S O S czyli zmagania ze Złotym Diabłem
- Rokita
Re: S O S czyli zmagania ze Złotym Diabłem
Mam takie pytanko jeszcze co do czarnych okuć steru. Na razie są jeszcze bez oksydy wiec nie są czarne.. ale... Jeśli dno kadłuba było malowane ta szaro-biała mazią to czy robiono to jak leci razem z okuciami, czy raczej je ładnie omijano? czy są jakieś wiarygodne przemyślenia na ten temat? Bo na modelach widzi się tak i tak,a nie znalazłem nic sensowego na ten temat w źródłach...?
- Siberian
Raczej słabo się na tym znam, więc się wypowiem.
Zapewne nie omijano okuć, ale ta maź wnikała w drewno, a nie w żelazne okucia steru. Stąd zasadne będzie wykonanie okuć jednak w czarnym kolorze.

Zapewne nie omijano okuć, ale ta maź wnikała w drewno, a nie w żelazne okucia steru. Stąd zasadne będzie wykonanie okuć jednak w czarnym kolorze.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2025, 18:24 przez Siberian, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Wojtek.
- Rokita
To ma sens. Dzięki za radę;)
- TomekA
Sklaniam sie ku tej samej opinii, co Siberian.
W koncu, ten "white stuff" byl uzywany do zabezpieczenia drewna a nie elementow metalowych.
W tekstach zrodlowych (ksiazki ktore posiadam) nie ma nigdzie podane, czy konkretnie te zawiasy tez byly malowane ta powloka, czy tez zostawione w kolorze naturalnym oksydowanego zelaza (stali). Brian Lavery w swej ksiazce "Arming and Fitting of English ships of War" pisze dosc obszernie o tym mazidle "white stuff", ale tego akurat detalu nie wyszczegolnia...
Dla pewnosci, zapytalem na forum Model Ship World, moze ktos tam wie lepiej?
W koncu, ten "white stuff" byl uzywany do zabezpieczenia drewna a nie elementow metalowych.
W tekstach zrodlowych (ksiazki ktore posiadam) nie ma nigdzie podane, czy konkretnie te zawiasy tez byly malowane ta powloka, czy tez zostawione w kolorze naturalnym oksydowanego zelaza (stali). Brian Lavery w swej ksiazce "Arming and Fitting of English ships of War" pisze dosc obszernie o tym mazidle "white stuff", ale tego akurat detalu nie wyszczegolnia...
Dla pewnosci, zapytalem na forum Model Ship World, moze ktos tam wie lepiej?