jak obiecałem relacja startuje...
w planach był inny model, ale uznałem, że może jednak zrobię te dżonkę. Nie wygląda wcale tak źle. Będzie to na pewno miły wstęp.
Przyznaję, że w pierwszym podejściu pójdę na łatwiznę. W dużej mierze będzie model wykonany z balsy, ponieważ jest łatwiutka w obróbce i miękka. Z każdym kolejnym modelem postaram się zagłębiać w tajniki obróbki drewna.
Wynika to także z braku innych materiałów. Nie znalazłem sobie jeszcze "ulubionego" sklepu z materiałami gdzie stosunek jakości do ceny byłby idealny. Na razie poszukuję sklepu z dobrymi fornirami. Następnym etapem będzie już typowe drewno.
ostatnie kilka dni upłynęły mi na budowie klatki dla szczurków. Zdjęcie też wrzucę jak już zrobię. Klatka wyjechała do dziewczyny a ja zapomniałem ją uwiecznić.... skleroza nie boli...
Co do samego modelu.
Wczoraj wydrukowane, naklejone na tekturę 2mm i wycięte. Dzisiaj z rana spasowane i poskładane w całość.
Z braku rysunków zastanawiałem się gdzie wkleić części F i G. Ale nie mogły pasować w wielu miejscach tak więc sądzę, że przykleiłem je dobrze.
Kolejnym etapem będzie szlifowanie. W niektórych miejscach leciutko wystaje jakieś 0,5mm to wyrównam i przystąpię do oklejania.
No to na razie tyle. Niektóre zdjęcia trochę nie ostre ale pracuję nad tym... w końcu nie tylko modelarstwem trzeba błyszczeć aby prowadzić dobre relacje. Tło planuję zakupić w najbliższym czasie. Myślę między błękitnym a zielonym. Jakieś opinie ?
A oto fotki:
Czekam na krytykę :)

Pozdrawiam, Arek