Początek - nowicjusz prosi o porady.

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mistral

Początek - nowicjusz prosi o porady.

Post autor: Mistral »

Witam wszystkich!

Modelarstwem interesuję się od dziecka, jednak nie mogę się pochwalić jakimiś wielkimi zbiorami, czy wielkim doświadczeniem (głównie sklejałem modele plastikowe i miało to miejsce kilka ładnych lat temu).
Teraz postanowiłem wziąć się wreszcie do roboty i rozpocząć budowę pierwszego modelu.
Lekturę 'techniczną' mam już za sobą... zdaję sobie sprawę, że pytanie "jaki model na początek?" było już zadawane dziesiątki razy, jednak zadam jest po raz kolejny.
Upatrzyłem sobie kilka gotowych do sklejenia modeli. Chciałbym jednak żeby ktoś doświadczony pomógł mi w wyborze tego właściwego.
Tak więc zastanawiam się nad dwoma modelami:

-Karawela Pinta
-Karawela Nina

Kolejna sprawa to wybór firmy.. obydwa modele są proponowane zarówno przez firmę Artesania Latina, jak i przez Amati.
Liczę na szybką i owocną pomoc.

Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
Bartek_W

Re: Początek - nowicjusz prosi o porady.

Post autor: Bartek_W »

Mistral pisze:... zdaję sobie sprawę, że pytanie "jaki model na początek?" było już zadawane dziesiątki razy, jednak zadam jest po raz kolejny. Liczę na szybką i owocną pomoc.

Witaj Mistral
Zanim ktoś Ci delikatnie powie, "żeś wymaścił", powiem tak - obiegowa opinia głosi, że zacna jednostka skośnookich posiadaczy małych pracowitych rączek, której plany znajdziesz na Kodze, to najlepszy wybór na początek. Ja w tej niewiedzy rozpocząłem budowę pięknej Pinki Genueńskiej - to jest moim zdaniem też dobry wstęp, choć może nieco bardziej wymagający od dżonki. A jeśli już uprzesz się jednak przy flocie Krzysztofa K. - to zbuduj to, na co masz ochotę, tylko....
- szanuj Kogę,
- szanuj Kolegów i Słonie,
- szanuj swoją pasję,
- i włóż w to wszystko tyle serca, ile zdołasz, a wszystko będzie bardzo dobrze.

Życzę Ci wytrwałości i pozdrawiam serdecznie
Bartek
Awatar użytkownika
Mistral

Post autor: Mistral »

Od razu powiem, że dziękuję za szybką odpowiedź!
O 'magicznej dżonce' już nie jedno słyszałem, ale... no mimo wszystko nie przemawia do mnie ta powszechna opinia.
Zastanawiam się jednak cały czas nad wyborem firmy... czy obydwie marki są solidne ?
Awatar użytkownika
MikeB

Post autor: MikeB »

Marki solidne nie są, a może są. Amati jest solidne pod szyldem Victory Models, ale w ofercie jest tylko kilka pozycji, marka ta powstała z połączenia sił Amati oraz Euromodels. Podobno jakiś Pan z CalderCraft transferował się do VictoryM. i to jakoś im pomogło, ale nie pamiętam dokładnie. CalderCrafta także sobie chwalą ludzie za wielką wodą.

Zastanów się nad Dżonką, pooglądaj plany, pomyśl jak mógłbyś zmodyfikować zaproponowany "orginał". Tutaj możesz zrobić prawie wszystko, a i tak będzie poprawnie (o ile Twoja Dżonka nie będzie skrzydlata).

Dżonke przy dobrych wiatrach wykonasz w 2 tygodnie, a doświadczenie, którego przy tym nabierzesz - starczy na życie.

Kity mają to do siebie, że często są do kitu. Wypada mieć fajny sprzęt, żeby zastąpić kitowate elementy, które często nie są w odpowiedniej skali, mają złe kształty, itp. Producenci idą na łatwiznę z różnych względów. Niewiele kitów jest wartych polecenia. Co do floty K. - nie mam pojęcia jak są precyzyjne.

Twój wybór. Dżonkę możesz zrobić skalpelem i papierem ściernym.

Tylko pamiętaj - nie pytaj o oczywistości bo rozpętasz burzę, a tego nikt nie chce. Posty mają być konkretne i wnosić coś do forum.

Jeśli chwilowo nie robisz - nie pisz niepotrzebnie i oszczędzaj nerwy kolegów. Warto ugryźć się w klawiaturę i zajrzeć w okulara. Lepiej nie wszczynać bitwy, inni to czytający mają potem zrazę i nie chcą w ogóle pisać postów, żeby nie zostali "podwiezieni" za swoją niewiedzę. (To moja prywatna opinia, nie fakt).

Zdjęcia rób w trybie marko, pokazuj szczegóły, na jednolitym tle, najlepiej niebiańskim.

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Post autor: Tomasz_D »

Może coś z Tej oferty ?. Naprawdę porządne zestawy.
Awatar użytkownika
prabut

Post autor: prabut »

Witam
Napiszę parę słów o firmie AL bo sam kończę model tej firmy. Jeżeli chodzi o uproszczenia i dokładność odwzorowania oryginału to nie jest tak źle. W moim modelu były chyba dwie rzeczy, które były zrobione inaczej niż w oryginale. Materiały to głównie drewno egzotyczne, które nie cieszy się zbytnim powodzeniem wśród rodzimych modelarzy. W zestawie były braki ilościowe. Brakowało połowy jufersów, brakowało chyba dwóch elementów, które musiałem dorabiać i jest niewystarczająca ilość linek. Listew jednych było więcej innych mniej.
Jeżeli masz zamiar kupić zestaw to zaopatrz się w jufersy, bloczki i linki.
pozdrawiam Sławek
ODPOWIEDZ