Romku proszę bardzo zakładam mój temacik z pytaniami ale i możliwe, że też pojawią się jakieś zdjęcia o ile budowa się rozpocznie ;) Więc tak jak już pisałem:
1. Ile potrzeba materiału na poszycie, jaki gatunek polecacie?I czym przycinacie na drobne listeweczki?
2. Co z tym klejem bo wybieram się na zakupy i nie mogę sięzdecydować jaki kupić do budowy dżonki?
3.
To by było na tyle na początek ale jak patrzę na wasze relacje to w głowie pojawia się 1000 pytań, jak wy to zrobiliście :)Pewnie się tu pojawią w trakcie budowy mojej jeśli się rozpocznie a taką mam nadzieję :)
Dżonka Edka
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Odp:Dżonka Edka
Edek napisał:
Ad1. Sprobuj zalatwic jakies scinki forniru (w zasadzie dowolnego, raczej nie debowy...) w stolarniach, zakladach renowacji starych mebli itp. A potrzeba tego okolo 1 arkusz A4 - moze byc w kawalkach.
Na listewki fornir tnie sie uprzednio go nieco zwilzajac przy metalowej linijce nozykiem do tapet (9 mm).
Nacina sie po tej samej linii kilkakrotnie az do calkowitego odciecia.
Jak juz bedziesz mial fornir to opisze Ci dokladnie sposob przycinania rowniotkich listewek fornirowych.
Ad2. Kleje uzywam w zasadzie dwa
- cyjanopan (klenie punktowe - zeby sie nie rozlecialo...)
- Pattex Express (firma Henkel) lub moze byc do klejenia paneli szybkoschnacy.
Ad 3. :) :)
1. Ile potrzeba materiału na poszycie, jaki gatunek polecacie?I czym przycinacie na drobne listeweczki?
2. Co z tym klejem bo wybieram się na zakupy i nie mogę sięzdecydować jaki kupić do budowy dżonki?
3.
Ad1. Sprobuj zalatwic jakies scinki forniru (w zasadzie dowolnego, raczej nie debowy...) w stolarniach, zakladach renowacji starych mebli itp. A potrzeba tego okolo 1 arkusz A4 - moze byc w kawalkach.
Na listewki fornir tnie sie uprzednio go nieco zwilzajac przy metalowej linijce nozykiem do tapet (9 mm).
Nacina sie po tej samej linii kilkakrotnie az do calkowitego odciecia.
Jak juz bedziesz mial fornir to opisze Ci dokladnie sposob przycinania rowniotkich listewek fornirowych.
Ad2. Kleje uzywam w zasadzie dwa
- cyjanopan (klenie punktowe - zeby sie nie rozlecialo...)
- Pattex Express (firma Henkel) lub moze byc do klejenia paneli szybkoschnacy.
Ad 3. :) :)
-
Dzieki za odpowiedz! Dziś w pracy złożyłem już szkielet i jak na pierwszy raz chyba ujdzie w tłoku ;D Pożyczyłem aparat i nie moge zrobic zdjecia. Chyba będę musiał troszkę poszlifować to wszystko żeby było równiutko. Kolejne pytanie dotyczy właśnie szlifowania po co szlifować poszycie z tektury i czym to szlifujecie?:) Co do tego forniru już kupiłem grubosc 1mm ale jak patrzę to na waszych wygląda to na o wiele grubszy niż 1mm fornir chyba, że mi się zdaje.Czy na pewno używacie do poszycia takiego forniru ?:P
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Edek napisał:
Edek, ale szef chyba nie czyta Forum cooo???
Szlifowanie papier scierny na plaskiej listewce ... rys...na schemacie przedstawione jako pilniczki...
Mozesz uzyc cienszego 0,6 mm forniru,
ale masz 1 mm, wiec nie ma potrzeby..

........ Dziś w pracy złożyłem już szkielet ...
Kolejne pytanie dotyczy właśnie szlifowania po co szlifować poszycie z tektury i czym to szlifujecie?:)
Co do tego forniru już kupiłem grubosc 1mm ale jak patrzę to na waszych wygląda to na o wiele grubszy niż 1mm fornir chyba, że mi się zdaje.
Czy na pewno używacie do poszycia takiego forniru ?:P
Edek, ale szef chyba nie czyta Forum cooo???
Szlifowanie papier scierny na plaskiej listewce ... rys...na schemacie przedstawione jako pilniczki...
Mozesz uzyc cienszego 0,6 mm forniru,
ale masz 1 mm, wiec nie ma potrzeby..

