jaki to statek?

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
szymanek17

jaki to statek?

Post autor: szymanek17 »

Witajcie,
czy wiecie może co to za statek? Chodzi mi o nazwę.
https://drive.google.com/folderview?id= ... =drive_web
Awatar użytkownika
ataman

Re: jaki to statek?

Post autor: ataman »

To na pewno nie jest statek :D
A tak poza tym, to na Kodze jest zwyczaj, że w pierwszym poście się przedstawiamy, parę słów o sobie, o swoich modelarskich poczynaniach lub ich braku piszemy
Pozdrawiam
szymanek17

Może faktycznie nie najlepiej zacząłem. Wynika to między innymi z tego, że z modelarstwem nie mam nic wspólnego. Zadałem pytanie, bo mam znajomego, który nie posiada dostępu do internetu a pasjonuje się modelarstwem. Otrzymał niedawno ten model i go składa/naprawia. Nie zna jednak nazwy tego statku (nie wiem jak powinienem go określić), a chciałby ją poznać. Pytając tutaj, chciałem mu pomóc.
Awatar użytkownika
ataman

Po pierwsze: najprościej rzecz ujmując statek to jednostka cywilna, a jednostka pływająca uzbrojona w działa to OKRĘT.
Po drugie: trochę za mało charakterystyczne zdjęcia, przydałoby się jeszcze pokazać np rufę i elementy wyposażenia pokładu. Tak ogólnie wygląda to na jakąś 38 działową fregatę np klasy Amazon lub Leda z przełomu XVIII i XIX w.
Może też być jakaś fregata francuska, bo trochę też przypomina Belle Poule (tą z 1801 r)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
makaranek

Post autor: makaranek »

Czy to nie jest przypadkiem "Golden Hind"? Bardzo podobny do kartonowego modelu, który sklejałem
szymanek17

Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
paniol2005

Post autor: paniol2005 »

Pozdrwiam - Tomek
Awatar użytkownika
Cziken

Post autor: Cziken »

Jest wyglądem zbliżony do fregaty HMS Surprise ale to nie ta jednostka. Natomiast jest to zapewne okręt tej samej klasy.
Awatar użytkownika
ataman

HMS Surprise to fregata szóstej klasy, 32 działowa, a ten okręt na zdjęciu jest raczej mocniej uzbrojony, bardziej podpada pod piątą klasę (choć jak już zaznaczyłem, może to być fregata francuska, a nie angielska --- wiem, wiem, HMS Surprise to też francuz, przejęty przez anglików.. :D )
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Cziken

Post autor: Cziken »

Jak już wspomniałem to raczej nie jest Surprise. Fakt, w opisie choćby na wikipedii Surprise jest określana jest jako 32-działowa. Ta z zestawu Artesania Latina 1:48 ma 42 armaty. Nie wiem skąd wynika ta różnica.
ODPOWIEDZ