Jak bezpiecznie wyczyścić model kurzu.

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
ODPOWIEDZ
Lygi_01

Jak bezpiecznie wyczyścić model kurzu.

Post autor: Lygi_01 »

Czołem . Jak w temacie.
Czy ktoś ma jakieś dobry patent na wyczyszczenie modelu żaglowca pełnego linek i części na pokładzie z wieloletniego kurzu? Sprężarka i sprężone powietrze wydaje mi się nazbyt inwazyjne. W końcu ma swoją siłę a model jest delikatny. Są takie puszki ze sprężonym powietrzem do czyszczenia klawiatur i komputerów które dają mniejsze ciśnienie. Ktoś próbował tym czyścić? Daje to jakieś efekty? Z powietrzem nie leci jakaś woda która zawilgotni model?
Nie znalazłem takiego tematu tu na forum, ale jest ale go nie zauważyłem to proszę o linka.
Awatar użytkownika
Siberian

Re: Jak bezpiecznie wyczyścić model kurzu.

Post autor: Siberian »

Jeśli jest to wieloletni kurz, to sprężone powietrze się nie sprawdzi. Nawet potężne ciśnienie nie usunie takiego kurzu, usunie natomiast wszelkie wyposażenie na pokładzie.
Pozostaje pędzelek, sprawdzi się też pędzel do golenia, lub damski pędzel kosmetyczny. Można też lekko nawilżać pędzle przy odkurzaniu. Dopiero po tych zabiegach można użyć kompresora.
Pozdrawiam, Wojtek.
Awatar użytkownika
TomekA

Post autor: TomekA »

Ja usuwam kurz z modeli zarowno sprezonym powietrzem, jak i pedzelkiem. Jakos do tej pory nie mialem zadnego wypadku ze zdmuchnieciem detali pokladowych, czy tych w takielunku. Uzywam sprezonego powietrza z butelek - tego do odkurzania komputerow.
Awatar użytkownika
Throd77
Lokalizacja: {"name":"Pi\u0142a (wielkopolska)","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Throd77 »

Ja modele które nie są w gablotach regularnie dmucham aby się nie nagromadziło nic i nie "wgryzło"
ODPOWIEDZ