Wanty ..z racji skali i braku doświadczenia wiązanie ich odpadało więc posiłkowałem się robionymi na bieżąco szablonami i klejem .Kartonik nasączony CA dla usztywnienia , wystarczył do co najmniej dwukrotnego użycia (na obie strony) i ewentualnie tam gdzie wysokość want była taka sama.
W tym modelu ostatecznie zdecydowałem się na żagle bez udziwnień na siłę i po malutku zbliżam się do końca .
Efekt końcowy jaki jest każdy widzi -w moim premierowym wykonaniu jedynie co mogę o nich dobrego powiedzieć to to są...
Żagle- próbnie wykonałem 3 szt by ustalić który efekt "szwów" będzie mi odpowiadał , wersja "ołówek" i "czarna nić" zbyt kontrastowe i przypominały mi bardziej chińską tandetę z nadmorskich sklepików z pamiątkami , nić jasna też zbyt zdecydowana w odbiorze . (na zdjęciu już "nieświeże" bo zdążyłem je używać do odsączania kleju itp) .
Zostały mi jeszcze dwa sposoby których wprawdzie nie użyje ale mogą dobrze rokować przy takich MINI .. wklejona cienka biała nić lub przeprasowany żelazkiem odpowiednio przygotowany wydruk wzoru żagla z laserówkiMini Mamoli HMS BOUNTY (MM01)
-
Re: Mini Mamoli HMS BOUNTY (MM01)
Modelik skończony ... jak na pierwszy model żaglowca jaki zbudowałem jestem zadowolony , oczywiście nie rozpływam się w samozadowoleniu , wiele rzeczy zrobił bym inaczej ,lepiej, wiele rzeczy się nauczyłem ....kilka rzeczy chętnie bym wymazał ze zdjęć...Więcej grzechów nie pamiętam , poprawę obiecuję ....

- Witek...
- Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Na poczatku relacji napisałeś:
Witam , zaczynam dziś przygodę z mini żagielkami.... .Mam nadzieję że nie utonę w morzu słomianych zapałów gdzie się zaczyna i zaraz kończy w dziale "stępka
I super że na słomianym zapale się nie skończyło. Modelik bardzo fajny i nawet dobrze, że z uproszczeniami, błędami itd. Najważniejsze że ukończony.
Każdy następny będziesz porównywał do wcześniejszego z satysfakcją, że efekt jest coraz lepszy.
Gratuluję i czekam na nową relację z budowy.
Pozdrawiam Witek
Witam , zaczynam dziś przygodę z mini żagielkami.... .Mam nadzieję że nie utonę w morzu słomianych zapałów gdzie się zaczyna i zaraz kończy w dziale "stępka
I super że na słomianym zapale się nie skończyło. Modelik bardzo fajny i nawet dobrze, że z uproszczeniami, błędami itd. Najważniejsze że ukończony.
Każdy następny będziesz porównywał do wcześniejszego z satysfakcją, że efekt jest coraz lepszy.
Gratuluję i czekam na nową relację z budowy.
Pozdrawiam Witek
- sferoida
Też gratuluję.
Na ostatnim zdjęciu wcale nie wygląda na takie mini.
Na ostatnim zdjęciu wcale nie wygląda na takie mini.
pozdrawiam Radek
- TomekA
Przy budowie nastepnego modelu, gdy bedziesz montowal bolt rope (likline) wokol krawedzi zagla, to przyklej ja (lepiej przyszyj) do zawietrznej (tylnej) strony zagla, a nie jak zrobiles - nawietrznej.
GRATULACJE!!!
GRATULACJE!!!
-
Dziękuje kolegom za gratulacje .
Bolt rope od tyłu ? trzeba zapamiętać , tu poszedłem za instrukcją z modelu jak i za nielicznymi zdjęciami tego modelu, z tego zestawu jakie udało mi się znaleźć w sieci .Przyszycie ich było poza moimi manualnymi możliwościami przy tej wielkości żagli jak i grubości okalającej ich "liny"
Bolt rope od tyłu ? trzeba zapamiętać , tu poszedłem za instrukcją z modelu jak i za nielicznymi zdjęciami tego modelu, z tego zestawu jakie udało mi się znaleźć w sieci .Przyszycie ich było poza moimi manualnymi możliwościami przy tej wielkości żagli jak i grubości okalającej ich "liny"