Łączenia też smaruj klejem i dopiero marker... nic ci się nie powinno rozlewać, wnikać w drewno....
U mnie pokład to brzoza. W jachcie to był fornir 0,6mm. Teraz robię z listewek brzozowych 1mm.
Czy uszczelniać burty?? Sam się zastanawiam. Ale raczej nie ma to sensu. Jak położę poszycie... nastąpi szlifowanie... pył wejdzie w szczeliny, pokryje olejem lub innym specyfikiem i uszczelnienie samo powstanie... ja u siebie tak to widzę
Lexington 1776 SHIPYARD 1:48 (powiększony)
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
O:Lexington 1776 SHIPYARD 1:48 (powiększony)
The world is yours...
-
Witam,
kadłub wstępnie wyszlifowany, teraz gniemy burty :)

kadłub wstępnie wyszlifowany, teraz gniemy burty :)

-
Witam,
Kadłub wyszlifowany , podpokład przyklejony, burty wygiete, decyzja co do pokładu podjęta-będzie czarny karton pomiędzy klepkami.
Przeprowadziłem kolejną próbę i wydaje mi sie że tak będzie dobrze.
Jak zwykle kilka fotek:

Kadłub wyszlifowany , podpokład przyklejony, burty wygiete, decyzja co do pokładu podjęta-będzie czarny karton pomiędzy klepkami.
Przeprowadziłem kolejną próbę i wydaje mi sie że tak będzie dobrze.
Jak zwykle kilka fotek:

- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Pewnie, że będzie dobrze ;) Będzie trochę zabawy (ale przyjemnej) bo każdą deskę będziesz musiał okleić z osobna... :)
Z jakiego drewna będziesz robił pokład??
Gdzieś kiedyś wyczytałem, że caulking w tej skali powinien mieć 0,21mm... sprawdź suwmiarką jak gruby masz ten karton...
Pozdrawiam
Z jakiego drewna będziesz robił pokład??
Gdzieś kiedyś wyczytałem, że caulking w tej skali powinien mieć 0,21mm... sprawdź suwmiarką jak gruby masz ten karton...
Pozdrawiam
The world is yours...
-
Tak jak piszesz, robienie (klejenie) pokładu to sama przyjemność, karton ma 0,3mm a wybrałem taki celowo poniewaz na pokładzie z wycinanki znalazłem 4 klepki o szerokości 6mm (pozostałe są 5mm), a nie wydaje mi się żeby tak było na prawdziwym okręcie i te 0,3 mm zniweluje mi różnicę ilości klepek .
Na poklad dam gruszkę, właśnie robią się listewki - wiadomo gdzie....;)
Pozdrawiam
Na poklad dam gruszkę, właśnie robią się listewki - wiadomo gdzie....;)
Pozdrawiam
-
Witam,nastąpiła chwilowa przerwa w relacji z budowy modelu LEXINGTON-a z powodu innego projektu (kolejowego niestety)jaki teraz wykonuję, jak tylko skończę obecny (pilny i niezależny ode mnie)projekt natychmiast wracam do Lexa ;)
Pozdrawiam wszystkich !!
Pozdrawiam wszystkich !!
-
Ok jedziemy dalej,
... pokład wyszedł tragicznie ale może po szlifowaniu będzie lepiej, niestety paski czarnego kartonu jak się okazało nie mają dokładnie 0,3 mm grubości a nawet do 0,5mm(taki dziwny karton o nierównej grubości),następnym razem postaram się sprawdzić karton co do jego przydatności, no i będzie cieńszy (0,2mm).
Jak widać stan surowy pokład jeszcze do dokończenia, brakuje waterway-a i zrębnic luków.
Pokład wykonałem metodą jaką zaprezentował mati086 w relacji Papegojan 1:48 ,więc nie będę się rozpisywał na ten temat ;)
Kadłub ma już nadburcia i po skończeniu pokładu czeka mnie oklejanie kadłuba poszyciem :woohoo: :woohoo:

... pokład wyszedł tragicznie ale może po szlifowaniu będzie lepiej, niestety paski czarnego kartonu jak się okazało nie mają dokładnie 0,3 mm grubości a nawet do 0,5mm(taki dziwny karton o nierównej grubości),następnym razem postaram się sprawdzić karton co do jego przydatności, no i będzie cieńszy (0,2mm).
Jak widać stan surowy pokład jeszcze do dokończenia, brakuje waterway-a i zrębnic luków.
Pokład wykonałem metodą jaką zaprezentował mati086 w relacji Papegojan 1:48 ,więc nie będę się rozpisywał na ten temat ;)
Kadłub ma już nadburcia i po skończeniu pokładu czeka mnie oklejanie kadłuba poszyciem :woohoo: :woohoo:

- mati
Cześć,
A skąd ty wytrzasnąłeś karton o różnej grubości na arkuszu?? ;) Dziwne...
Ja swój kupiłem w papierniczym...
Pokład zrobiłeś z gruszki??
Nie szlifuj papierem ściernym zbyt mocno bo pył z czarnego kartonu wetrze się w drewno... popraw później jakąś cykliną albo nożykiem jak ja to robię i będzie ok.
A pokład to tragicznie ci nie wyszedł... wygląda ładnie ;)
A skąd ty wytrzasnąłeś karton o różnej grubości na arkuszu?? ;) Dziwne...
Ja swój kupiłem w papierniczym...
Pokład zrobiłeś z gruszki??
Nie szlifuj papierem ściernym zbyt mocno bo pył z czarnego kartonu wetrze się w drewno... popraw później jakąś cykliną albo nożykiem jak ja to robię i będzie ok.
A pokład to tragicznie ci nie wyszedł... wygląda ładnie ;)
The world is yours...
-
Człowieku co Ty chcesz od tego pokładu !! Ty chyba nie widziałeś tragicznych pokładów . Dla mnie to bardzo ładny i porządny pokład . A wogóle to widziałeś gdzieś na okręcie śliczny , wyglancowany i polakierowany pokład ? Trochę brudu i starości mu nie zaszkodzi ;) . Zapowiada się ładny model :) .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- Yoshi
Witam
Jak dla Mnie pokład wyszedł wspaniale. Życzyłbym sobie aby i Mi kiedyś się tak udało. Wychodzi świetny model. Trzymaj tak dalej.
Pozdrawiam
Artur
Jak dla Mnie pokład wyszedł wspaniale. Życzyłbym sobie aby i Mi kiedyś się tak udało. Wychodzi świetny model. Trzymaj tak dalej.
Pozdrawiam
Artur
Pozdrawiam
Artur
Artur