-
CO do forniru to jest on troszke pofalowany da sie to jakos wyprostowac? I jest szorstki i brzydko wyglada:(
-
Dzis wybralem sie na poszukiwanie forniru.Okazało się że jest to poszukiwanie igły w stogu siana! Byłem u 3 stolarzy ale nikt nie ma. Tak to jest jak się ma wolny czas niestety i praca stoi w miejscu...
- Piotrek
Zerknij tutaj:
http://www.allegro.pl/search.php?string=fornir&search_type=1&description=1&location_radio=1&selected_country=1&order=t&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7&category=1061
i tutaj:
http://www.allegro.pl/search.php?string=fornir&search_type=1&description=1&location_radio=1&selected_country=1&order=t&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7&category=1520
http://www.allegro.pl/search.php?string=fornir&search_type=1&description=1&location_radio=1&selected_country=1&order=t&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7&category=1061
i tutaj:
http://www.allegro.pl/search.php?string=fornir&search_type=1&description=1&location_radio=1&selected_country=1&order=t&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7&category=1520
Piotrek
- marekk
Edku
"Zaudaj" się do jakiegoś zakładu produkującego meble, bądź płyty meblowe -dadzą Ci tego ogrom i w bardzo wielu gatunkach. Na moich terenach jest to: BLACK RED WHITE, chociaz ja mam z innego zakładu, ale z pewnych względów nie mogę publicznie tego powiedzieć. W wielu zakładach produkujących meble fornir o długościach i szerokościach nas interesujących jest wyrzucany, a później palony. Wystarczy się udać do Dyrektora Technicznego bądź Kierownika Magazynu Materiałów i powiedziec szczerze o co chodzi. Gwarantuję, że na klika odeli Ci wystarczy.
"Zaudaj" się do jakiegoś zakładu produkującego meble, bądź płyty meblowe -dadzą Ci tego ogrom i w bardzo wielu gatunkach. Na moich terenach jest to: BLACK RED WHITE, chociaz ja mam z innego zakładu, ale z pewnych względów nie mogę publicznie tego powiedzieć. W wielu zakładach produkujących meble fornir o długościach i szerokościach nas interesujących jest wyrzucany, a później palony. Wystarczy się udać do Dyrektora Technicznego bądź Kierownika Magazynu Materiałów i powiedziec szczerze o co chodzi. Gwarantuję, że na klika odeli Ci wystarczy.
Pozdrawiam - Marek
marek.kijew@op.pl
marek.kijew@op.pl
- Zbyszek
Edek napis może gdzie mieszkasz, jakaś dobra dusza z twojej okolicy może ci pomoże.
Pozdrawiam!!!
-
Przyszła kolej na kilka zdjęć tego czym się zajmowałem w pracy przez pewien czas:) Z pomocą przyszedł mi Marekk któremu tu serdecznie dziękuję za fornir. Za darmo dostałem paczkę forniru która starczy na kilka dżonek!Jeszcze raz wielkie dzęki :) Zrobiłem kilka fotek ale następnym razem będzie może więcej i lepszej jakości. Zaznaczam, że jestem totalnym amatorem i robiłem taki midel pierwszy raz. Szczerze mówiąc myślałem, że będzie gorzej ale to co do tej pory zrobiłem to mi się podoba :D Muszę opanować cięcie forniru dlatego, że potem jest problem z dopasowywaniem ale idzie mi coraz lepiej. Mam mało narzędzi no i materiału także moje prace stoją w miejscu. Muszę poszukać czegoś na maszty no i wycinanie tak drobnych elementów to dla mnie problem bez narzędzie ale zobaczymy...:)
Na początek moje narzędzia pracy
Następnie kilka fotek ukazujących stan dzisiejszy.
Pozdrawiam.
Na początek moje narzędzia pracy

Następnie kilka fotek ukazujących stan dzisiejszy.

Pozdrawiam.