W stu procentach Mirku masz rację. Zwróciłem na to uwagę jak pierwsze dwie wanty wyszły mi schodkowo. Zrobiłem je już tak do końca i drugą burtę też już wykonałem w ten sposób ( czytaj - zły) ( powinno być tak jak sugeruje Mirek) . To jest mój pierwszy "drewniak" i traktuję go troszkę jako naukę przed następnym modelem. Przy tej ilości błędów jakie napotkałem w oryginale producenta , to i tak próbuję wyjść z tego jakoś obronną ręką . Przerabiać już nie będę . Tak zostanie . Ale dziękuję za poprawkę i przyjmuję ją z pokorą jako modelarz dyletant. Co do długości tali to na rysunku ze składaka jest taka właśnie długość, co do równoległości jufersów to akurat w tym przypadku rację ma Ikemot
@Mirku, Jak dokładnie się przyjrzysz pierwszemu rysunkowi to zakładając że wyblinki są poziomo mamy: - pierwszy jufers od lewej (górny) ma do pierwszej wyblinki około 4mm - pierwszy jufers od prawej (górny) ma do pierwszej wyblinki około 1mm czyli są po skosie i wygląda na to że skos robi ława wantowa Chyba, że źle widzę..
&ryszardb U Ciebie na rysunku też wyblinki są poziomo w stosunku do lustra wody, a jufersy opadają w prawą stronę tak jak pochylona jest ława wantowa
Ikemot ty nie zrozumiałeś Mirka jemu nie chodziło o to że tarlepy maja być równoległe do linii wodnej lecz o to ze maja byc jednakowej długości a jak beda jednakowe to ułożą sie tak ja ława wantowa Jak widac na zdjęciu nie sa jednakowej długości a powinny i tu jest bład
Ikemot Plany z Bellepoule i zdjęcia z Bounty z jej pobytu w Gdańsku potwierdzają teorię , że jufersy są równoległe do ław wantowych , a wyblinki do linii wodnej. Jednak autorzy podają różne wersje w związku z powyższym można wykonywać to na dwa sposoby i każdy będzie miał rację.
Ryszardzie to nie jest kwestia krzywego związania lecz jednakowej długości want i po prostu jak zacząłeś wiązać to wyszło jak wyszło a wanty powinny być im dalej od dziobu tym troszeczkę dłuższe wtedy jak bys je wiązał to tarlepy były by jednakowe przy foku i bezanie to sie nie rzuca w oczy bo jest ich mało i ława wantowa jest krótka ale przy grocie to niestety wyłazi szydło z worka ale nie przejmuj sie to jest bardzo częsty babol na początku
Dzięki za dobre słowo. Ale tu ja zepsułem , bo wanty miałem dłuższe niż potrzeba i jak bym miał większa wprawę wszystko by wyszło dobrze. a tak zanim się spostrzegłem to wyszło jak wyszło. Ale obiecuję poprawę.
Możesz bez problemu naprawić.Te wanty z lewej już nie przedłużysz ale z prawej możesz z powodzeniem skrócić.Robisz model bardzo dokładnie i szkoda efekt zepsuć.R