Peregrine Galley 1:50

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
Awatar użytkownika
Kazek

Re: Peregrine Galley 1:50

Post autor: Kazek »

No właśnie to jest urok zestawów, ale od czegoś trza zacząć. Jak do tej pory jakoś sobie radziłeś, więc by nie zwalić całej włożonej pracy proponuje byś, chociaż te lawety zrobił sam. Oczywiście te armaty sa beznadziejne, ale jeżeli nie masz możliwości wytoczyć sobie nowych to jakoś je tam wstaw. Mirek Ci pokazał jak powinny wyglądać, więc działaj i zachowaj skalę, bo sam widzisz, że te okucia masz za duże i cała ta laweta jest raczej nie możliwa do przerobienia.Skończysz model i mimo że to zestaw nabierzesz doświadczenia a następny będzie na pewno dużo lepszy.
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Tu są niezłe i tanie sprawdzone lufy.
http://www.modelnet.pl/products/64/p/444
Tylko dobrać wymiar.
Awatar użytkownika
Sance

Post autor: Sance »

Dzięki za podpowiedzi niestety nie mam za wielkich możliwości warsztatowych, więc spróbuje zamówić może prześlą poza granice polski a może uda mi się coś znaleźć na miejscu.
na razie odstawiłem działa na bok i wziąłem się za inne robótki ręczne jutro wrzucę kilka zdjęć.
Obrazek
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Myślę ,że nie powinno być problemów z wysyłką poza granice kraju , jesteśmy w końcu w Europie ;)
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Na Twoim miejscu wymienił bym jeszcze handszpaki to belki w kabestanie jak w kieracie .To były zwykłe ale mocne ,obrobione belki.Nie złocone ale wypolerowane przez ręce marynarzy.Tych belek powinno być co najmniej 6szt.R
Awatar użytkownika
Stojgniew

Post autor: Stojgniew »

Różnica między działami, które masz w zestawie, a rysunkiem pokazanym przez Mirka jest ogromna. Aż ciężko uwierzyć, że producent tak "dał ciała".
W trakcie budowy: Golden Hind (Szkutnik)
Awatar użytkownika
Sance

Zamówiłem coś takiego ma pewno wygląda lepiej i jest bliższe prawdy:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Sance

Żeby nie było że siedzę tylko na forum wrzucam kilka fotek z postępu prac.
Obecnie zwolniły trochę z racji sezonu w pracy ale jak głosi staropolskie przysłowie "powoli do przodu"
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Sztagi i wanty powinieneś zabarwić na czarno.Kawałek gąbki rozciętej w to kilka kropel czarnego tuszu.Przeciągasz kilka razy a po wyschnięciu przeciągasz w szmatce nasączonej rozcieńczonym klejem introligatorskim.Linka stanie się gładka bez sterczących włosów.Olinowanie ruchome jest jasne.Uzyskasz kontrast w olinowaniu co podniesie walory wizualne modelu.R
Awatar użytkownika
Sance

Myślałem raczej o bejcy "ciemny dąb".
Barwi na prawie ciemny czarny. Ale z klejem to dobry pomysł dzięki za podpowiedź.
Obrazek
ODPOWIEDZ