Mój pierwszy

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
Awatar użytkownika
HoJo

Re: Mój pierwszy

Post autor: HoJo »

Wszystko po kolei, zacząłem ten model i go skończę bez pośpiechu, żeby był jakiś efekt( i kosztował mnie 140zł). Potem zabieram się za dżonkę bo bardzo chcę ją zbudować. Pracuję w koreańskiej firmie więc obcuję ze wschodnią kulturą:D, poza tym ta dżonka wygląda super i można wiele dać od siebie a nie z planów.
Po tych dwóch modelach zobaczymy czy się nadaję na coś więcej:)

a
Awatar użytkownika
HoJo

Jak zwykle praca pochłania za dużo czasu, który mógłbym poświęcić mojemu modelowi (może wtedy wyglądałby lepiej). ostatnio zrobiłem niewiele ale zawsze to coś a póki co to wygląda to tak:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Xivok

Post autor: Xivok »

szczerze, na tych ostatnich zdjęciach ten model już wygląda znacznie lepiej :) niby tylko inne zdjęcia ale wyglada lepiej...

tylko może warto by pomyśleć jednak o jakimś oklejeniu tego klocka. Zwłaszcza na rufie słoje rzucają się w oczy...a gdyby przedłużyć deskowanie było by całkiem dobrze. Od dołu możesz zostawić klocek w końcu i tak bedzie tak stał. Ale boki i rufa warto pomyśleć.

powodzenia

pozdrawiam, Arek
Awatar użytkownika
HoJo

Dzięki za uwagi i myślę, że masz racje, widoczne słoje nie wyglądają za pięknie. Nad przedłużeniem deskowania też myślałem ale muszę zakupić fornir i zobaczyć jak to będzie.

Kolejny dzień i kolejny kroczek w przód z budową mojego modelu:)

Z dołączonych planów mało co można zrozumieć, nie ma szczegółów, a wiele rzeczy nie ma w planie ani w opisie a dostrzegam je na zdjęciu na pudełku.

Oto aktualny stan:
Maszty wstawiłem na sucho tak do zdjęcia i żeby zobaczyć jak będzie wyglądał mniej więcej:)

Obrazek
Obrazek

I artystyczne zdjęcie z bocianiego gniazda:)
Obrazek
Awatar użytkownika
HoJo

Witam.
Przez ostatnie 2 tygodnie byłem trochę nie aktywny na forum jak i przy moim statku, dlatego też postęp nie jest wielki.
Ważne chociaż, że dalej go robię z zamiarem skończenia i to dla przyjemności i własnej satysfakcji:)
szału nie ma ale wygląda to teraz tak:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Psyduck

Post autor: Psyduck »

Witam hojo.
Ogólnie to wszystko OK, ale rozjaśnilbyś ten pokład, bo jak dla mnie... podkreślam jak dla mnie to wszystko się zlewa jak "kupa".
Co do spraw technicznych to się nie wypowiadam, bo narazie sie nie znam.
Tak pozatym to fajnie idzie. Śledzę...
www.george-psyduck.blogspot.com
Awatar użytkownika
HoJo

Ogólnie w głowie mam plan co do jego kolorów ale to później.
Dzisiejszy dzień spędziłem nad wantami.
Wiem, że to nie jest profesjonalna robota ale wg mnie jak na pierwszy raz to mi się podoba:) tym bardziej, że w planie jaki był załączony do modelu nie było żadnego opisu jak to zrobić a na zdjęciu z pudełka widać, że każda poprzeczna lina jest przyklejana :? :shock: . Poszukałem na naszym forum i znalazłem jak je wiązać i się zaczęła zabawa, która nawet mi się podobała.

i wygląda to teraz tak:
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
HoJo

Parę poprawek, trochę zmian, szału nie ma ale mi się podoba :D
"zabudowałem" widoczną część klocka,nadałem mu barwę i parę drobnych elementów od siebie.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
HoJo

I nadszedł ten dzień kiedy mogę powiedzieć koniec:)

Bardzo mi się podoba to co zrobiłem i nabrałem trochę doświadczenia. Model może nie powala ale od czegoś trzeba zacząć, na nim na pewno nie poprzestane.

Tak wygląda, zdjęcie pudełka:
Obrazek

A tak w moim wykonaniu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

zamieszczam zdjęcia z pracy, więc wpadłem tu je tylko wstawić ;)
Xivok

Post autor: Xivok »

a ja Ci nie pozwalam zakończyć relacji... domagam się ładniejszej podstawki!! na pierwszym zdjęciu modelu widać, że obecna jest pogryziona jakaś :)

ale co do modelu to bardzo ładnie. Porównując z tym jak wygląda w założeniu projektantów to jest naprawdę dobry a nawet lepszy ponieważ poprawiłeś ten odsłonięty klocek... Jak na początki to wg mnie jest dobrze. Sam chciałbym aby mój pierwszy po skończeniu prezentował się tak przyzwoicie na regale :)

ale jak pisałem to jeszcze nie koniec... domagam się podstawki należycie podkreślającej pierwszego członka Twojej floty :)
ODPOWIEDZ