Sebastianie odpowiadając na twoje pytanie, przy użyciu forniru buduję dopiero drugi model (pierwszym była dżonka) nie mam jeszcze zbyt dużego doswiadczenia zarówno w budowie jak i w malowaniu. Swoją dżonkę zabezpieczałem zwykłym impergnatem do drewna który mi został po remoncie balkonu a malowałem bejcą rustykalną. Myslę że tak będzie również i w tym przypadku, do malowania jeszcze długa droga i może się cos zmienić, przed malowaniem napewno przeprowadzę jakies próby.
Pozdrawiam Tomasz.
Koga Elbląska 1:75
- Tomasz 1976
Re: Koga Elbląska 1:75
Pozdrawiam Tomasz S.
w porcie; Dżonka, Koga Elbląska 1:75,
w stoczni;
w planach; Santa Maria
w stoczni;
w planach; Santa Maria
-
Witam .
Ja się pytam , przed jakim malowaniem ?
Robisz czysto i starannie i chcesz to zafajdać farbą?
Zdolny jesteś i pomyśl o bejcach albo tuszu .
Ja się pytam , przed jakim malowaniem ?
Robisz czysto i starannie i chcesz to zafajdać farbą?
Zdolny jesteś i pomyśl o bejcach albo tuszu .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- Tomasz 1976
Witam.
Zrobiłem podstawkę do mojej kogi, inną niż była w MM, myslę że chyba bardziej stabilniejszą, materiał to brzoza.
Dorobiłem też stępkę, ponieważ nie miałem takich listewek zrobiłem to inną metodą podejrzaną na forum a mianowicie elementy są wycięte z tektury i oklejone fornirem (takim samym jak poszycie kadłuba) brzozowym 0,6 mm. Wydaje mi się że efekt jest zadowalający, sposób ten jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla modelarzy którzy nie mają żadnych elektronarzędzi, w metodzie tej potrzebna jest tylko metalowa linijka, nożyk i papier scierny.
Chciałbym teraz zrobić wystające częsci wręg a ponieważ są to dużo mniejsze elementy postanowiłem wykonać je z listewek i tu chciałem zadać pytanie: czy muszą one być zrobione z takiego samego rodzaju drewna jak użyty fornir a mianowicie brzoza, czy mogą to być listewki np. sosnowe albo inne ? Za podpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam Tomasz.
Zrobiłem podstawkę do mojej kogi, inną niż była w MM, myslę że chyba bardziej stabilniejszą, materiał to brzoza.
Dorobiłem też stępkę, ponieważ nie miałem takich listewek zrobiłem to inną metodą podejrzaną na forum a mianowicie elementy są wycięte z tektury i oklejone fornirem (takim samym jak poszycie kadłuba) brzozowym 0,6 mm. Wydaje mi się że efekt jest zadowalający, sposób ten jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla modelarzy którzy nie mają żadnych elektronarzędzi, w metodzie tej potrzebna jest tylko metalowa linijka, nożyk i papier scierny.
Chciałbym teraz zrobić wystające częsci wręg a ponieważ są to dużo mniejsze elementy postanowiłem wykonać je z listewek i tu chciałem zadać pytanie: czy muszą one być zrobione z takiego samego rodzaju drewna jak użyty fornir a mianowicie brzoza, czy mogą to być listewki np. sosnowe albo inne ? Za podpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam Tomasz.
Pozdrawiam Tomasz S.
w stoczni;
w planach; Santa Maria
w stoczni;
w planach; Santa Maria
- mirek
Jeżeli już zdecydowałeś się na brzozę czyli drewno liściaste to już zostań przy drewnach liściastych, na te listwy ja bym zastosował jednak brzozę , będzie to miało wpływ przy bejcowaniu , kadłub będzie jednej barwy razem z listwami .
Zastosowanie sosny może niezbyt ładnie wyglądać ponieważ sosna źle się barwi
Zastosowanie sosny może niezbyt ładnie wyglądać ponieważ sosna źle się barwi
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Tomasz 1976
Witam.
