Jarku z tego co widziałem to tylko nasz dystrybutor tak przetłumaczył ten film. Wszędzie indziej jest Red Cliff. Film jest faktycznie związany z tytułem (nie będę mówił czemu-sami obejrzycie;) ). Bo wszędzie gdzie by nie spojrzeć jest ewidętnie napis RED CLIFF.
Prosty przykłd...Polski trailer tego filmu
http://www.youtube.com/watch?v=p6XbhOy0VYE
No chyba że ci chodziło że my żle przetłumaczyliśmy tytuł Trzy Królestwa:laugh:
Dżonka Robina
- rczarnec
O:Dżonka Robina
Kończąc filmowy temat: scenariusz filmu powstał na podstawie powieści (jednej z Czterech Wielkich Powieści chińskich) o angielskim tytule "Romance of the Three Kingdoms" (w tradycyjnym chińskim pisze się tak: 三國演義 a w uproszczonym tak: 三国演义).) Powieść napisana w XIV wieku przez Luo Guanzhong opowiada o burzliwych latach trójpodziału państwa chińskiego pod koniec panowania dynastii Han. Trójpodział zakończył się ostatecznie w 280 roku ponownym zjednoczeniem państwa za panowania dynastii Jin. Historycy uważają okres Trzech Królestw za najbardziej krwawy w dziejach Chin. Początek określany jest na 220 rok. Ludność Chin szacuje się w tym okresie na 50 milionów. W czasie ponownego zjednoczenia na 16 milionów.. Nawet jeśli szacunki (oparte na spisach ludności) są błędne, to w ciągu 50-60 lat zginęła połowa ludności Chin.
Jeśli chodzi o tytuł angielski filmu, to nawiązuje on do Bitwy o Czerwone Klify, która dopełniła upadku dynastii Han i poprzedziła rozpad Chin na Trzy Królestwa. Bitwa (zima 208/209) jest głównym wydarzeniem wspomianej powieści. Jej miejsce jest dość dyskusyjne.
Nie znam treści filmu, ale myślę, że oba tytuły dość dobrze ją oddają, pod warunkiem, że choć trochę się poczyta o historii...
PS. dla ciekawych, pozostałe trzy powieści, które włączono do kanonu, to: "Water Margin" (XIV wiek),
"Journey to the West" znana również pod tytułem "Monkey" (XVI wiek) oraz "Dream of the Red Chamber" (XVIII wiek).
Jeśli chodzi o tytuł angielski filmu, to nawiązuje on do Bitwy o Czerwone Klify, która dopełniła upadku dynastii Han i poprzedziła rozpad Chin na Trzy Królestwa. Bitwa (zima 208/209) jest głównym wydarzeniem wspomianej powieści. Jej miejsce jest dość dyskusyjne.
Nie znam treści filmu, ale myślę, że oba tytuły dość dobrze ją oddają, pod warunkiem, że choć trochę się poczyta o historii...
PS. dla ciekawych, pozostałe trzy powieści, które włączono do kanonu, to: "Water Margin" (XIV wiek),
"Journey to the West" znana również pod tytułem "Monkey" (XVI wiek) oraz "Dream of the Red Chamber" (XVIII wiek).
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Robert Czarnecki
- Emilius
Michał, najpierw ukończ należycie to co robisz obecnie. To akurat co pokazujesz, to prawdopodobnie chińskie okręty z okresu wyprawy admirała Zeng He lub zobrazowanie co wówczas pływało. Kieruj się wskazówką właśnie na Zeng He. Trochę materiałów na ten temat było, tylko trzeba zainstalować język Chinese simplyfied w przeglądarce, bo kwadraciki albo pytajniki zobaczysz tylko.
- robin
I w końcu ost. żagiel. To na razie wstępna przymiarka. Pytanko do wszystkich. Wiecie może jakie flagi były umieszczane na masztach Dżonek. Chodzi mi dokładniej o wzór, kolor, co przedstawiały?

Pozdrawiam Michał
- robin
Mam pytanie w sprawie poprawności wykonania(to chyba żadkie pytanie z mojej strony:laugh: ).
Mianowicie czy mogę zamontować tu (czerwona strzałka) tralki balustrady. Na rufie będą(zielona strzałka) bo tak jest na zdjęciach gotowych modeli, ale na "pokładziku" na dziobie ich nie ma na fotografiach. W filmie wymienionym wcześniej za to są pokazane balustrady wszędzie tam gdzie marynarz mógłby wypaść za burtę. Więc pytanko robić według zdjęć modeli zrobionych przez innych czy wzorować się na filmie stworzonym przez chińczyków-(jak każdy wie)wykonawców tego statku:) ?

Mianowicie czy mogę zamontować tu (czerwona strzałka) tralki balustrady. Na rufie będą(zielona strzałka) bo tak jest na zdjęciach gotowych modeli, ale na "pokładziku" na dziobie ich nie ma na fotografiach. W filmie wymienionym wcześniej za to są pokazane balustrady wszędzie tam gdzie marynarz mógłby wypaść za burtę. Więc pytanko robić według zdjęć modeli zrobionych przez innych czy wzorować się na filmie stworzonym przez chińczyków-(jak każdy wie)wykonawców tego statku:) ?

Pozdrawiam Michał
- robin
Widze że podczas mojej małej nieobecności była mała burza. Mniejsza o to. Chciałbym z przykrością i dosłownie wielkim bólem stwierdzić że relacja zostanie odłorzona na jakieś 2/3 tyg. Powód- gdy dzisiaj robiłem części do statku ostrze zemskło mi sie z drewna i przeciołem jedno ze ścięgien w palcu. Po wizycie na pogotowiu juz jest lepiej ale mam niedysponowaną połowę lewej dłoni:( . Przez ten czas porobie tylko takie rzeczy jak olinowanie i flagi, bo tak szybko nie zamierzam sie poddawać;) , chociarz boli jak cholera. A więc do zobaczenia, usłyszenia i napisania. Pozdrawiam.
P.S.
koleżanki i koledzy ostrożnie z ostrzami ;)
P.S.
koleżanki i koledzy ostrożnie z ostrzami ;)
Pozdrawiam Michał
- goldie
Gratulacje, pierwsza krew! ;)
- robin
Hahahahaha:laugh: . Niby tak ale czemu od razu ścięgno:( . Na szczęście że u lewej bo w pracy było by mi ciężko.
Pozdrawiam Michał
- robin
Ze względu na niedowład ręki:laugh: . Zrobiłem na razie flagi. Będą ich jeszcze 3 szt. na masztach.
Znaczek symbolizuje Tygrysa...przynajmniej tak chciałem, pewnie jak by to zobaczył jakis chińczyk to by mnie zabił za ortografię:laugh: :laugh: :laugh: .

Znaczek symbolizuje Tygrysa...przynajmniej tak chciałem, pewnie jak by to zobaczył jakis chińczyk to by mnie zabił za ortografię:laugh: :laugh: :laugh: .
Pozdrawiam Michał
- Jarek
robin napisał:
Nie martw się. Polacy tutaj na forum jeszcze Cię nie zabili to i Chińczyka nie masz się co obawiać :laugh: :laugh: :laugh:
... jak by to zobaczył jakis chińczyk to by mnie zabił za ortografię:laugh: :laugh: :laugh: .
Nie martw się. Polacy tutaj na forum jeszcze Cię nie zabili to i Chińczyka nie masz się co obawiać :laugh: :laugh: :laugh: