jest prawdziwa) do zmiany z jednej funkcji na drugą. Sam nie wiem, ale się domyślam :)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Mietek

Post autor: Mietek »

Drobna podpowiedź; wszystkie elementy przed przyklejeniem szlifuj drobniutkim papierem ściernym. Na zdjęciach widać zadziorki pozostałe po obróbce. Jak przykleisz to później ciężko takie drobiazgi usunąć ale ogólnie to widać, ze się starasz. Tak trzymaj. ;)
Mietek

Obrazek
sobolpl

Post autor: sobolpl »

Witam ponownie ^^. Po półtora roku przerwy postanowiłem dokończyć dżonkę :P. Nie wyszła mi tak Pana Sławka (ale to chyba nic dziwnego), z powodu braku materiałów, różnych drobiazgów, i doświadczenia przede wszystkim jest taka jaka jest - ale mi się podoba :). Niektóre rzeczy są zaimprowizowane, co nieco różni ją od oryginału. Nie wiem czemu chyba za duże wyszły żagle (mimo że ciąłem zgodnie z planami) przez co linki są dość krótkie i jest mały tłok :). Nie mam też takich metalowych bajerów, ani beczek - a widzę, że sklepik już nie chodzi. Kotwicę zamontuję w tym tygodniu, ale że nie zmienia aż tak obrazu modelu to wstawiam bez. Jak dorobię wstawię razem z nią. Ale koniec gadania... Zamieszczam fotki (przepraszam za jakość, aparat nie działa i musiałem zrobić telefonem komórkowym).
Obrazek
Obrazek

PS Przepraszam za niepościelone łóżko :D.
Kończę ją również dla Pana Roberta Lewińskiego, bez którego nie miałbym szans zrobić tego modelu. Serdecznie Pana pozdrawiam i tak jak obiecałem kończę dżonkę :). Jeszcze raz dziękuję.
ODPOWIEDZ