Niektórzy mówią, że to jest dolewanie oliwy do ognia http://www.mt.com.pl/ a tam nr 12/1986.
Tanio , prosto, niezawodnie.
Modelarskie maszynki.
- kagra
O:Modelarskie maszynki.
Witam.
Mały dodatek do zestawu.Jak już jest toczenie czołowe to czemu nie może być kopiarko-tokarka?Tym bardziej,że silnik ma dostateczne obroty i pracuje ciszej niż szlifierka którą zamontowałem w poprzedniej minitokarce.Tu aż się prosiło aby takie rozwiązanie zastosować.Zastosowałem jedną prowadnicę szeroką i wąską na posuw poprzeczny.Całość obudowana przed trocinami bez większych luzów i tarć.Jeszcze tylko muszę rozwiązać regulację stolika ze wzornikiem.Chyba zastosuję śrubę do jego lekkiego posuwu tak aby można było toczyć różne grubości z tego samego wzornika.
Pozdrawiam.Kazimierz

Mały dodatek do zestawu.Jak już jest toczenie czołowe to czemu nie może być kopiarko-tokarka?Tym bardziej,że silnik ma dostateczne obroty i pracuje ciszej niż szlifierka którą zamontowałem w poprzedniej minitokarce.Tu aż się prosiło aby takie rozwiązanie zastosować.Zastosowałem jedną prowadnicę szeroką i wąską na posuw poprzeczny.Całość obudowana przed trocinami bez większych luzów i tarć.Jeszcze tylko muszę rozwiązać regulację stolika ze wzornikiem.Chyba zastosuję śrubę do jego lekkiego posuwu tak aby można było toczyć różne grubości z tego samego wzornika.
Pozdrawiam.Kazimierz

- kagra
Na zakończenie ostatnie zdjęcia.Dorobiłem regulowany stolik.Próba z wytoczeniem nagla nie sprawiła problemów.Tym łatwiej pójdzie toczenie grubszych elementów.J to by było na tyle w tym temacie.
Pozdrawiam.Kazimierz

Pozdrawiam.Kazimierz

- ryszardw
Muszę przyznać że Twój kombajn jest kapitalny.Czeka mnie sporo roboty przy naglach i tu chyba znalazłem inspirację .Gratuluję R.
- kagra
No to życzę powodzenia Ryszard.Pozdrawiam.
- Zbyszek
Kaziu ty to nie masz sumienia normalnie, jeszcze w wakacje nas dobijać tak dobrymi pomysłami.
Pozdrawiam!!!
- kagra
Zbyszek,dzisiaj ekstra dla Ciebie.Zastanawiałem się jak wzornik na stoliku unieruchomić.Okazało się,że najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze.Tym sposobem można toczyć dwa elementy naraz. A po wykręceniu środkowego wkręta jeden długi.
To już naprawdę koniec tej relacji.
Pozdrawiam.Kazimierz

To już naprawdę koniec tej relacji.
Pozdrawiam.Kazimierz

- Paliwiak1
Witam Cię Kagra i wszystkich innych
Mam pytanie do ciebie odnośnie silnika. Jakiej mocy on jest i jakie ma obroty, bo chciałbym wiedzieć mniej więcej, jakiego silnika szukać do budowy tokarki i piły podobnej do twojej?
Przełożenie z tego, co zauważyłem masz wszędzie 1:1 czy się mylę?
Z poważaniem PawełG.
Mam pytanie do ciebie odnośnie silnika. Jakiej mocy on jest i jakie ma obroty, bo chciałbym wiedzieć mniej więcej, jakiego silnika szukać do budowy tokarki i piły podobnej do twojej?
Przełożenie z tego, co zauważyłem masz wszędzie 1:1 czy się mylę?
Z poważaniem PawełG.
Z poważaniem Paliwiak
- kagra
Cześć.Silnik w/g tabliczki ma 1350W.Obroty 2950min.Silnik zdemontowany z taniej pilarki kupionej na Allegro.Jak narazie zdaje egzamin,chociaż prawdopodobnie made in China.Jeśli chodzi o przełożenie to kółka na maszynkach nieco mniejsze od silnikowego.Pozdrawiam.K.
Więcej o silnikach masz w temacie w narzędziowni.
Więcej o silnikach masz w temacie w narzędziowni.
- Paliwiak1
Dziękuje za informacje
Obecnie mam jeden silnik na oku 1.1KW z 2800 obr/min i chyba go wykorzystam.
Z poważaniem Paweł G.
Obecnie mam jeden silnik na oku 1.1KW z 2800 obr/min i chyba go wykorzystam.
Z poważaniem Paweł G.
Z poważaniem Paliwiak