Buduje model "Panny Wodnej" z Bojera, mam jednak pewne wątpliwości, a nie chciał bym na starcie popełnić nieodwracalne błędy. Niestety zarówno instrukcja jak i plany w tym modelu nie sprzyjają początkującym.
Pierwsze pytanie brzmi co to jest, po co, i jak to właściwe powinno wyglądać w modelu (zaznaczono na czerwono). Czy mam w tym miejscu po prostu wykonać komorę wielkości otworu w planach i pomalować ścianki na czarno:

Drugie pytanie. W modelu tym armaty są tuż obok gretingów (niebieska linia). Nie jestem znawcą szkutnictwa, a razi mnie to, i wydaje mi się co najmniej dziwne. Na logikę armata po wystrzale powinna się cofnąć, tak aby lufa się cała "schowała" w kadłubie i można ją było "nabić" do kolejnego strzału. Jednak tutaj armaty te ewidentnie nie mają gdzie się "cofnąć". Czy jest to błąd projektantów modelu? Możliwe żeby obsługa ładowała taką armatę wychylając się przez burtę? Wydaje się to absurdalne... A może gretingi powinny być na płasko z podłogą, i ciężkie armaty jeździły po nich? Myślałem aby zwęzić gretingi, ale to nic nie da bo armaty i tak się nie zmieszczą, a gretingi będą wtedy wyglądały głupio. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?