Pytanie o zbiornik do sprężarki.

Czyli warsztat szkutnika
mariusz_d1

Pytanie o zbiornik do sprężarki.

Post autor: mariusz_d1 »

Witajcie.
Chodzi za mną temat sprężarka z agregatu od lodówki. Agregat już mam (z demobilu), pojawia się hasło: zbiornik wyrównawczy. W poszukiwaniu czegoś nadającego się do tej roli przekopałem moją "składnicę potrzebnych przedmiotów" (rupieciarnię jak mówi moja Żona) oraz zaprzyjaźnione podobne miejsca. W moje łapki wpadło coś takiego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na moje oko jest to zbiornik po freonie. Niestety nie ma na nim informacji o dopuszczalnym ciśnieniu. Czy ktoś z Was orientuje się może jakie ciśnienie wytrzyma ten zbiornik?
Sądzę, że max ciśnienie jest ew. ograniczeniem możliwości wykorzystania tego zbiornika do moich niecnych ;)) celów.

Bez sprężarki nie mam co myśleć o aerografie no i w domu zawsze się przyda (nawet do pompowania rowerów). O resztę konstrukcji sprężarki nie pytam bo kopiąc w czeluściach Internetu znalazłem tego mnóstwo ale w roli zbiornika występuje albo butla po LPG albo stara gaśnica. Nie znalazłem natomiast info o zbiornikach po freonie.

PZDR
Mariusz
PS
niedługo ciąg dalszy relacji z budowy moje dżonki (i totalnej porażki)
Awatar użytkownika
Kon_Bar

O:Pytanie o zbiornik do sprężarki.

Post autor: Kon_Bar »

Oznaczenie DOT-39 wskazuje na to, że jest to zbiornik jednorazowego użytku np. na propan-butan. Jednorazowego, bo zrobionego z materiałów i/lub w sposób osłabiający jego konstrukcję w porównaniu do zbiorników wielokrotnego użytku. Jako nowy wytrzymywał on ciśnienie do 250 psig. Przyjmując, że 14,7 psi to 1 atmosfera wychodzi, że ten zbiornik mógł być napełniany do około 17 atmosfer. Czy zrobiłbym z niego zbiornik do aerografu? Ja nie :) ale wybór należy do Ciebie :P

=== EDIT ===

Zapomniałem - ostatnia uwaga z pierwszego zdjęcia: Never use as an air tank. - po Bożemu to: nigdy nie używać jako zbiornik powietrza :laugh:
Awatar użytkownika
arthx

Post autor: arthx »

nie wiem jak duzy jest to zbiornik - ale gasnice czy butle turystyczne sa uzywane ze wzgledu na ich objetosc 2-5 litrow - wiecej nie potrzeba, a i dosc szybko kompresor od lodowki to napompuje
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!

Wszystkie zbiorniki wielokrotnego napełniania podczas legalizacji [dopuszczenia do użytku] są badane na ciścienie trzykrotnie większe od nominalnego tz. jeżeli butla będzie napełniana do 15-u at. to musi ona wytrzymać 45at.

Jeżeli ta butla napełniona była na 17at. to wzupełności wytrzyma 5-8at jakie jest Ci potrzebne.
Opis DOT 39 odnosi się nie do butli a do zaworu jednokrotnego napełniania i tu może być problem [nie wiem na czym to polega].

Źródło: http://www.technopomiar.pl/img/78.enforcer.pdf strona 2 Norma pojemnika na mieszankę gazową w danych technicznych.

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
mariusz_d1

Kon_Bar napisał:

Zapomniałem - ostatnia uwaga z pierwszego zdjęcia: Never use as an air tank. - po Bożemu to: nigdy nie używać jako zbiornik powietrza :laugh:

Tyle to wiem ale pytanie dlaczego nie używać jako zbiornika sprężonego powietrza? ;))
Przecież nie ze względu na właściwości chemiczne powietrza?
Właśnie ze względu na ten napis zadałem tu pytanie.
Od biedy kupię w markecie za 15 zł gaśnicę i będzie.
Ale ten spory zbiornik to byłby niegłupi - nabiłbym w domu i do samochodu sprawdzić ciśnienie w kołach.
Z gaśnicą mogłoby się okazać, że po każdym kole muszę lecieć do domu pompować zbiornik.

PZDR
Mariusz
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

mariusz_d1 napisał:
Ale ten spory zbiornik to byłby niegłupi - nabiłbym w domu i do samochodu sprawdzić ciśnienie w kołach.
Z gaśnicą mogłoby się okazać, że po każdym kole muszę lecieć do domu pompować zbiornik.

Mariusz

Do kół w samochodzie to masz za 18 zł Fot.
i nie musisz latać bo jest na 12 V.
A do modelarskiej sprężarki to jest "toto".....
IMHO nie za bardzo.

