Znalazłem się tu z wami żeby zapytać o kilka spraw związanych z modelarstwem. Ostatnio byłem w muzeum wojskowym w Gdyni ,na ekspozycji były modele statków szczególnie spodobał mi się okręt ORP Tadeusz Kościuszko. (1:50) Pomyślałem że chciałbym spróbować swoich sił w modelarstwie szkutniczym. Wiem że model nie jest łatwy do zbudowania jednak doświadczenie w modelach i makietach mam przez kilkanaście lat budowałem samoloty RC ,na początku modele z depromu oklejane papierem maczanym w kleju stolarskim co dawało im ogromną wytrzymałość na uderzenia potem duże modele (EDGE REDBULL 2METRY) z balsy oklejanej fornirem lub balsa + folia (SZYBOWCE I MOTOSZYBOWCE) Wylatałem na nich dziesiątki godzin. Jestem sumienny precyzyjny i cierpliwy. Wszelkie narzędzia mini piły do balsy,mini tokarki, Noże ,szlifierki piły włosowe aerografy itp posiadam. Przestałem budowy że względu na wyjazd za granicę gdzie zacząłem zajmować się radio amatorstwem,zrobiłem licencję i jestem czynny w eterze jednak ten pobyt w muzeum zmotywował mnie do powrotu i budowania modeli. Muszę tylko dowiedzieć się jak wykonywać takie statki,dokładniej z jakim materiałem się pracuje? Sklejka,balsa,plastik? Szablon wydrukowany z pdfu? O ile kadłub takim sposobem można zbudować o tyle te wszystkie mikro szczegóły typu barierki,broń czy wszelkie inne elementy z czego je wykonujecie? Ze względu na już doświadczenie z tematem nie chcę budować modeli dla początkujących typu dzonka.
Poświęcenie np 2 lat na budowę jest mi dobrze znane nie oczekuje gotowego modeli po pół roku .
Czymógł by mi ktoś podpowiedzieć i przybliżyć temat?
Lubię pracę z wszelkim drewnem,sklejką,balsą,fornirem mam jego duży zapas listwy sosna i inne drewno leży w suchym miejscu. Do budowy replik używałem tego tego materiału sam przygotowałem listwy, wręgi wszystko co było potrzeba. Zawodowo pracuje też z rysunkiem technicznym.
Pracowałem też z włóknem szklanym i żywica epoksydową przy szybkich i smukłych szybowcach jednak w szkutnictwie nie ma ona chyba zastosowania.
Początki z okrętem ale nie z modelarstwem
- ostry_gl
Re: Początki z okrętem ale nie z modelarstwem
Cześć,
Jeśli ma to być model Rc zobacz relacje kolegów np. ORP Groźny lub Grom.
Koga to sporo wiedzy, w której trzeba poszukać. Jak nie znajdziesz na pewno ktoś pomoże,
ale podania na tzw. tacy bym się nie spodziewał.
Pozdrawiam,
Łukasz
Jeśli ma to być model Rc zobacz relacje kolegów np. ORP Groźny lub Grom.
Koga to sporo wiedzy, w której trzeba poszukać. Jak nie znajdziesz na pewno ktoś pomoże,
ale podania na tzw. tacy bym się nie spodziewał.
Pozdrawiam,
Łukasz
-
Dziękuję za odpowiedź, nie mają być to modele RC a budowane pod galbotkę w domu.
Forum przeszukuje oczywiście nie chcę iść na łatwiznę,jednak zawsze zapytać mogę o nakierowanie na odpowiedź.
Forum przeszukuje oczywiście nie chcę iść na łatwiznę,jednak zawsze zapytać mogę o nakierowanie na odpowiedź.
- TomekA
Proponuje na poczatek jakis srednio zaawansowany zestawik...
- Tomasz_D
Tak jak napisał ostry, przejrzeć relacje który znajdują się na forum i pomysł na sposób budowy modelu sam przyjdzie. Co do samego modelu który wybrałeś polecił bym na początek zaopatrzyć się w model kartonowy bliźniaka KLIK który posłużyć może jako dawca siatek a resztę można sobie wygooglować bo akurat fregaty typu Oliver Hazard Perry są świetnie udokumentowane fotograficznie.
- Slawek Kromer
W Modelarzu były plany fregaty typu clark jak chcesz to odszukam w jakim
- futaba
- Kontakt:
Jak chcesz zbudować naszego ORP to odradzam wszelkie drewno, no chyba, że dany element był z niego wykonany. Naszlifujesz się, naszpachlujesz, pomalujesz, a za kilka lat drewno i tak wyjdzie na zewnątrz, nie ma siły. Mam kadłub jednego modelu wykonany z drewna, kiedyś był gładki jak pupa niemowlaka i błyszczał jak nie powiem co, a teraz można każdy słój i listewkę pokazać. Przy takich modelach zdecydowanie lepiej sprawdzają się metal i tworzywa sztuczne. Jak umiesz i lubisz lutować to większość modelu spokojnie wykonasz z metalu, ale najszybsza metoda i chyba dająca najlepsze rezultaty to tworzywa sztuczne: spienione PVC i hips, a do toczenia plexi. Pięknie i bardzo szybko klei się to klejami CA, jak zachowasz dużą staranność przy wycinaniu i klejeniu, to w wielu przypadkach obędzie się bez szpachlowania, tylko lekki szlif, można kłaść podkład i malować. To tak w telegraficznym skrócie i tak jak pisali koledzy - Koga to kopalnia wiedzy, znajdziesz praktycznie wszystko w temacie budowy modeli, a jak nie znajdziesz to zapytasz i też dostaniesz odpowiedź. Tylko ostrzegam - jak kogowicze wyczują, że jesteś leniwy w szukaniu lub więcej teoretyzujesz niż budujesz to marny Twój los 

Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
-
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Okręt ORP bardzo mi przypadł do gustu
Mam już doświadczenie z budową dlatego chcę się podjąć budowy takiego modelu.