Dziękuję Mirku za podpowiedź, tak sobie też i ja myslałem i napewno się zastosuję. Jednak mam pewien problem i znowu zwracam się z prosbą do wszystkich życzliwych modelarzy, nie mam na czym sam sobie wyciąć takich listewek i potrzebuję namiar na sklep oferujący listewki brzozowe (oczywiscie wysyłkowo), bo szukałem dzis w internecie i nic nie znalazłem a chciałbym zamówić. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam Tomasz.
Dziękuję Mirku za podpowiedź, tak sobie też i ja myslałem i napewno się zastosuję. Jednak mam pewien problem i znowu zwracam się z prosbą do wszystkich życzliwych modelarzy, nie mam na czym sam sobie wyciąć takich listewek i potrzebuję namiar na sklep oferujący listewki brzozowe (oczywiscie wysyłkowo), bo szukałem dzis w internecie i nic nie znalazłem a chciałbym zamówić. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam Tomasz.
Pozdrawiam Tomasz S.
w stoczni;
w planach; Santa Maria
w stoczni;
w planach; Santa Maria
- wurcelstock
Witaj;
Spytaj Mirka! Robi najlepsze listwy i bloki na świecie.
Pozdrawiam
t.
Spytaj Mirka! Robi najlepsze listwy i bloki na świecie.
Pozdrawiam
t.
- Tomasz 1976
Witam.
Zrobiłem listwy wzdłużne na pokładzie i wzmocnienie pod maszt, cały pokład zabejcowałem bejcą rustikalną - sosna.
Ponadto skleiłem kasztel dziobowy i bukszpryt.
Pozdrawiam Tomasz.
Zrobiłem listwy wzdłużne na pokładzie i wzmocnienie pod maszt, cały pokład zabejcowałem bejcą rustikalną - sosna.
Ponadto skleiłem kasztel dziobowy i bukszpryt.
Pozdrawiam Tomasz.
Pozdrawiam Tomasz S.
w stoczni;
w planach; Santa Maria
w stoczni;
w planach; Santa Maria
- Tomasz 1976
Witam wszystkich.
Po przerwie wznowiłem budowę swojej kogi.
Tą samą metodą z forniru brzozowego skleiłem kasztel rufowy.
Pozdrawiam Tomasz.
Po przerwie wznowiłem budowę swojej kogi.
Tą samą metodą z forniru brzozowego skleiłem kasztel rufowy.
Pozdrawiam Tomasz.
Pozdrawiam Tomasz S.
w stoczni;
w planach; Santa Maria
w stoczni;
w planach; Santa Maria
- Tomasz 1976
Witam.
Z listewek wyszlifowałem wystające części wręg, pomalowałem bejcą i przykleiłem do modelu. Listwy wzmacniające nadburcie wycięte odręcznie z forniru również zabejcowane i przyklejone. Odpowiedni kształt tych listew odrysowany bezpośrednio z modelu przy użyciu taśmy papierowej. Belka na dziobie docięta z listewki i wklejona w wyszlifowane otwory w nadburciach.
Pozdrawiam Tomasz.
Z listewek wyszlifowałem wystające części wręg, pomalowałem bejcą i przykleiłem do modelu. Listwy wzmacniające nadburcie wycięte odręcznie z forniru również zabejcowane i przyklejone. Odpowiedni kształt tych listew odrysowany bezpośrednio z modelu przy użyciu taśmy papierowej. Belka na dziobie docięta z listewki i wklejona w wyszlifowane otwory w nadburciach.
Pozdrawiam Tomasz.
Pozdrawiam Tomasz S.
w stoczni;
w planach; Santa Maria
w stoczni;
w planach; Santa Maria
- Tomasz 1976
Witam.
Powoli prace posuwają się do przodu. Zamontowałem kasztel rufowy, zrobiłem kołkownicę i kabestan.
Pozdrawiam Tomasz.
Powoli prace posuwają się do przodu. Zamontowałem kasztel rufowy, zrobiłem kołkownicę i kabestan.
Pozdrawiam Tomasz.
Pozdrawiam Tomasz S.
w stoczni;
w planach; Santa Maria
w stoczni;
w planach; Santa Maria