Poza tym to za ok 200 zł można kupić "chinopodobne"
sprężarki z butlą wyposażone w zabezpieczenia i odpowiednie
wyłączniki i zawory. Nie wiem czy opłaca się budować sprężarkę,
bo może się okazać, że wraz z osprzętem będzie droższa,
Natomiast
bez odpowiedniego osprzętu może i tańsza, ale niebezpieczna.
Z butlami nie ma żartów.
Obrazek
Awatar użytkownika
michał 2

Post autor: michał 2 »

witajcie
W konstruowaniu swojego kompresora opartego na sprężarce od lodówki jako zbiornik wykorzystałem zbiornik ciśnieniowy powietrza z samochodu star, "wydębiony" od złomiarzy (gratis z uwagi na szlachetny cel jakiemu ma służyć ) jest w sam raz. Dokupić musiałem zawór bezpieczeństwa, regulator ciśnienia, wężyki, i filtry coby wyłapywały resztki oleju zarówno ze zbiornika ( mino czyszczenia resztki oleju w zbiorniku pozostały). Jak masz gdzieś w pobliżu zakład złomowania samochodów ciężarowych może warto tam się pokręcić
Całość działa bez zarzutu. Koszty - zmieściłem się w 100 zł
mariusz_d1

RomekS napisał:
IMHO nie za bardzo.

Hmm... mam w samochodzie taki wynalazek, ale pompuje dość wolno, nie wydmucha mi śmieci z jakichś zakamarków itp.
RomekS napisał:
wyłączniki i zawory.

Daj namiary gdzie znajdę za 200 zł???
Wtedy tylko sprężarkę zastąpię agregatem.

RomekS napisał:
Nie wiem czy opłaca się budować sprężarkę,
Natomiast
Z butlami nie ma żartów.

Bardziej patrzę na głośność "ustrojstwa" niż cenę. Wiem ile hałasu robi sprężarka tłokowa. Agregat od lodówki pracuje b. cicho. Wiem że nie zrobię takiej sprężarki za 50 zł. Liczę się z kosztami i tym bardziej chcę je zmniejszyć tam gdzie można oczywiście. I dlatego zapytałem Was o zbiornik, który posiadam. Gdybym nie miał wątpliwości co do niego to już bym coś z nim robił. Wyjaśnienie tej jednorazowości trafia mi do przekonania (konstrukcja, która może nie wytrzymać wielu napełnień). Teraz muszę przemyśleć temat - gaśnica czy butla LPG ? Nie patrzę w stronę zbiorników samochodowych bo sprężarka byłaby duża - zależy mi na jej mobilności, tudzież możliwości szybkiego usunięcia z pola widzenia Żony ;)).
Może odwiedzę jakich zakład remontujący gaśnice, może będą coś mieli.

Dzięki za wszelkie informacje

Mariusz
mariusz_d1

RomekS napisał:
IMHO nie za bardzo.

Hmm... mam w samochodzie taki wynalazek, ale pompuje dość wolno, nie wydmucha mi śmieci z jakichś zakamarków itp.
RomekS napisał:
wyłączniki i zawory.

RomekS napisał:
Nie wiem czy opłaca się budować sprężarkę,
Natomiast
Z butlami nie ma żartów.

Bardziej patrzę na głośność "ustrojstwa" niż cenę. Wiem ile hałasu robi sprężarka tłokowa. Agregat od lodówki pracuje b. cicho. Wiem że nie zrobię takiej sprężarki za 50 zł. Liczę się z kosztami i tym bardziej chcę je zmniejszyć tam gdzie można oczywiście. I dlatego zapytałem Was o zbiornik, który posiadam. Gdybym nie miał wątpliwości co do niego to już bym coś z nim robił. Wyjaśnienie tej jednorazowości trafia mi do przekonania (konstrukcja, która może nie wytrzymać wielu napełnień). Teraz muszę przemyśleć temat - gaśnica czy butla LPG ? Nie patrzę w stronę zbiorników samochodowych bo sprężarka byłaby duża - zależy mi na jej mobilności, tudzież możliwości szybkiego usunięcia z pola widzenia Żony ;)).
Może odwiedzę jakich zakład remontujący gaśnice, może będą coś mieli.

Dzięki za wszelkie informacje

Mariusz
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

mariusz_d1 napisał:

Za 275 zł. masz nóweczkę z gwarancją

np. tutaj

niezły do zastosowań modelarskich i nie tylko.
Ale nie musisz wierzyć reklamie i facetowi......
Można robić kompresor z lodówki,
tylko co byś nie robił, to olejem będzie chlapał np. po modelu.
ODPOWIEDZ