Forum sumiennie czytam. Kupiłem model kartonowy z linku, myślę nad tym żeby części skopiować zostawiając oryginał a kopię wykorzystać do budowy. Zgromadziłem zdjęcia jednostki,plany, opisy.
Czytając opisy budowy innych modelarzy myślę żeby kadłub wykonać ze sklejki 1mm i wręgi z 2-3mm. przrestszenie wypelnić a.pianka do okien .b deprom c.pianka wypełniająca pod poszycie uzywana przy budowie pociągów, nie puchnie tak i jest twardsza od zwykłej. Potem oszpachlować narazie skupić chcę się na samym kadłubie a nie zaczynać wszystko na raz. Wiem na pewno,że elementy typu maszty i anteny wykonam sam. Mam dostęp do plotera CNC (praca) mogę ciąć drewno jak i metal myślę że przy dalszych etapach będę sobie nim pomagał.
Narazie co myślicie o takim pomysle odnośnie kadłuba?
TomekA pisze:Proponuje na poczatek jakis srednio zaawansowany zestawik...
Okręt ORP bardzo mi przypadł do gustu

Mam już doświadczenie z budową dlatego chcę się podjąć budowy takiego modelu.
Tomasz_D pisze:Tak jak napisał ostry, przejrzeć relacje który znajdują się na forum i pomysł na sposób budowy modelu sam przyjdzie. Co do samego modelu który wybrałeś polecił bym na początek zaopatrzyć się w model kartonowy bliźniaka KLIK który posłużyć może jako dawca siatek a resztę można sobie wygooglować bo akurat fregaty typu Oliver Hazard Perry są świetnie udokumentowane fotograficznie.
Forum sumiennie czytam. Kupiłem model kartonowy z linku, myślę nad tym żeby części skopiować zostawiając oryginał a kopię wykorzystać do budowy. Zgromadziłem zdjęcia jednostki,plany, opisy.
dziękuję ale już kupiłem ORP.Slawek Kromer pisze:W Modelarzu były plany fregaty typu clark jak chcesz to odszukam w jakim
futaba pisze:Jak chcesz zbudować naszego ORP to odradzam wszelkie drewno, no chyba, że dany element był z niego wykonany. Naszlifujesz się, naszpachlujesz, pomalujesz, a za kilka lat drewno i tak wyjdzie na zewnątrz, nie ma siły. Mam kadłub jednego modelu wykonany z drewna, kiedyś był gładki jak pupa niemowlaka i błyszczał jak nie powiem co, a teraz można każdy słój i listewkę pokazać. Przy takich modelach zdecydowanie lepiej sprawdzają się metal i tworzywa sztuczne. Jak umiesz i lubisz lutować to większość modelu spokojnie wykonasz z metalu, ale najszybsza metoda i chyba dająca najlepsze rezultaty to tworzywa sztuczne: spienione PVC i hips, a do toczenia plexi. Pięknie i bardzo szybko klei się to klejami CA, jak zachowasz dużą staranność przy wycinaniu i klejeniu, to w wielu przypadkach obędzie się bez szpachlowania, tylko lekki szlif, można kłaść podkład i malować. To tak w telegraficznym skrócie i tak jak pisali koledzy - Koga to kopalnia wiedzy, znajdziesz praktycznie wszystko w temacie budowy modeli, a jak nie znajdziesz to zapytasz i też dostaniesz odpowiedź. Tylko ostrzegam - jak kogowicze wyczują, że jesteś leniwy w szukaniu lub więcej teoretyzujesz niż budujesz to marny Twój los
Czytając opisy budowy innych modelarzy myślę żeby kadłub wykonać ze sklejki 1mm i wręgi z 2-3mm. przrestszenie wypelnić a.pianka do okien .b deprom c.pianka wypełniająca pod poszycie uzywana przy budowie pociągów, nie puchnie tak i jest twardsza od zwykłej. Potem oszpachlować narazie skupić chcę się na samym kadłubie a nie zaczynać wszystko na raz. Wiem na pewno,że elementy typu maszty i anteny wykonam sam. Mam dostęp do plotera CNC (praca) mogę ciąć drewno jak i metal myślę że przy dalszych etapach będę sobie nim pomagał.
Narazie co myślicie o takim pomysle odnośnie kadłuba?