Witam,
Na początek się przedstawię. Mam na imię Marcin, modelarstwem zajmuję się z większymi czy tez mniejszymi przerwami od połowy lat 90tych. Po latach zabaw z modelami kartonowymi przyszedł czas na coś poważniejszego. Mój wybór padł na popularny holownik H-300 (wykonany ze spienionego pcv).
I tutaj pojawił się problem. Na planach wręga nr 5 posiada dwa obrysy różniące się znacznie zarówno krzywizna jak i linią pokładu (zaznaczone na rysunku.). Która z linii teoretycznych jest tą właściwą? Czy może obie są poprawne i powinny być oznaczone 5 i 5 1/2 ?
Podwójna wręga?
- kagra
Re: Podwójna wręga?
Witaj Marcinie na Kodze.
Co do tych linii teoretycznych to jest wszystko w porządku.Lewa strona pokazuje od 5-tej wręgi do rufy a prawa do dziobu.Wręga jest ta sama.Wystarczy pośrodku rysunku postawić lustro lub pomierzyć odległości.Pozdrawiam.Kazimierz
Co do tych linii teoretycznych to jest wszystko w porządku.Lewa strona pokazuje od 5-tej wręgi do rufy a prawa do dziobu.Wręga jest ta sama.Wystarczy pośrodku rysunku postawić lustro lub pomierzyć odległości.Pozdrawiam.Kazimierz
-
Kurcze mierzyłem dziś dwa razy i obrysy się nie zgadzają. Lewy obrys wręgi nr 5 bardziej pasuje do prawego obrysu wręgi nr 6. Tym bardziej linia pokładu różni się o prawie 5mm. Dla pewności korzystam z oryginalnych planów modelarskich nr 101
- kagra
Marcinie,wręga nie jest geometryczną linią,ma swoją szerokość.Zauważ,że pokład wznosi się ku dziobowi.I dlatego prawa strona może być nieco wyżej niż lewa.Nawet gołym okiem widać,że wręga nr.5 po lewej i po prawej są identyczne.Tylko ta różnica w wysokości pokładu wynikająca z szerokości wręgi.Tym się nie sugeruj.Wydrukuj lewą stronę z lustrzanym odbiciem a potem tak samo prawą stronę i będziesz miał komplet do dalszych prac.
- TomekA
A jak to wyglada na planach w rzucie bocznym kadluba (tzw. sheer plan)? Porownaj te wymiary na obu rysunkach. Czy sie zgadzaja?
-
Biorąd pod uwagę rzut boczny, to kadłub na wysokości wręgi nr 5 ma tyle samo co obrys z lewej strony. Szkoda, że w planach nie ma rzutu od góry.
- taganc
Witaj,
I tu odpowiedziałeś sobie na pytanie którego wymiaru się trzymać. Skoro wręga nr 5 jest czytelna z lewej strony i pokrywa się wymiarowo z rzutem bocznym, to tego się trzymaj. Zacznij robić jak radził Ci Kazimierz, wydrukuj ten rysunek z wręgami tyle razy ile jest wszystkich wręg. Następnie złóż każdą kartkę na pół wzdłuż pionowej osi symetrii i tak wycinaj po linii dla danego numeru wręgi. Po rozłożeniu masz pełną symetryczną wręgę, którą możesz nakleić na dowolny materiał z którego wykonasz szkielet.
Ja tak robię od X lat i zdaje to egzamin.
I jeszcze jedna rada, jeśli szkielet ma być wyjściówką kopyta lub gotowego kadłuba, to w tym momencie należy odliczyć grubość poszycia jakie planujesz uwzględniając też szpachlowanie, podkład i farbę nawierzchniową.
Powodzenia
I tu odpowiedziałeś sobie na pytanie którego wymiaru się trzymać. Skoro wręga nr 5 jest czytelna z lewej strony i pokrywa się wymiarowo z rzutem bocznym, to tego się trzymaj. Zacznij robić jak radził Ci Kazimierz, wydrukuj ten rysunek z wręgami tyle razy ile jest wszystkich wręg. Następnie złóż każdą kartkę na pół wzdłuż pionowej osi symetrii i tak wycinaj po linii dla danego numeru wręgi. Po rozłożeniu masz pełną symetryczną wręgę, którą możesz nakleić na dowolny materiał z którego wykonasz szkielet.
Ja tak robię od X lat i zdaje to egzamin.
I jeszcze jedna rada, jeśli szkielet ma być wyjściówką kopyta lub gotowego kadłuba, to w tym momencie należy odliczyć grubość poszycia jakie planujesz uwzględniając też szpachlowanie, podkład i farbę nawierzchniową.
Powodzenia
Pozdrawiam Tadeusz
- TomekA
OK, zrob inaczej. Wydrukuj sobie ten skan ktory podales wczesniej.Zagnij teraz kartke dokladnie na osi pionowej i podswietl ja od tylu (albo obejrzyj pod slonce - przyloz do szyby od okna). Obrys wregi nr. 5 z lewej strony powinien sie dokladnie pokrywac z jej obrysem z prawej.
Ja szybko zmierzylem na ekranie monitora dystans od osi poziomej do linii pokladu - na obu profilach jest on ten sam. Czyli, wszystko jest OK - oba obrysy pokazuja ta sama wrege nr. 5, lewy - to widok od rufy a prawy - od dziobu.
Ja szybko zmierzylem na ekranie monitora dystans od osi poziomej do linii pokladu - na obu profilach jest on ten sam. Czyli, wszystko jest OK - oba obrysy pokazuja ta sama wrege nr. 5, lewy - to widok od rufy a prawy - od dziobu.
-
weź sobie na kartce narysuj linie PS i poprzecznie linie odpowiadające szerokości wręg w odpowiednim podziale , i sprawdź płynność linii wodnicy kadłuba, plany te to raczej nowe nie są i powstały w epoce linijki i ekierki, tak że ta różnica to pewnie stąd, bo rzeczywiście się nieco różnią
- TomekA
TomekA pisze:OK, zrob inaczej. Wydrukuj sobie ten skan ktory podales wczesniej.Zagnij teraz kartke dokladnie na osi pionowej i podswietl ja od tylu (albo obejrzyj pod slonce - przyloz do szyby od okna). Obrys wregi nr. 5 z lewej strony powinien sie dokladnie pokrywac z jej obrysem z prawej.
Zrobilem, jak wyzej. Okazalo sie, ze na Twym skanie (a przynajmniej na mym jego wydruku) os pionowa jest minimalnie przesunieta w lewo, bo gdy zlozysz kartke na pol dokladnie wzdluz tej osi i podswietlisz ja od tylu, widac ze prostokaty miedzy wodnicami a podluznicami z prawej polowy sa nieco dluzsze od analogicznych z lewej. Podobnie krzywizna wregi 5 z lewej strony osi pionowej nie pokrywa sie z jej prawostronnym odpowiednikiem a raczej bardziej pokrywa sie z wrega nr.6 (co jest nieprawidlowym).
Przekalkuj caly rysunek, ale przesun os pionowa odrobinke w prawo upewniwszy sie ze jest ona idealnie pionowa i idealnie pod katem prostym do osi poziomej, i zeby w/w prostokaty wyznaczone przez wodnice i podluznice idealnie sie pokrywaly w obu polowkach, a bedzie OK.