[Początek] - Dżonka !

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Re: [Początek] - Dżonka !

Post autor: Tomasz_D »

Kolego Mistral, wyrażenie "bardzo starannie" ma jak widać w Twoim przypadku dziwne znaczenie. Osobiście widzę na powyższej fotce jakieś poszarpane na krawędziach elementy z kartonu. Pamiętaj że błąd rzędu dziesiątej części milimetra przy szkielecie skutkuje milimetrowymi błędami w dalszej części budowy. Koledzy napisali wyżej że do wycinania elementów lepiej nie używać nożyków segmentowych i mieli rację. Poniżej prezentuję jedną wręgę (narysowaną odręcznie) i wyciętą na szybko przy pomocy nożyka AK-3 i metalowej linijki. Materiał na wręgę to twarda dwu milimetrowa tektura, a do zupełnego przecięcia po każdej linii prowadziłem nożyk około 4-5 razy. Zwróć uwagę na linię cięcia - równa nie poszarpana i idealnie gładka. Zainwestuj w lepszy warsztatowy sprzęt i bierz się ostro do pracy poprawiając jednocześnie staranność.
Pozdrawiam i sukcesów życzę.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MikeB

Post autor: MikeB »

Kolego Mistral (nie doczytałem się Twego imienia w profilu ani w przywitalni),

Tomasz poświęcił swój czas, pokazał jak powinno się wyciąć tekturowe wręgi skalpelem Olfa.

Twoje także powinny w taki sposób wyglądać. Szlifowanie nie da takich efektów jak precyzyjne wycięcie.

Jeśli nie wiesz gdzie kupić porządne narzędzia do cięcia, może w góry uprzedzę pytanie i podam:

Nożyk: http://allegro.pl/olfa-noz-ak3-skalpel-ak-3-30-ostrzy-kurier-9zl-i1644988548.html
Mata: http://allegro.pl/olfa-rm-mata-a3-do-ciecia-nozami-krazkowymi-tanio-i1640984404.html
Metalowa Linijka: Leroy & Merlin, Castorama, itp

Linijka z metalu jest konieczna, ponieważ plastikowa będzie się Tobie ciąć razem z tekturą. Przerabiałem to 15 lat temu :) Ale wtedy nie było takich sklepów jak Castorama :)

Jeśli masz kłopot z kwotą 54zł na nożyk i matę wraz z kurierem, napisz mi adres w prywatnej wiadomości, a powędruje do Ciebie przesyłka. Ale jeśli to zrobię, to chcę widzieć dokłądnie tak samo wycięte wręgi i na tak dobrych zdjęciach, jak zaprezentował to Tomasz. Linijkę w Legnicy dostaniesz bez problemu.

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Post autor: Tomasz_D »

MikeB pisze:Kolego Mistral (nie doczytałem się Twego imienia w profilu ani w przywitalni)

9 punkt regulaminu mówi:
9. Każdy użytkownik powinien w swoim profilu podać co najmniej trzy rzeczy - imię, miasto i wiek
ODPOWIEDZ