Frezarka

Czyli warsztat szkutnika
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Frezarka

Post autor: JurekBin »

Dziś z nudów ( :woohoo: ) sobie zestawiłem frezarkę.
Dokupiłem małe imadełko proxxona, rozwierciłem otwory mocujące aby śruba M6 przechodziła do łoża tokarki.
Z tyłu na razie tylko na metalowe zaciski umocowałem stojak dremela. Potem sobie ładnie dopasuję i porządnie przykręcę do podłoża.

I całość działa cacy!!!

Galeria

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
ryszardw

O:Frezarka

Post autor: ryszardw »

Piękna maszynka .taka mi się marzy.Jurek a nie myslałes o flocie dunajskiej Ausrriackiej z poczatku wieku .Zamiast Kujawiaka. Piękne stare okręty.Wiem że jest opracowana dokumentacja tych okrętów i gdzies mam namiar na inżyniera który ja opracował .Pozdrawiam R
Awatar użytkownika
awas

O:Frezarka

Post autor: awas »

Jurek, dobry pomysł i na pewno będzie działać.
Swego czasu też zrobiłem stojak do Dremela, aby go używać jako frezarke. Jakieś zdjęcie pokazałem w relacji. W końcu jednak zdecydowałem na zakup stojaka i wrzeciona Proxxona.
Dobre w tym rozwiązaniu sa:
Stojak jest bardzo sztywny, z obracana w pł. pionowej głowica i mikroposuwem.
Uchwyt stojaka jest standardowy 43mm, pasuje do róznych wiertarek i wrzecion frezarek CNC
Wrzeciono Proxxona ma optymalny zares obrotów od 900 do 6000 co jest odpowiednie do wiercenia w drewnie i frezowania.
Moc wrzeciona to chyba 350W tak, że jakies drobne frezowanie mosiądzu można uskutecznić.

Wada tego zestawu to cena:(
Mogę jednak potwierdzic przydatność, Gdybyś kiedyś rozważł taki wariant to warto zacząć od stojaka. Przez jakiś czas uzywałem go ze zwykłą wiertarka Skill ze zmiennymi obrotami i w zasadze wystarczało.

Pozdrawiam
Artur
Obrazek
ODPOWIEDZ