rufff84 pisze:te poszycie mnie chyba przerastabez szpachli ani rusz
...
Szpachla raczej nie rozwiąże Twojego problemu.
Listwy, które już zacząłeś przybijać (lub przyklejać) powinieneś odkleić, gdyż reszta pracy nie ma sensu.
Powód: nie zeskosowałeś wręgów na rufie (pewnie na dziobie też nie), a co za tym idzie nie zeszlifowałeś tego klocka (z wklęśniętym ćwierćwałkiem) na rufie, do którego zacząłeś przybijać listwy.
Spójrz na model (od strony pokładów) z góry, to co wystaje poza pokłady powinno być zeszlifowane.
W instrukcji zestawu coś na temat skosowania (trasowania - nadawania wręgom kształtu - wg instrukcji do HMS Victory) powinno być.
Zacytuję Ci (z w/w instrukcji) o czym piszę:
"... należy wyszlifować kanciaste zewnętrzne krawędzie wręg, dostosowując je do krzywizny poszycia kadłuba. Ten proces nazywa się trasowaniem. Należy zwrócić uwagę na trasowanie dziobu, gdyż to jest element mocno zaokrąglony.
Pomagaj sobie długą listewką. Po przyłożeniu jej do wręg będziesz mógł oszacować, ile materiału trzeba jeszcze zeszlifować. Jeśli wytrasujesz go za mało, kadłub będzie za szeroki; jeśli za dużo – otrzymasz zbyt wąski kadłub. Podstawowy kształt nadaj kadłubowi pilnikiem lub tarnikiem do drewna. Do wygładzania chropowatych powierzchni użyj papieru ściernego.
..."
http://www.hmsvictory.pl/pdf/HMSV7.pdf - tu znajdziesz jakim narzędziem uzyskasz odpowiedni kształt - kostka szlifująca (gąbka) do tego raczej się nie nadaje.
Polecam również wypełnienia między wręgami [nie wskażę Ci relacji kolegów, gdzie została użyta ta metoda, ale zobacz u Kazia (kagra), Adama (oksal)]. Może koledzy, którzy stosowali tę metodę sami się odezwą.
Piszesz:
stwierdzilem ze w pierwszym modelu nie bede wypełniał
[...]
a nie mozna czymś innym zamiast drewna? jakąś pianką?
...
Rozumiem, że nie dysponujesz odpowiednim materiałem aby wykonać wypełnienia. Myślę, że mógłbym Ci pomóc w tej materii (ostatecznie mieszkasz dość blisko i do Gdyni czasem zaglądasz

Jeżeli chcesz pomocy to pisz na PW.